Stadsarkivaren, Søren Bitsch, har gennemført fire rundvisninger i Kongelunden i efteråret og er klar til at fortsætte med flere i det nye år i samarbejde med Kongelundsekretariatet.

Stadsarkivaren, Søren Bitsch, har gennemført fire rundvisninger i Kongelunden i efteråret og er klar til at fortsætte med flere i det nye år i samarbejde med Kongelundsekretariatet. Foto: Tahmasbi

Hvad vil vi med Kongelunden?

Den nye folkepark, Kongelunden, skal planlægges og aarhusianerne er inviteret med til det. Stadsarkivar Søren Bitsch viser rundt, fortæller områdets historie og giver byens borgere indblik

Af
Bente Tahmasbi Hansen

I løbet af de næste seks år vil stadion, cykelbanen og væddeløbsbanen sammen med Mindeparken og Havreballeskoven forandre sig til en folkepark: Kongelunden.

Lige nu er Kongelundens Sekretariat i gang med at samle inspiration til udformningen af parken, og alle kan sparke gode idéer ind.

Der kører desuden en konkurrence om den bedste beskrivelse af visionen for Kongelunden.

"Man leder nærmest efter en form for filosofi for området, men det skal være en tegnet og skitseret version, der viser, hvordan området kan hænge sammen. Måske noget med stier, transportlinjer og parkering," sagde stadsarkivar, Søren Bitsch, da han for nylig viste endnu en gruppe interesserede aarhusianere rundt i området.

Han har gennemført fire rundvisninger i efteråret og er klar til at fortsætte med flere i det nye år i samarbejde med Kongelund sekretariatet. To repræsentanter derfra var med og en talsmand fra Aarhus Byfælled - Vision Kongelundens Grønne Venner.

"Der har været en overvældende deltagelse. Alle turene har været fuldstændig udsolgte. Der er en meget stor interesse for området og for at passe på det, hvilket er et rigtig godt udgangspunkt," supplerede han.

For mange biler

Søren Bitsch har lært noget nyt på hver eneste tur, fordi mange dedikerede deltagere har bidraget med viden og historier.

Parkering er et af de helt varme emner, for naboerne til området frygter, at gaderne vil sande til i biler.

"Vi synes, at her allerede er mange biler i dag, når der er kamp på stadion eller arrangementer i for eksempel Tivoli, så vi er bekymrede for, hvordan det vil udvikle sig. Derfor prøver jeg at følge med i planlægningen af Kongelunden," sagde en af deltagerne.

"Er der truffet nogen beslutninger endnu?"

Stadsarkivaren kunne berolige naboerne.

"Der er indtil videre kun taget den beslutning, at der skal laves et nyt stadion, og det skal ligge der, hvor det nuværende stadion er i dag," svarede Søren Bitsch.

Han tog flokken med fra mødestedet ved Tivoli og gennem skoven til cykelbanen, væddeløbsbanen og Ole Rømers observatorie. Undervejs fortalte han anekdoter og fakta om stederne.

Som for eksempel, at 1970'ernes skrædder på hjørnet af Norsgade i virkeligheden drev smugkro og hver søndag tog på væddeløbsbanen i sit fineste tøj for at spille på heste.

Stadsarkivaren kunne også berette, at der var flere mennesker til hestevæddeløb end til fodboldkampene på stadion eller i Den Gamle By helt op i 1980'erne.

"Væddeløbsbanen er i dag stadig et travlt sted med 750 heste tilknyttet og en omsætning på 35 millioner kroner om året," sagde han.

OL skal til Aarhus

Selv om vejret var vådt og efterårsagtigt, var stemningen på rundvisningen god og humøret højt. Der var opbakning til et stadion med et internationalt niveau og store ambitioner.

"Vi skal da have OL til Aarhus, når det hele nu bliver så fantastisk," sagde Leif Hansen.

Kommende Kongelundvandringer i 2021 vil blandt andre steder blive annonceret på Facebook.

Uddelte kort over Kongelunden blev straks gemt væk i det våde vejr, så de kan nærstuderes senere.

Uddelte kort over Kongelunden blev straks gemt væk i det våde vejr, så de kan nærstuderes senere. Foto: Tahmasbi

Fakta

Kongelunden

Visionkonkurrencen slutter 30. oktober. Se konkurrencen her

Der informeres om de indkomne forslag på et borgermøde 26. november

Det nye stadion skal stå klar i 2026

Det er planen at begynde anlægsarbejdet i 2021.

Fakta

Kongelunden

Visionkonkurrencen slutter 30. oktober. Se konkurrencen her

Der informeres om de indkomne forslag på et borgermøde 26. november

Det nye stadion skal stå klar i 2026

Det er planen at begynde anlægsarbejdet i 2021.

Publiceret 17 October 2020 07:00