Aziz Azimi og Maria Arianfar danser traditionel iransk folkedans i originale dragter. Dansen fortæller en historie.

Aziz Azimi og Maria Arianfar danser traditionel iransk folkedans i originale dragter. Dansen fortæller en historie. Pressefoto

Iran indtager Aros

Aros viser mange sider af Iran sammen med den iranske kunstner Shirin Nazads værk: 'Women without men'

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Den iranske kunstner, Shirin Nazads, videoværk: 'Women without men' handler om kvinders rettigheder og er mere aktuel end nogensinde. Tre videoer fortolker bogen 'Kvinder uden mænd' og viser, hvordan kvinders frihed og tankefrihed blev indskrænket, da præstestyret tog over. Værket er derfor genopsat på Aros i efterårsferien.

Denne gang sker det i selskab med en lang række arrangementer, der fortæller om den iranske kultur og historie på mange måder. Der bliver både dans, musik og smagsprøver på iranske specialiteter.

Man kan føle og smage

"Videoerne er meget æstetiske og fulde af symboler, så vi synes, at de passer godt sammen med rækken af sanselige oplevelser, hvor man blandt andet kan føle og smage kulturen. På den måde fanger vi dem, der ikke gider at sidde halvanden time og høre et foredrag," siger Ole G. Jørgensen, der er programplanlægger på Aros.

"Vi vil gerne ud i alle afkroge, fordi mange ikke kender ikke den store forandring, landet undergik, efter revolutionen i 1970'erne. Da gik det fra at have kongedømme til at være præstestyret," uddyber han.

Mad, musik og dans

Aros har allieret sig med lokale iranere, der hver især præsenterer landets kultur

Arta Mahmodi, der driver cateringfirmaet, Zafran, i Ekkodalen, står for det iranske traktement på museet. Der bliver både bryllupsmad, søde specialiteter og hverdagsdrikken ayran, der er en slags drikkeyogurt.

Jazzmusikeren Camilla Dayyani, der har iranske rødder, synger iranske sange og spiller traditionelt iransk musik, som hun har komponeret med inspiration fra persiske digte af bl.a. Omar Khayyam, Mowlana Rumi og Forugh Farrokhzad.

Aziz Azimi og Maria Arianfar vil danse traditionel iransk folkedans i originale dragter. Dansen fortæller en historie og viser både den graciøse, feminine side og for mændenes vedkommende også kosak-agtige bevægelser.

Jazzmusikeren Camilla Dayyani, der har iranske rødder, synger iranske sange og spiller traditionelt iransk musik med tekster af kendte persiske digtere.

Jazzmusikeren Camilla Dayyani, der har iranske rødder, synger iranske sange og spiller traditionelt iransk musik med tekster af kendte persiske digtere. Pressefoto

Fakta

15. oktober kl. 19-20.30

Der bydes på te og snacks. Camilla Dayyani synger og spiller traditionelt iransk musik. Aziz Azimi og Maria Arianfar byder op til iransk folkedans.

17. oktober kl. 13-13.30

I Museumsgaden viser Aziz Azimi og Maria Arianfar en smuk og særpræget iransk dans.

18. oktober kl. 13, 14 og 15

Iranske specialiteter serveres veed et langbord og kokken bag, og Arta Mahmodi, fortæller om madens særlige historie og tilknytning til Iran. Dette kræver billet.

Publiceret 13 October 2020 16:30