Heavyrock-bandet Bersærk består af (fra venstre) Jens Moss Thorsen, Casper Roland Popp, Lars Evers og Simon Gleerup Meiner.

Heavyrock-bandet Bersærk består af (fra venstre) Jens Moss Thorsen, Casper Roland Popp, Lars Evers og Simon Gleerup Meiner. Foto: Mai-Britt Jeppesen

Bersærk: Dystre heavyrock-drenge med solglimt i øjnene

De fire heavyrock-drenge fra Bersærk er ude med gruppens tredje album. 11. november giver de koncert på deres fælles hjemmebane; Aarhus. En anderledes sid-ned-heavyrock-koncert i Musikhuset

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Et par biler holder ud for indkørslen til det lille blå hus, som ligger omgivet af træer, grønne marker og - når vinden står rigtigt – en duft af hav i den lille by Knebel på Djursland.

Inden for de blå mure tager de fire heavyrock-drenge imod i husets køkken-alrum, hvor der dufter af laurbær og brunet smør.

"Jeg skal lige have skåret den sidste kartoffel, så er jeg klar," siger Casper Roland Popp, der er forsanger i bandet Bersærk. Han snitter rutineret den adresserede kartoffel og lader de gule tern dumpe ned i den simrende gryde på komfuret.

De tre øvrige medlemmer, Lars Evers, Jens Moss Thorsen og Simon Gleerup Meiner, har sat sig til rette i stuens sofahjørne, hvor stempelkande med kaffe, brownie-bidder og småkager på fad frister på sofabordet.

"Ha, ha! Man skulle sgu tro, vi skulle til kaffebord hos farmor!" ler Simon og snupper en brownie i én mundfuld.

Jens, der bor i huset og har stået for anretningen, slår opgivende ud med armene og sætter sig i en stol.

"Så passer det vist sig selv, " siger Casper med henvisning til den duftende gryderet. Han kanter sig ind langs sofabordet og placerer sig i sofaen ved siden af Simon.

Huset i Knebel er Jens' barndomshjem. De andre drenge enten bor eller har boet i Aarhus, hvor Lars og Casper dannede deres band, Bersærk, tilbage i 2012. Inden Bersærk blev en realitet, havde de to spillet sammen i andre konstellationer i adskillige år.

"De store drømme om at slå igennem og gå internationalt blev ikke rigtigt, så vi besluttede os for at sigte efter noget, der var mere sjov og ballade, og dannede Bersærk. Vi havde lyst til at lave musik, der var mere lige ud ad landevejen end det, vi tidligere havde lavet. Det var nok også det, der gjorde, at vi endegyldigt valgte at synge på dansk," fortæller Lars.

"Og så at mit engelsk ikke ligefrem er verdensklasse; 'What did you learn to school to day...'" forsøger Casper sig på karikeret skoleengelsk.

"Fedt at du slår over i sjællandsk dialekt, når du taler engelsk," griner Jens. De andre griner med.

Bersærk giver koncert i Musikhuset Aarhus 11. november. 21. november spiller de support for Dizzy Mizz Lizzy i Ceres Arena.

Bersærk giver koncert i Musikhuset Aarhus 11. november. 21. november spiller de support for Dizzy Mizz Lizzy i Ceres Arena. Foto: Marika Hyldmar

Fra konkurrenter til god kemi

Da Casper og Lars startede Bersærk for nu otte år siden, var Jens med i et andet band.

"Vi bevægede os i det samme miljø med hver vores rivaliserende rockband. Vi vidste udmærket godt, hvem hinanden var. I lang tid konkurrerede vi om at være de bedste og dyrkede jo den her målen tissemænd......" Jens skænker sig en kop kaffe og tager en tår.

"Jeg kan tydeligt huske, da jeg første gang oplevede jeres band live på Katapult, dengang det lå i Rosensgade i Aarhus. Jeg havde aldrig før hørt så massiv lyd!" siger han så og kigger skiftevis på Lars og Casper.

"Vi havde det på samme måde. Vi synes jo, jeres band var for fedt," indrømmer Lars.

Simon kom med i Bersærk, efter at gruppen havde udgivet debutalbummet 'Mulm' i 2015, mens Jens blev en del af bandet i kølvandet på udgivelsen 'Jernbyrd' i 2017.

"Efterhånden som vi lærte hinanden at kende, viste det sig, at vi havde en god kemi os fire sammen. Vi blev sindssygt gode venner, og så gav det bare god mening at lave et band," siger Casper.

"Og så indså vi vel også bare, at lagde vi vores pikke sammen, fik vi tilsammen den allerstørste pik!" udbryder Jens med tilbageholdt latter. De tre andre istemmer. Mindre tilbageholdende.

