Fjerde afsnit af DR's nye dramasatsning 'Ulven Kommer' kan ses i fællesskab fredag kl. 17 på Aros. Manuskriptforfatter Maja Jul Larsen samt en af seriens skuespillere, Christine Albeck Børge, vil være blandt deltagerne i den efterfølgende talk.

Fjerde afsnit af DR's nye dramasatsning 'Ulven Kommer' kan ses i fællesskab fredag eftermiddag på Aros. En af seriens skuespillere, Christine Albeck Børge, vil være blandt deltagerne i den efterfølgende talk. Foto: Michella Bredah/DR

Aarhus Seriefestival: Ny festival vil samle publikum om serier

Aarhus Seriefestival indtager for allerførste gang byen fra 30. oktober til 1. november. Festivalen vil gøre Aarhus til nordisk seriehovedstad og demonstrere potentialet i at betragte og formidle tv-serier som kulturelle events

AARHUS Det er ikke mange år siden, man så lidt skævt til tv-serier, og biograffilm blev betragtet som en markant finere kunstform. I løbet af de seneste år er udviklingen imidlertid vendt, og serieformatet er blevet ekstremt eftertragtet hos både instruktører, skuespillere og – ikke mindst – publikum.

Streamingtjenester som Netflix og HBO, der står bag monstersucceser som ‘Orange Is the New Black’, ‘Stranger Things’, ‘Game of Thrones’, ‘House of Cards’ og ‘Westworld’, kan utvivlsomt tage en stor del af æren for, at udviklingen er vendt. Herhjemme har serier som ‘Borgen’, ‘Broen’ og ‘Forbrydelsen’ tilsvarende høstet massiv anerkendelse, både i Danmark og internationalt.

Serier som fællesoplevelse

Serier er imidlertid noget, vi ser derhjemme, og dermed går vi glip af den kollektive oplevelse, som en tur i biografen tilbyder.

Dette forhold ønsker Filmby Aarhus og M2, der er initiativtagere til Aarhus Seriefestival, nu at lave om på. Den nye festival betragter nemlig serier som noget, vi også kan og bør se sammen. Som noget, der stimulerer vores behov for at have fælles oplevelser, og som udgør en vigtig kulturel referenceramme for os alle sammen. Målet er dermed at demonstrere, hvordan serier bør betragtes og formidles som kulturelle events, der er med til at sikre sammenhængskraften i vores samfund.

Når festivalen afholdes for første gang 30. oktober til 1. november, vil serierne således være omdrejningspunkt for en række fællesoplevelser for det serieelskende publikum. Øst for Paradis, Filmby Aarhus’ studier, Dokk1, Kunsthal Aarhus og en vifte af Aarhus’ øvrige kulturinstitutioner vil danne rammen om visninger, kombineret med snigpremierer, talks og besøg af kendte instruktører, skuespillere og andre brancheaktører.

Temaet for festivalen er ‘Serier, vi ser sammen’. Dermed vil der være fokus på nye, innovative serier, som samtidig fungerer som kulturelle bindeled og skaber samfundsmæssig værdi – ikke mindst, når vi ser serierne sammen, i modsætning til hver for sig.

Lørdag kl. 10.30 er der på Rampen på Dokk1 en talk om den danske julekalenders historie og alt det, der gør julekalenderen til en helt særlig serie-genre.

Jullerup Færgeby med dukker i hovedrollerne blev første gang vist som julekalender i december 1974 på DR1 og har siden været vist fire gange. Foto: DR

Udspringer af branchefestivalen this.

Aarhus Seriefestival udspringer af branchefestivalen this., som Filmby Aarhus og M2 ligeledes står bag, og som Det Danske Filminstitut har støttet siden år ét.

I år afvikles this. for tredje gang. Det sker fra 29. til 31. oktober, altså delvist overlappende med Aarhus Seriefestival. Hovedtemaet for this. 2020 er ‘The Future of Digital Storytelling & Audience Engagement’.

Det er den succes seriesporet på this. 2019 oplevede, som har givet arrangørerne blod på tanden i forhold til at lancere Aarhus Seriefestival.

Felicia Jackson, som er festivalchef for både this. og Aarhus Seriefestival, siger om festivalens potentiale:

”Der er et kæmpe potentiale i at få folk til at forlade tv-skærmen derhjemme og i stedet opleve serierne i fællesskab med andre. Det første afsnit af en ny og længe ventet serie fortjener at blive set i biografen, synes jeg – sammen med andre, der tilsvarende har glædet sig og måske er store fans.”

Felicia Jackson forklarer endvidere:

”Vi tror på, at vi med festivalen kan imødekomme den eksisterende tendens, hvor streamingtjenesterne i stigende grad ønsker at få deres indhold vist i biografen. Det ser man med al tydelighed ved Netflix’ nylige overtagelse af den historiske biograf Paris Theater i New York, hvor de vil vise deres egne produktioner.”

Aarhus skal være nordisk seriehovedstad

Steen Risom, konstitueret chef for Filmby Aarhus, forklarer, hvorfor en festival som Aarhus Seriefestival skal etableres netop nu:

”Der er et enestående momentum for at skabe en sådan festival. Det skyldes naturligvis kvaliteten af de serier, der bliver produceret i ind- og udland, som efterhånden er blevet skyhøj. Spillefilm og dokumentarfilm har i utallige år haft deres egne festivaler – så nu er det på høje tid, at serierne får én også! Vores ambition med festivalen er at gøre Aarhus til nordisk seriehovedstad.”

Programmet for Aarhus Seriefestival 2020 vil have fokus på serier med social relevans og kulturel gennemslagskraft. Serier som giver genklang i samfundet og inspirerer til samtale og debat.

mklj

FAKTA: Aarhus Seriefestival

Hvornår: 30. oktober til 1. november

Hvor: Kunsthal Aarhus, Aros, Filmbyen, Dokk1, UngK, Øst for Paradis, Musikhuset Aarhus og Aarhus Teater

Uddrag af Aarhus Seriefestival 2020 program:

  • Fredag klokken 10 vil man i Filmby Aarhus’ Studie 1 kunne møde en række nordiske tv drama-chefer; heriblandt Katrine Vogelsang, fiktionschef på TV 2 Denmark, og Anna Croneman, dramachef på SVT.
  • Fredag klokken 17 i auditoriet på Aros, vil 4. afsnit af den nye, roste DR dramaserie ‘Ulven kommer’ blive vist. Herefter vil der være en talk, hvor blandt andre manuskriptforfatter, Maja Jul Larsen og skuespiller Christine Albeck Børge medvirker.
  • Lørdag klokken 10.30 inviteres til en talk om den danske julekalenders historie, og alt det, der gør julekalenderen til en helt særlig serie-genre. Talken foregår på Rampen på Dokk1 og blandt deltagerne er de to julekalender-producenter, Rasmus Thorsen og Sille Sterll samt julekalender-eksperterne, Pernille Dahl Overgaard og Matilde Kallehauge.

OBS! Programmet for Aarhus Series 2020 tilrettelægges efter den aktuelle verdenssituation. Nogle sessions vil være hybrid sessions – en blanding af online og fysisk tilstedeværelse.

Se det fulde program her.

Publiceret 29 October 2020 06:00