Signe Nøhr Kragsnær. Foto: Privat

Signe Nøhr Kragsnær. Foto: Privat

Præsteklumme: Det lille Jesusbarn i restordre?

Af
Signe Nøhr Kragsnæs

sognepræst i Ellevang Kirke

præsteklumme Selvom kalenderen kun skriver oktober, kan vi ikke løbe fra, at december nærmer sig, og inden vi får set os om, er det jul igen. Og med julen følger alle de traditioner, som helst ikke må ændres.

Én af disse traditioner er julefrokosten. Sidste år sad jeg til netop sådan en, og snakken gik lystigt. Her fortalte én af mine kollegaer, at hans kone havde været inde i en butik, hvor der stod en julekrybbe med det velkendte motiv af Maria og Josef, der sidder i en stald omgivet af dyrene og med det største glædesudtryk kigger ned i en... tom krybbe. Det lille Jesusbarn manglede ganske enkelt. Det sjove var imidlertid, at da min kollegas kone nævnte det for ekspedienten, kunne hun ikke se problemet i, at Jesus manglede.

Nu bar stemningen til julefrokosten præg af en anelse intern faghumor, og vi blev hurtigt enige om, at Jesusbarnet måtte have været i restordre den jul, for hvad er julen uden det lille Jesusbarn? Men vi var ganske uvidende om, at vi et år senere skulle stå i en situation, hvor man faktisk kan spørge, om Jesusbarnet er i restordre?

For en anden vigtig juletradition for rigtig mange er at komme i kirke juleaften. Først når vi har været i kirke den 24. december, bliver det rigtig jul. Men i år står vi over for en række restriktioner i kirken. Det betyder blandt andet, at vi ikke må have propfyldte kirker, som vi plejer at have juleaften. Men betyder det, at vi i år ikke kan høre julens glade budskab, at en frelser er født? Er Jesusbarnet i restordre?

Gudskelov nej! Lige nu er vi i fuld gang med at tænke ud af boksen i de lokale kirker, så vi kan sikre, at julebudskabet om det lille Jesusbarn kan nå ud til alle, som ønsker at høre det. Det bliver med forskellige lokale tiltag, og heldigvis er juleaften kun startskuddet til julegudstjenester fire dage i træk. Der er nemlig ikke kun gudstjeneste juleaftens dag, men også første juledag, anden juledag og julesøndag. Det bliver ikke nødvendigvis, som det plejer, men det lille Jesusbarn kommer på ingen måde i restordre i år.

Publiceret 22 October 2020 06:00