Traditionen tro er der Allehelgen-stemning med overtro, spøgelser og genfærd i Den Gamle Bys brostensbelagte gader. Her kan man høre Præsteenkens uhyggelige historier, snitte sin helt egen roelygte eller besøge gøglerne på festpladsen og være med til dåsekast og keglespil.

Traditionen tro er der Allehelgen-stemning med overtro, spøgelser og genfærd i Den Gamle Bys brostensbelagte gader. Her kan man høre Præsteenkens uhyggelige historier, snitte sin helt egen roelygte eller besøge gøglerne på festpladsen og være med til dåsekast og keglespil. Foto: Den Gamle By

Guide: Gys, mystik og hygge i efterårsferien

Museerne i Aarhus er klar til efterårsferien med sære superkræfter, fortidens gåder og dissektion af rovfugle. Åbningstiderne er udvidede, så der bliver bedre plads, og man skal løse billetter

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Det er efterårsferie, og hvad skal vi lave? Et godt bud er at besøge de aarhusianske museer, der har været i gemmerne efter sjove indslag og som har sammensat kreative programmer til især børn - og barnlige sjæle.

Vi guider dig her til nogle af byens mange tilbud. Husk at købe billetter. Museerne spreder gæsterne ud over dagen:

På Moesgaard Museum kan hele familien være med til at løse fortidens gåder med spillet Professor Rebus og Fortidens Gåder.

På Moesgaard Museum kan hele familien være med til at løse fortidens gåder med spillet Professor Rebus og Fortidens Gåder. Foto: Moesgaard Museum

Fortidens gåder skal løses

På Moesgaard Museum kan hele familien være med til at løse fortidens gåder med spillet Professor Rebus og Fortidens Gåder. Man skal købe spillet og kommer i sin jagt på svarene rundt i museets permanente udstillinger. Gåderne kan løses i vilkårlig rækkefølge, i det tempo, man ønsker og man kan tilpasse det i forhold til hvor mange mennesker, der er i de forskellige udstillinger på et givet tidspunkt. Opgaverne kan løses på én dag– eller man kan tage spillet med på museet en anden dag og løse resten dér.

Foto: Moesgaard Museum

Besøg et glemt gravmonument

I efterårsferien åbner gravmonumentet Høj Stene i Favrskov mellem Kongensbro og Thorsø. Det er et af Nordeuropas største gravmonumenter fra jernalderen og hører under Moesgaard Museum. Fra 9. oktober er området åbent for guidede ture og besøg på egen hånd. Høj Stene er formet som et skib og nævnes allerede i optegnelser fra 1600-tallet, men en del af stenene blev med tiden fjernet, og den præcise beliggenhed gik i glemmebogen. I midten af skibssætningen har arkæologerne fundet guld, der viser, at monumentet har været brugt til et begravelsesritual for en særlig magtfuld person.

Steno Museet har et bud på mærkelige maskiner, der kan give superkræfter.

Steno Museet har et bud på mærkelige maskiner, der kan give superkræfter. Foto: Jens Ravn

Mærkelige maskiner og sære superkræfter

På Steno Museet slippe de superkræfterne løs. Man kan blandt andet se en levende axolotl, der er en salamander, som lever i vand. Dyret har en fantastisk evne til at regenerere egne lemmer. Mennesker kun kan drømme om at få den slags kræfter, og må opfinde maskiner, der kan hjælpe. Museet har et bud på mærkelige maskiner, der kan hjælpe, og det har samlet superkræfter, man kan møde i mørke.

Hver time kan børn over seks år se sære skabninger og efterårets stjernehimmel i planetariet.

Foto: Maria Randima

For små og store plantenørder

Der er altid lunt og hyggeligt i væksthusene med de tropiske planter, også når det er efterårsvejr udenfor. Her kan man komme tæt på naturen fra mange forskellige steder i verden og fra andre former for klima end det, vi har i Danmark. Der springer jævnligt sjove og sjældne blomster ud, så de er altid noget nyt at studere. I sidste uge sprang engletrompetens, Brugmansia, store smukke hvide blomster ud. Man kan i det hele taget blive klogere på klima, biodiversitet og planter.

Foto: Tahmasbi

Svævebane og seje legeredskaber

Botanisk Have, der er en af Aarhus' største parker, er der en spændende legeplads med det sidste nye inden for legeredskaber. Blandt andet er der en lang svævebane.

Botanisk Have er et godt sted til slentre- eller løbeture og græsset må gerne betrædes. Haven er anlagt i et kuperet terræn med vidtstrakte plæner, store træer og små, intime, grønne rum. Et vandløb løber igennem hele haven, danner 3 søer og løber videre ned gennem Den Gamle By og dens kanaler.

Foto: Naturhistorisk Museum

Rovfugle skæres op

På Naturhistorisk Museum kan man komme helt tæt på dissektioner, gå på opdagelse i uglegylp og meget mere. Den folkekære naturvejleder og museumsinspektør Morten DD går på scenen og underholder om nattens dyr.

Der er vilde naturshows tre gange om dagen, mulighed for at gå på opdagelse i uglegylp og for at bygge nattens dyr af genbrugs-dimser og gør det i bedste Shane Brox-stil

Allehelgen huserer

Traditionen tro er der Allehelgen-stemning med overtro, spøgelser og genfærd i Den Gamle Bys brostensbelagte gader. Her kan man høre Præsteenkens uhyggelige historier, snitte sin helt egen roelygte eller besøge gøglerne på festpladsen og være med til dåsekast og keglespil.

Man kan få en hyggelig stund sammen, mens man skærer lygter ud af roer. Samtidig er der gode fortællinger og uhyggelige historier om, hvordan man tidligere har brugt lygterne til at forskrække naboerne. Man hører også om forskelle på Allehelgen og Halloween.

Publiceret 07 October 2020 15:34