Eskil H. Haargaard faciliterer de naturbaserede mandegrupper, hvor mænd kan mødes i skoven og vende svære og sårbare emner med hinanden over bålet.

Eskil H. Haargaard faciliterer de naturbaserede mandegrupper, hvor mænd kan mødes i skoven og vende svære og sårbare emner med hinanden over bålet. Foto: Claus Christensen

Mænd slippes fri i naturen

Eskil Holten Haargaard fra foreningen DareGender faciliterer naturbaserede mandegrupper, hvor mænd mødes i naturen og deler tanker og problematikker, der er svære. Efter flere år i København er mandegrupperne nu også kommet til Aarhus

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS En kold vind rusker og skyer hænger blytunge i horisonten over Aarhus Havn og truer med at afløse de sporadiske solstråler med en omgang heftig efterårsregn. Inden for i Domen på Pier 2 er temperaturen en helt anden, og på førstesalen under glaskuplen synes den næsten tropisk. Her sidder Eskil Holten Haargaard på en bænk omgivet af grønne slyngplanter i T-shirt og korte bukser. Meget passende i præcis disse omgivelser, men modigt årstiden og vejret udenfor taget i betragtning. I hvert fald for en kuldskær kontormus som Århus Onsdags journalist. Men ikke for Eskil Holten Haargaard, der er naturmenneske med tryk på 'natur'.

Han er facilitator i de naturbaserede mandegrupper, som foreningen DareGender står bag. Mandegrupperne har eksisteret i København i flere år og er et gratis tilbud til mænd om at mødes i naturen og lade ordet flyde frit.

Eskil blev en del af DareGender for tre år siden, da han blev enig med sig selv om, at det var tid til at skifte spor rent arbejdsmæssigt.

"Der skulle ske noget med mit arbejdsliv. Jeg sad al for mange timer foran en computer og følte, at jeg manglede mere menneskelig kontakt. Så jeg sagde mit job op uden at vide, hvad der så skulle ske. Jeg havde lysten til at arbejde mere med mennesker, og derfor valgte jeg at uddanne mig til psykoterapeut. I den forbindelse kom jeg i kontakt med DareGender," fortæller han.

Den landsdækkende forening DareGender arbejder med fastlåste stereotyper om mænd og har fokus på ligestillingsarbejde, kønsforståelse, sundhed og trivsel.

"Vi prøver at slippe manden fri. Det lyder sådan lidt hippie-agtigt, men det er jo sådan set det, vi gerne vil." Eskil trækker på skuldrene og svinger sin kop i cirkulære bevægelser på bordet foran ham, så kaffen skvulper faretruende fra side til side.

"Vores naturbaserede mandegrupper er tænkt netop som et frirum, hvor mænd kan dele svære tanker og sårbare emner med andre mænd. Tanker som man måske ikke synes, man kan dele med de mandevenner, man ser fodbold og går på bar med. Samtidig er grupperne en god mulighed for at udvikle sig som person og måske blive udfordret af andres perspektiver," siger Eskil.

Eskil Holten Haargaard fra foreningen DareGender er facilitator for den naturbaserede mandegruppe, som for nylig er startet op i Aarhus. Han håbeer, at en fra gruppen har mod på at tage teten efter ham, så der kan etableres nye og flere grupper i Aarhus.

Eskil Holten Haargaard fra foreningen DareGender er facilitator for den naturbaserede mandegruppe, som for nylig er startet op i Aarhus. Han håbeer, at en fra gruppen har mod på at tage teten efter ham, så der kan etableres nye og flere grupper i Aarhus. Foto: Claus Christensen

Et befriende fællesskab

I august etablerede DareGender den første naturbaserede mandegruppe i Aarhus. Den er et gratis tilbud for mænd i alderen 20-42, som har brug for et fællesskab til at dele ting, som er sårbare. Der er plads til 10 mænd i gruppen, som mødes i Moesgaard Skoven syd for Aarhus.

