Med inspiration fra Jane Fondas workouts fra 80'erne udfordres både tyngdekraften og vores forudindtagede holdninger til kropsidealer i et one-woman-show af italienske Silvia Gribaudi. Hun udfordrer kroppens grænser med humoristisk charme, ironi og hyperenergisk dans.

Med inspiration fra Jane Fondas workouts fra 80'erne udfordres både tyngdekraften og vores forudindtagede holdninger til kropsidealer i et one-woman-show af italienske Silvia Gribaudi. Hun udfordrer kroppens grænser med humoristisk charme, ironi og hyperenergisk dans. Foto: Laila Pozzo

Grænsen mellem krop og sind undersøges i Aarhus

Danseforestillinger, foredrag, workshops, samtalesaloner og dokumentarfilm undersøger grænsen mellem krop og sind med festivalen: 'Move Your Mind'

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Vi mennesker forstår verden gennem både vores hjerne og krop. Men hvor går grænsen mellem de to? Det spørgsmål stiller danseteateret, Bora Bora. Og det leder efter svar på 'Move Your Mind'-festival, der byder på danseforestillinger, foredrag, workshops, samtalesaloner og dokumentarfilm. Det er teaterets hidtil største event.

"I den specielle tid, vi lever i lige nu, har vi brug for at mødes i et fysisk rum og tale ærligt og empatisk sammen. Ambitionen er at inddrage publikum i foredrag, workshops, samtalesaloner. Her kan vi se hinanden i øjnene, lytte, snakke, opleve og blive klogere på hvordan vi kan løse udfordringer som miljøet og Covid19. Vi har naturligvis corona-sikret arrangementerne," siger Jesper de Neergaard, der er kunstnerisk leder på Bora Bora.

Han håber, at aarhusianerne er nysgerrige på 'Move Your Mind', der som navnet antyder handler om krop, hjerne og bevægelse.

Teateret har ekstraordinært samlet en lang række meget forskellige arrangementer, der alle belyser emnet på hver sin måde.

"Vi er ambitiøse med Move Your Mind-festivalen. Vi har brug for publikums engagement i kunsten, så vi inkluderer dem på mange niveauer. De vælger selv, om de vil diskutere, danse med eller være med til at udforme forestillingerne. Man kan være beskuer eller gå hele vejen og mærke dansen på egen krop. Og hjerne," siger Jesper de Neergaard.

Publikum skaber dans

Der er fire danseforestillinger på programmet, der alle på forskellig vis involverer publikum, som kan være med til at udforme forestillingerne.

Italienske Fabio Liberti beder publikum om at give direkte input i form af ord, musik og idéer, så han i nuet kan skabe koreografien i forestillingen 'We Are Present' sammen med danserne. Det skal være en underholdende og interaktiv tur helt ind i maskinrummet med koreografen.

Der er også interaktion på programmet, når britisk-italiensk-spanske Igor & Moreno sætter en danser, en lyskunstner og en DJ til at skabe en stærk og energisk sanseoplevelse ud fra responsen fra publikum i forestillingen 'Beat'.

I italienske Silvia Gribaudis 'R.osa - 10 Exercises for New Virtuosities' får vi et one-woman-show, der udfordrer kroppens grænser med humoristisk charme, ironi og hyperenergisk dans, der hele tiden har publikum med i oplevelsen. Med inspiration fra Jane Fondas workouts fra 80'erne udfordres både tyngdekraften og vores forudindtagede holdninger til kropsidealer.

Festivalens fjerde og sidste forestilling er den nyligt Reumert-nominerede 'Mass Effect' af århusianske Himherandit Productions, hvor syv atletiske dansere presses til grænsen af deres fysiske formåen. Den sveddryppende forestilling hev ved premieren i februar i år publikum helt ind i oplevelsen af dansernes åndedræt, rytmiske formationer og udmattelse, og fik både flotte anmeldelser og overvældende respons fra publikum.

Hjerne-Madsen om dans

'Move Your Mind' er samtidigt også resultatet af et nyt samarbejde mellem Bora Bora og FOF Aarhus, der sammen har sat et par foredrag på programmet.

Peter Lund Madsen, kendt som Hjerne-Madsen fra både tv og radio, kommer og taler om 'Hjernen og dansen'. Evnen til at danse er medfødt og afgørende nødvendig for menneskehedens overlevelse.

Han tager fat på en lang række spørgsmål: Hvorfor danser vi? Og danser vi med kroppen eller med hjernen? Hvad er i det hele taget sammenhængen mellem dans og hukommelse? Hvorfor er dans en universel måde at kommunikere på?

Et foredrag med teaterkritikeren og journalisten Monna Dithmer, er en samtale med Bora Boras kunstneriske leder Jesper de Neergard om at få kunsten ind i samfundsdebatten.

Hvordan kan kunsten byde ind med alternative måder at tænke og være i verden på?

I den Reumert-nominerede 'Mass Effect' presses syv atletiske dansere til grænsen af deres fysiske formåen. Den har fået både flotte anmeldelser og overvældende respons fra publikum.

I den Reumert-nominerede 'Mass Effect' presses syv atletiske dansere til grænsen af deres fysiske formåen. Den har fået både flotte anmeldelser og overvældende respons fra publikum. Foto: Christoffer Brekne

Bestem selv

Festivalen byder også på danseworkshops, hvor man kan prøve at være kreativ på gulvet selv. Men også i såkaldte samtalesaloner, hvor man med et sæt instruktioner sætter sig og snakker med en fremmed om et af fire temaer: Valg, alder, nærhed og handlekraft.

Derudover er der efter hver eneste forestilling 'Dialog til d' sært', hvor man ved hjælp af guidede samtaler og opgaver på forskellig vis kan reflektere over det, man netop har oplevet, sammen med andre publikummer.

I samarbejde med Performing Arts Platform vises også dokumentarfilmen 'Mr. Gaga' om den nyskabende koreograf og kunstneriske leder af Batsheva Dance Company, Ohad Naharin, der igennem et helt liv har påvirket dansen på verdensplan med sin gaga-dansestil.

Igor & Moreno sætter en danser, en lyskunstner og en DJ til at skabe en energisk oplevelse ud fra responsen fra publikum i forestillingen 'Beat'.

Igor & Moreno sætter en danser, en lyskunstner og en DJ til at skabe en energisk oplevelse ud fra responsen fra publikum i forestillingen 'Beat'. Foto: Alicia Clarke

Fakta

Move your Mind

Move your Mind

Move your Mind

Move your Mind

Hvor går grænsen mellem hjenen og kroppen?

Der er danseforestillinger, foredrag, workshops, samtalesaloner og dokumentarfilm.

Hjerne-Madsen ser på hvorfor vi danser? Og om vi danser med kroppen eller med hjernen?

Man kan selv få lov tila t udfolde sig på gulvet i danseworkshops.

I samtalesaloner vendes emnernen: Valg, alder, nærhed og handlekraft.

Og man kan sammen emd andre reflektere over de forstillinger, man har set i 'Dialog til d' sært'.

Det foregår på Bora Bora - Dans og Visuelt Teater.

Der er forestillinger til og med 30. oktober.

Publiceret 10 October 2020 08:00