Pressefoto

Pressefoto

Præsteklumme: Guds ord bærer frugt på trods

Af
sognepræst Christina Holm Egelund

Skjoldhøj

præstekumme For nogle år siden var jeg på et dåbsbesøg, der mindede mere om en borgerkrig end et egentligt møde omkring et lille barns dåb. Jeg landede nemlig midt i en fejde mellem to forældre, hvor moren inderligt ønskede at få sit barn døbt, mens faren var ateist og havde meldt sig ud af folkekirken og nu kun sad der ved bordet og talte om dåb med præsten, fordi han følte sig tvunget til det af sit barns mor.

Alligevel kom vi igennem besøget, fordi vi jo trods alt er godt opdraget og bevarede et skin af almindelig høflighed hen over alle uenighederne.

Selve dåbsdagen oprandt, hvor hele familien sad bænket på de forreste pladser i kirken. Og al uviljen til trods, så blev det en rigtig god dag, fordi vores ritualer i folkekirken kan noget. Ja, på trods af de gamle ord, så kan ritualerne sætte en ramme om det, der er vigtigt i vores liv, så det at stå ved den døbefont med sit elskede lille barn i armene alligevel får vægt.

Eller som en enke engang har sagt til mig: "Normalt kan jeg være i tvivl om alt det med Gud, men den dag, hvor min mand blev begravet, der troede jeg på det hele!"

Måske er det bare sådan, det er at være os. Måske er det bare sådan, det er at være et menneske, at vi vakler mellem tro og tvivl og tilbage igen, fordi vi bare ikke kan andet. For vi er fyldt med både de rungende ja'er og overbevisende nej'er, men vi er også fulde af de nej'er og ja'er, der er langt mere uldne, og så dem, der gives for de andres skyld.

Men al vores vaklen til trods, så er det alligevel aldrig der, det hverken ender eller begynder.

For det begynder derimod med, at Guds ord blev sendt til verden i mennesket Jesus, og det er det ord, der er hovedhjørnesten i kirken og menigheden. Og det er det ord, der kaster frugt af sig.

For det ord rækker ud vores egen tolerance, dygtighed, medmenneskelighed og gode vilje.

Det ord rækker længere end vores små og store ja'er og nej'er.

For Jesus er Guds rungende ja til enhver, også til den, som enten ikke vil eller ikke tør lade sig tælle med til menigheden.

Publiceret 24 October 2020 06:00