"Vi havde første møde med vores mandegruppe i Aarhus i slutningen af august. Det at have de andre mænd i gruppen til at lytte og støtte op betyder meget. At være sammen med andre, der har oplevet det samme som en selv - eller noget lignende - kan være med til at fjerne følelsen af at være forkert eller ikke at kunne leve op til de gængse mandeidealer. Vi italesætter ikke nødvendigvis, at vi skal snakke om noget, der er svært, når vi mødes. Men vi tilbyder et fællesskab, hvor muligheden er der," fortæller han og tilføjer:

"Da vi var ude ved Moesgaard forrige torsdag, og det bare stod ned i stænger, var det fedt at sidde sammen og mærke, at vi har det her fællesskab. Det betyder virkelig noget."

For at kunne etablere et trygt og fortroligt fællesskab er det de samme mænd, der kommer i gruppen. Og gruppen mødes - som navnet antyder - altid i naturen.

"Vi inddrager naturen for at skabe et uformelt og neutralt frirum. Nogle mænd kan godt føle sig lidt intimideret af at sidde i et lukket rum med en fra kommunen. De kan bedre forholde sig til at mødes om et bål i en skov," lyder det fra Eskil.

"Kommer man fra en stresset hverdag, er det i sig selv restituerende for det mentale helbred at komme ud i naturen. Naturen stiller ikke krav til måden at være mand på, her skal man ikke leve op til et bestemt ideal. Vi åbner naturen op som en form for 'helle', og det føles meget befriende," uddyber han.

For nogle mænd er det meget privat at være en del af en mandegruppe, og det er ikke nødvendigvis noget, man taler højt om i omgangskredsen.

"Alene det at skulle deltage i gruppen og skulle åbne op er grænseoverskridende for en del. Her er det en hjælp, at det altid er de samme seks-ti mænd, som mødes. Man får ligesom skabt en nær forbindelse til hinanden via de historier, man deler," forklarer Eskil. Han tager kaffekoppen, konstaterer den er tom og sætter den tilbage på bordet foran sig.

Nye grupper og perspektiver

For at komme med i en mandegruppe, bliver man i første omgang inviteret til en samtale.

"Vi bruger samtalen til at forventningsafstemme. Og så er det vigtigt for os, at alle deltagere i en gruppe rent faktisk har brug for at deltage, og de er både motiveret og gode til at lytte. Det er vigtigt, at man er i stand til at gøre plads til andre," slår Eskil fast.

Forløbet i en mandegruppe strækker sig typisk over tre måneder, hvor gruppen mødes to til fire gange om måneden.

"Der kommer nye forløb hvert forår og hvert efterår. Når et forløb er slut, har mændene i gruppen fået en række værktøjer til at kunne føre gruppen videre på egen hånd. Det håber vi selvfølgelig altid, de vil gøre. Ligesom vi håber, at en i en gruppe har lyst til at tage teten som facilitator og starte en ny gruppe op."

Ud over de to mandegrupper der findes i København og den nyetablerede mandegruppe i Aarhus, planlægger DareGender at starte en mandegruppe op i Aalborg og en i Odense.

"For os er det at betragte som en succes, hver gang vi kan starte en ny mandegruppe op. Herudover er det selvfølgelig en succes, hvis mænd, der har været igennem et forløb, får nye perspektiver og tager noget derfra med sig videre i livet," slutter han.

Eskil iklæder sig sin langærmede fleeceskjorte og svinger sin rygsæk over skulderen, inden han går ned ad trappen fra Domens første sal og ud i det kølige septembervejr. Fra havnen går hans rute videre til Moesgaard Skov for at mødes med den aarhusianske mandegruppe under åben himmel.

FAKTA: Naturbaserede mandegrupper

Den naturbaserede mandegruppe i Aarhus mødes i Moesgaard Skoven hver eller hver anden torsdag mellem klokken 18 og 21.

Mandegrupperne er et gratis tilbud og består af seks til ti mænd.

Grupperne er inddelt i forskellige aldersgrupper.

Den landsdækkende forening DareGender står bag mandegrupperne.

Kunne du tænke dig at blive en del af en mandegruppe? Kontakt projektkoordinator Eskil Holten Haargaard på: ehh@daregender.dk eller send sms/ring på 24607041.

Se mere på daregender.dk

Publiceret 24 October 2020 09:00