Catja Tang mærker det kolde gys i havnebadet. Det kræver en modig beslutning at springe i det fire meter dybe bassin. Vandet er pt omkring 14 grader, og det kolde gys får endorfinerne til at strømme livligt igennem kroppen, når du bryder vandoverfladen.

Catja Tang mærker det kolde gys i havnebadet. Det kræver en modig beslutning at springe i det fire meter dybe bassin. Vandet er pt omkring 14 grader, og det kolde gys får endorfinerne til at strømme livligt igennem kroppen, når du bryder vandoverfladen. Helle Arensbak

Det kolde gys i Havnebadet i Aarhus

Bassin 7 på Aarhus Ø er åbent. Her kan man få det kolde gys i en hurtig dukkert og føle sig som vinterbader

Af
Tekst og foto: Helle Arensbak

Aarhus På denne hverdagsmorgen i Havnebadet står vandet spejlblankt og temperaturen i luften nærmer sig de 14 grader. Sommeren er slut, og der er god plads på breden ved Havnebadet.

Her på kanten af bassinet skal man tage beslutningen om at springe eller ej. Ud i det fire meter dybe bassin. Vælger mand et hurtige "splash", knokler kroppen med tusinder endorfiner ud i selv den mindste lille afkrog af et korpus.

Det kræver en modig beslutning at springe i det fire meter dybe bassin. Vandet er pt omkring 14 grader, og det kolde gys får endorfinerne til at strømme livligt igennem kroppen, når du bryder vandoverfladen.

Det kræver en modig beslutning at springe i det fire meter dybe bassin. Vandet er pt omkring 14 grader, og det kolde gys får endorfinerne til at strømme livligt igennem kroppen, når du bryder vandoverfladen. Helle Arensbak

Når kalenderen nærmer sig vinterbadesæsonen, skal man ikke stå og trippe ubeslutsomt for længe på kanten - det bliver koldt.

Klokken passerer otte, og folk begynder at droppe ind. Det er tid til det store kolde gys. Knud Ørbak på 57 år er ikke i tvivl. Det gælder bare at hoppe i.

Jeg bliver så glad

"Man bliver glad og frisk. Jeg ville ikke komme afsted, hvis jeg skulle alene. Det er utrolig givende at have nogen at følges med. Lisa har bagt boller, og så har de den bedste kaffe i Street Coffee".

Det kolde gys er indrammet af smukt arkitektur og stilheden på den ellers så travle havn giver stof til eftertanke.

Det kolde gys er indrammet af smukt arkitektur og stilheden på den ellers så travle havn giver stof til eftertanke. Helle Arensbak

Den lille kaffeshop ligger lige ud til bassin 7. Og der bliver tanket ivrigt op efter svømningen. Med sig har Knud Ørbak både 56-årige Lars Bo og 55-årige Lise Jeppesen. De bor alle tre ude på Aarhus Ø. Så der er ikke langt til en dukkert i havnebadet. De er medlemmer af vinterbadeklubbenaarhus og glæder sig til at sæsonen begynder 1. oktober.

"Det er en rigtig god måde at starte dagen på. Jeg bliver frisk ovenpå en lang uge", siger Lars Bo og får tøjet på igen, så han kan få varmen. I september er de kun i vandet i weekenden, da Aarhus Kommune ikke har åbent i hverdagene. Men når vinterbaderne tager over, så kan hverdagen startes klokken seks med en dukkert og en tur i sauna. Lise Jeppesen stemmer i:

"Jeg bliver så glad af det kolde gys".

Flere spørger livredderne JosephineBundggard og Daniel Mouritsen, der sidder ved bassinkanten, om der åbnes for saunaet, da det er en stor del af oplevelsen ved at bade udenfor sommersæsonen. På dette tidspunkt er der desværre lukket for varmen på grund af corona.

De fire fra statskundskab tager et hurtigt kig på vandet inden de hopper i det runde bassin.

De fire fra statskundskab tager et hurtigt kig på vandet inden de hopper i det runde bassin. Helle Arensbak

Endnu et hold badegæster kommer ned ad rampen med håndklæder og kaffekanden i hånden. De er en mindre studiegruppe fra statskundskab, der kommer forbi for at bade. 22-årige David Entino tager resolut trøjen af og giver vandet et hurtigt blik:

"En frisk sjæl fik en god tanke, og så tog vi herned", siger han.

Pigerne er mere forbeholden, men står bestemt ikke tilbage. De skal også i. Et, to, tre - så rammer de overfladen med forskrækkede plask.

Det går stærkt.

Det er koldt.

Bassin 7 ligger med høje bygninger omkring sig. Flere og flere borgere bruger vandet midt i Aarhus til sociale samlingspunkter, og d. 1. oktober starter vinterbadeklubben deres sæson på Havnebadet.

Det kolde gys er indrammet af smukt arkitektur og stilheden på den ellers så travle havn giver stof til eftertanke. Helle Arensbak

Endorfinerne suser

Catja Tang krammer sit håndklæde efter turen i bassinet og forsøger at sætte ord på oplevelsen:

"Min krop sitrede, og jeg kunne mærke endorfinerne suse rundt i kroppen."

"Ja, og det er ikke så koldt, som jeg troede det ville være", stemmer David Entino i.

"Jeg håber, de vil åbne for saunaen", siger Clara Holst, imens Anne Mette Rolighed hælder kaffen op i de medbragte krus.

De fire fra statskundskab har netop mødt hinanden på universitetet. Det har været en noget corona-ampulteret start på studielivet, men en morgendukkert er bestemt med til at styrke det sociale liv i læsegruppen. Næste gang skal der også nybagte boller med. Firkløveret sidder en stund og snakker ivrigt, inden de skal ud og holde lørdag. Med afstand.

Livredderne, Josephine Bundgaard og Daniel Mouritsen, sidder stadigvæk og holder øje med de badende, og får sig en snak om jobbet. De er en del af Østjysk Livredning og har cirka en vagt om måneden, da der er mange, der ønsker jobbet.

Bassin 7 ligger med høje bygninger omkring sig. Flere og flere borgere bruger vandet midt i Aarhus til sociale samlingspunkter, og d. 1. oktober starter vinterbadeklubben deres sæson på Havnebadet.

Bassin 7 ligger med høje bygninger omkring sig. Flere og flere borgere bruger vandet midt i Aarhus til sociale samlingspunkter, og d. 1. oktober starter vinterbadeklubben deres sæson på Havnebadet. Helle Arensbak

På Havnebadets bred hygges der med varm kaffe efter den korte badetur.

På Havnebadets bred hygges der med varm kaffe efter den korte badetur. Helle Arensbak

Publiceret 18 October 2020 08:00