Musiker og komponist Kristian Lilholt giver sammen med sit band to liggestolskoncerter med Lilholts egen intrumentale musik i Hermans' foyer søndag 25. oktober.

Musiker og komponist Kristian Lilholt giver sammen med sit band to liggestolskoncerter med Lilholts egen intrumentale musik i Hermans' foyer søndag 25. oktober. Foto: M. Jeppesen

Afslappende og opløftende liggestolskoncerter med Lilholt

Sammen med sit band inviterer musiker og komponist Kristian Lilholt til liggestolskoncerter i Hermans. Konceptet hedder ‘Kur uden Ord’ og er instrumentale livekoncerter, hvor publikum kan lytte, slappe af og lade tankerne flyve i hver deres liggestol

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Tilbagelænet i en liggestol, med benene oppe og et glas hvidvin hvilende på maven, en malerisk udsigt til himmel og natur og semi-klassisk musik spillet live i ørene.

Sådan er set-up'et til Kristian Lilholts 'Kur uden Ord' koncerter, som kan opleves to gange i Hermans i Tivoli Friheden 25. oktober klokken 12.30 og klokken 15.30.

Sammen med sit band bestående af søsteren Tine Lilholt samt Frede Panduro og Lasse Jørgensen giver Lilholt tre gange 35 minutters instrumental koncert, hvor publikum kan slappe af og lade tankerne flyve uforstyrret i hver deres liggestol.

"Rummet her er helt perfekt til den type koncerter. Med højt til loftet, et smukt lysindfald og udsigt til den fine park," siger Kristian Lilholt og lader blikket glide rundt i Hermans foyer, hvor 'Kur uden Ord' koncerterne bliver spillet. Han sætter den medbragte liggestol fra sig og placerer sig i en af de farvede sofaer i et hjørne af foyeren, som er badet i lyset fra en bleg formiddagssol.

"Til koncerterne lægger jeg altid ud med at give en lille intro til, hvad publikum kan forvente sig. Derefter spiller vi bare. Cirka 25 numre fordelt på tre sæt, så folk har mulighed for at komme en tur i baren eller på toilet i en af pauserne. Koncerterne er en blanding af musik og wellness - uden gøgl og showtime. Vi skaber et rum, hvor publikum skal have lov til bare at være og nyde musikken, uden at der på nogen måde er noget helligt over det." Kristian Lilholt knapper sin frakke op og lader sig falde tilbage mod sofaens ryglæn.

"Når vi når til tredje del, er der helt ro. Og når vi er færdige, vil publikum som regel ikke op af stolene igen. Det er min oplevelse, at publikum bruger koncerterne til at give slip og lader tankerne vandre. Det er også det, der er meningen. At man giver sig selv lov til for en gangs skyld at tænke en tanke til ende uden at blive forstyrret. Det er der sjældent mulighed for i en travl hverdag – det giver vi mulighed for her," lyder det fra den garvede musiker og komponist.

En god indikator for at publikum slapper af, er når en snorken giver sig til kende imellem to numre eller når et glas falder til jorden.

"I min intro forbereder jeg publikum på, at den mest abrupte lyd, de kommer til at høre i løbet af koncerten, nok er, når et vinglas rammer gulvet. Det er sket – og det er tilladt. Det er bare tegn på, at folk slapper af og falder hen. Faktisk plejer jeg at sige, at succeskriteriet for koncerten er savl på hagen." Kristian Lilholt ler hjerteligt.

Musiker og komponist Kristian Lilholt giver sammen med sit band to instrumentale liggestolskoncerter i Hermans 25. oktober - den første klokken 12.30 og den andenklokken 15.30.

Musiker og komponist Kristian Lilholt giver sammen med sit band to instrumentale liggestolskoncerter i Hermans 25. oktober - den første klokken 12.30 og den andenklokken 15.30. Foto: M. Jeppesen

Musik med masser af mad

Musikken, som spilles til koncerterne, er Kristian Lilholts egne kompositioner – og dem er der mange af. Rigtig mange.

"Jeg har lavet den her form for musik siden '88. Og det er megafedt nu at kunne få lov til at spille den for et publikum i rammer, hvor den kommer fuldt ud til sin ret. Det er ikke tomgangsmusik, der er masser af mad i den, men det er ikke den type musik, man hører i radioen. Den kræver ligesom en setting, som den her." Lilholt slår ud med armene mod bygningens glasparti, som strækker sig fra gulv til loft.

Han har ild i øjnene, Kristian Lilholt, når han fortæller om 'Kur uden ord' koncerterne. Det er tydeligt, at koncerterne for ham er meget mere end endnu et spillejob.

"Jeg elsker at lave de her koncerter. Det er fedt at kunne koncentrere sig 110 procent om musikken og ikke skulle underholde og interagere med publikum som til en almindelig koncert. Det kan bestemt også noget – den her type koncerter kan bare noget andet," siger han og tilføjer:

"Samtidig er 'Kur uden ord' koncerterne meget coronavenlige. Vi er jo netop sammen hver for sig; vi er alle i samme rum, men tager på hver vores rejse i tankerne."

Til 'Kur uden Ord' koncerterne spiller Kristian Lilholt og band musikeren og komponistens egne instrumentale numre live, mens publikum kan slappe af og lade tankerne flyve i hver sin liggestol.