'Sol' er det ypperste

23. oktober udkom Bersærk med bandets tredje fuldlængde album 'Sol'. Lig Bersærks tidligere udgivelser udspiller de ti numre på 'Sol' sig i det mytiske univers.

"Det føles mest naturligt at tage afsæt i noget tæt på 'hjemme', og det er det mytiske univers for os. Det falder mig naturligt at skrive sange om mytologi og magi. Jeg duer ikke til at skrive kærlighedssange..." Lars trækker på skuldrene.

Det er som regel ham, der skriver Bersærks numre. Når han har nedfældet teksterne, fremlægger han dem for resten af bandet, og så justerer de på dem sammen. Den proces og selve indspilningen af numrene foregår lige her på Jens' matrikel. I et lille skur få meter fra huset har drengen etableret et studie.

"Normalt er det mig, der skriver sangene, men jeg tror ikke, jeg har skrevet en eneste færdig sang på vores nye album. Jens og jeg har kørt meget parløb i tilblivelsen af pladen, og så har vi alle sammen været inde over alle numrene på en eller anden vis," lyder det fra Lars.

"Det, at vi har Jens' studie, gør, at vi har tid til at fordybe os og finpudse vores materiale. Det gør en forskel for processen, i hvert fald i hovedet, at vi kan gå til og fra her. Vi har det nok lidt sådan, at huset er Jens', mens studiet er vores," siger Simon og ser spørgende på Jens. Jens sætter munden til kaffekoppen uden at protestere.

"Vi har da været spændte på at få den nye udgivelse på gaden - vi har levet og åndet det her album," siger Jens og lader koppen hvile på armlænet.

"Vi arbejder med det, vi kalder 'radikal ærlighed'. I processen med at lave et album, spørger vi hele tiden hinanden: det er fedt nu, men kan det blive endnu federe?' På den måde sikrer vi, at vi hele tiden er på vej i den rigtige retning. Opponerer en af os, reviderer vi materialet," fortsætter han så. Han finder bunden af sin kop og stiller den fra sig på bordet.

"Efter min mening har vi aldrig lydt bedre end nu. Det, vi kommer med nu, er rent kompositorisk og sangskrivningsmæssigt det ypperste, vi har lavet. Vi har lært os selv bedre at kende som band, og det gør nok, at vi også tør eksperimentere noget mere," indskyder Lars.

"Man vil helt klart kunne genkende Bersærks lyd på det nye album. Men at 'Sol' alligevel adskiller sig fra vores tidligere udgivelser, hænger sammen med, at vi cirka halvvejs i processen fik kunstneren Ræveðis, som arbejder meget med temaer indenfor magi og mytologi, med på projektet. Ud over at han har designet coveret, har han bidraget med en kæmpe inspiration til vores univers – et post-apokalyptiske univers, der har sit afsæt i moderne kultur," forklarer Jens.

Coveret på Bersærks nye album 'Sol'. Bag det mytisk inspirerede artwork står kunstneren Ræveðis. Pressebillede

Coveret på Bersærks nye album 'Sol'. Bag det mytisk inspirerede artwork står kunstneren Ræveðis. Pressebillede

Lys i mørket

Bersærks musik er hård, og teksterne beskriver menneskets kamp gennem krig, død og forfald - for omsider at nå til genfødsel og sejr.

"Der er en dysterhed over vores musik, men jeg synes samtidig, at håb er et gennemgående tema. Der er altid det her lille solglimt forude," siger Casper, idet han rejser sig for at tjekke til den boblende skipperlabskov.

"Vi har haft 'Sol'-titlen oppe at vende før. Oprindeligt talte vi om at kalde vores første album 'Sol 1', det næste 'Sol 2' og så videre. Men vi gik fra det igen. Da titlen kom op i forbindelse med vores nye album, var der ikke så megen tvivl. I vores tekster kredser vi meget om undergang, hvoraf der fødes en ny begyndelse. Samtidig er der den her dobbelthed omkring solen; solen er roden til alt liv, men dens stråler er også farlige. Den dobbelthed harmonerer godt med vores numre," fortæller Jens.

'Blodmåne' er titlen på den tredje single fra 'Sol' albummet. En single Bersærk har fået god respons på.

"Vi har fået rigtig mange positive tilkendegivelser på singlen. Samtidig har den fået en del airplay – noget vi ellers ikke gør os så meget i. Fordi heavyrock på mange måder er en svær genre," siger Jens.