Til 'Kur uden Ord' koncerterne spiller Kristian Lilholt og band musikeren og komponistens egne instrumentale numre live, mens publikum kan slappe af og lade tankerne flyve i hver sin liggestol. PR Foto

Turen er kommet til Aarhus

Idéen til 'Kur uden ord' koncerterne fik Kristian Lilholt, da han i anden anledning var med en ven på KunstCentret Silkeborg Bad.

"Jeg stod på kunstcentret og nød panoramaudsigten ud over Silkeborg søerne, og så slog det mig, hvor helt fantastisk det ville være bare at ligge der i salen og slappe af og lade tankerne tage på langfart, mens man nød den smukke udsigt og tonerne fra livemusik," fortæller Lilholt.

Konceptet gik rigtig godt i spænd med Silkeborg Bad, som er et tidligere kursted, og snart kom den første 'Kur uden Ord' koncert på kunstcentrets program. Siden er koncerterne blevet en tilbagevendende og populær begivenhed der.

"Vi har ind til videre kun spillet koncerterne i deres fulde længde i Silkeborg Bad. Vi gav en håndfuld smagsprøver på taget af Aros tidligere på året, men nu er turen for alvor kommet til Aarhus, når vi spiller i Hermans. Og så håber vi selvfølgelig, at aarhusianerne vil tage godt imod konceptet, så vi kan få lov at vende tilbage til Aarhus!" Kristian Lilholt sætter sig beredvilligt frem på kanten af sofaen.

Reaktionerne fra publikum, som har været til liggestolskoncerterne, har været positiv

"Efter koncerterne har jeg talt med folk, som fortæller, at de er gået lettede og opløftede derfra. Det er også den fornemmelse, både bandet og jeg sidder med. Der breder sig en helt særlig ro og stemning i salen i løbet af sådan en koncert…" beretter musikmanden.

Kristian Lilholt ser frem til at introducere 'Kur uden Ord' koncerterne i sin fulde længde for aarhusianerne i Hermans' foyer, hvor udsigt og lysindfald passer perfekt til koncert-konceptet.

Kristian Lilholt ser frem til at introducere 'Kur uden Ord' koncerterne i sin fulde længde for aarhusianerne i Hermans' foyer, hvor udsigt og lysindfald passer perfekt til koncert-konceptet. Foto: M. Jeppesen

Visionære projekter er drivkraften

Efter at have været en del af sin storebror Lars Lilholts band i over tyve år og have skrevet en lang række af brorens elskede numre, besluttede Kristian Lilholt sig for at satse på sin egen musik og sine egne projekter. Han har indspillet elleve album i eget navn og realiseret flere tværkunstneriske projekter. Blandt andet 'Land', som tog udgangspunkt i billedkunstner Carsten Franks ekspressive landskabsmalerier og bestod af både musik, lyrik, malerier og film.

"I dag er det meget de mere visionære projekter, som driver mig. Det inspirerer mig kolossalt at samarbejde med dygtige kunstnere inden for andre genre. For mig skaber det opfindsomhed at gribe, hvad der kommer, og når jeg får nye idéer, går jeg efter dem," siger Kristian Lilholt.

Og idérigdommen er stor hos 64-årige Lilholt. Det samme er evnen til at effektuere.

"Jeg går og leger med idéen om, at et projekt, hvor vi mikser ballet og opera, rockmusik og musik spillet af et symfoniorkester." Kristian Lilholt ser hemmelighedfuld ud et øjeblik.

"Ballet... Jeg har aldrig rigtig forstået ballet. Men for nylig kom jeg til at tale med nogle balletfreaks, og deres passion smittede. Og efter at have set nogle programmer på DR om balletmester Nikolaj Hübbe, blev jeg meget fascineret og fik lyst til at lave noget med ballet. Noget hvor balletten bliver flyttet ind i en anden kontekst, så den bliver mere tilgængelig for alle os, der ikke er skolet til at kunne afkode det fine fod- og benarbejde, sådan som inkarnerede balletfans er," siger han så med udtalt iver. Han rejser sig, griber liggestolen og folder den ud midt på gulvet i foyeren.

"Jeg håber, det bliver. Det er i hvert fald et projekt, jeg arbejder på at realisere. Jeg er sikker på, det kunne blive fedt. Forhåbentlig lige så fedt, som 'Kur uden Ord' koncerterne. Og de er kommet for at blive, og vi ønsker os selvfølgelig, at koncerterne i Hermans blot bliver de første af mange." Med de ord lægger han sig i liggestolen og presser ryglænet tilbage, så han kan ligge udstrakt med benene oppe.

"Mmmm...det her er rart; ren afslapning. Så mangler vi kun musikken!" siger han så og lukker øjnene.

FAKTA: 'Kur uden Ord'

Hvad: Livekoncert med Kristian Lilholts instrumentalmusik

Hvor: Hermans’ foyer, Tivoli Friheden, Skovbrynet 5, Aarhus C

Hvornår: 25. oktober klokken 12.30 og 15.30

Varighed: 3 x 35 minutter plus 2 x 15 minutters pause

Bandet består af:

  • Kristian Lilholt (klaver & guitar)
  • Trine Lilholt (fløjte & harpe)
  • Frede Panduro (guitar)
  • Lasse Jørgensen (bas & slagtøj)

Få mere info og billetter på friheden.dk/hermans

Publiceret 18 October 2020 07:00