"Opmærksomheden skyldes nok, at vi på nummeret - og på det nye album generelt – har skruet op for alle kontraster. Ikke for at please nogen, men for vores egen skyld. Vi er selv meget tilfredse med pladen, og så er det jo lækkert at mærke, at andre også synes, det vi laver, er fedt." Lars ser rundt på de andre, der nikker synkront.

"Casper og jeg opfandt et mantra i '12, som går på, at vi vil spille musik, sådan som vi ville ønske, vores yndlingsband gjorde det," fortsætter han med blikket fæstnet på Casper, der med et halvt glas hvidvin i den ene hånd og en smøg i den anden har rejst sig. For at åbne døren til verandaen og gå ud for at lade sidstnævnte gå op i røg.

Koncert på hjemmebane

I oktober og november spiller Bersærk i alt fire albumkoncerter, hvor de spiller 'Sol' fra ende til anden. En af koncerterne spiller de i Rytmisk Sal i Musikhuset Aarhus 11. november.

Til spørgsmålet om, hvad heavyrockdrengene ser mest frem til i den forbindelse, råber Casper fra terrassen:

"At komme ud at spille!" Røgen han puster ud mellem læberne synes at forme en række udråbstegn i luften.

"Ja, vi er blevet lidt rastløse efterhånden. På grund af corona er det længe siden, vi har været ude at spille. Så som erstatning for en releasekoncert har vi valgt at spille fire albumkoncerter forskellige steder i landet," supplerer Lars.

"Albumkoncerterne bliver anderledes end de koncerter, vi normalt spiller. Selvfølgelig af corona årsager... Det nytter jo ikke noget, at vi bare smadrer igennem på scenen, når publikum skal sidde ned. Det harmonerer ligesom ikke. Så vi har været nødt til at ændre formatet og omfavne forholdene," forklarer Simon.

"Men vi har også haft lyst til at præsentere en anderledes liveproduktion. Vores livekoncerter supplerer pladen rigtig godt, og rent visuelt sker der nogle andre ting på scenen end tidligere," uddyber Jens.

De fire heavy-musikere glæder sig ikke alene til at komme ud at spille live. De glæder sig i særdeleshed til at spille i Aarhus.

"For os er Aarhus hjemmebane. Vi havde øvelokale i Aarhus i mange år, og det er her, vi har haft størsteparten af vores musikalske virke," siger Lars.

"Og så er der noget særligt ved at skulle spille i Musikhuset. Jeg kan da huske, at jeg har været til koncerter i Musikhuset sammen med min bedstemor, da jeg var barn. Det er noget helt specielt at få lov til at give koncert her. Og så endda en heavykoncert," siger Jens med nostalgi i blikket.

Lars nikker enigt.

"Det kan vi nok i virkeligheden takke corona for. Det er ikke sikkert, vi var blevet tilbudt den lokation for et halvt år siden."

Casper skodder sin smøg på terrassen, stiller sig i døråbningen og udbryder:

"Men altså selv om koncerten i Musikhuset er en sid-ned-koncert, kommer vi ikke til at stå stille. Vi spiller stadigvæk en heavyrock-koncert!"

Der lyder et samstemmende 'Ja!' fra de andre tre.

Jens rejser sig, løsner elastikken, der holder hans mørke hår strammet om i en hestehale, vender hovedet nedad og ryster de lange lokker. Brillerne kommer af og finder en placering på bordet blandt kaffekande og kagefade. Heavymetal-looket er på plads. I samme sekund de tre drenge joiner Casper på terrassen for at få taget billeder, piler en sort kat ind over dørtrinet og tværs gennem stuen.

"Hej Mussi!" lyder reaktionen fra Århus Onsdags journalist på synet af den fluffy nuttethed.

Få sekunders stilhed.

"Katten hedder Satan. Ikke Mussi. Satan!" fastslår Jens så. Tørt. Og vist nok med antydningen af et smil inde bag al håret.

Fakta: Bersærk

udkom med bandets tredje album 'Sol' 23. oktober 2020

giver koncert 11. november klokken 20.00 i Rytmisk Sal i Musikhuset Aarhus. Billetter på musikhusetaarhus.dk

support for Dizzy Mizz Lizzy 21. november klokken 19.30 i Ceres Arena. Billetter på livenation.dk

Besætning:

  • Casper Roland Popp - vokal
  • Lars Evers - guitar, bas, synth, lyddesign, percussion, samples
  • Jens Moss Thorsen - bas, guitar, synth, lyddesign, mellotron, mandola, percussion, kor
  • Simon Gleerup Meiner – trommer, percussion

Se mere på www.bersaerk.dk

Publiceret 28 October 2020 00:00