Musikklubben Kucheza spiller kulturugen i gang lørdag 26. september klokken 11 med sambamusik gennem bydelen. Der er afgang klokken 11 fra sognegården.

Musikklubben Kucheza spiller kulturugen i gang lørdag 26. september klokken 11 med sambamusik gennem bydelen. Der er afgang klokken 11 fra sognegården. Foto: John Blæsbjerg

Kulturugen skal gøre Åbyhøj synlig

Efter sidste års succes bliver der igen en kulturuge med keramik, fællessang og Åby-vandring for alle

Af
Bente Tahmasbi Hansen

På lørdag 26. september vil kulturugens vimpler vaje på hovedgaden i Åbyhøj, Silkeborgvej, og musikerne fra klubben Kucheza vil føre an i et optog gennem bydelen.

Det er anden gang, at Kulturudvalget samler mere end 40 arrangementer og skyder dem af i uge 40. "Vi var sidste år spændte på, om der var nogen, som ville være emd på idéen. Og det var der. Både nogle, der ville arrangere, og nogle der ville være med," siger Torben Haugaard, der er formand for Åby Biblioteks Venner og medlem af bestyrelsen af Elværket.

Folk åbner deres hjem

"Der var også god stemning ved evalueringen, så vi gør det igen. Det er grundtanken, at vi laver en kulturuge, der er forankret i Åbyhøj og åbyhøjere. Andre må gerne deltage, men det skal have et solidt Åbyhøj-afsæt," fortsætter han.

Formanden pointerer, at intet er for småt eller for stort. For eksempel holder private åbent i deres keramikværksted på Heibergsvej. Her kan man komme forbi og lave sig en kakkel eller flise. Og på HC Andersens Vej åbner nogen døren for folk, der vil være med til at lave yoga.

"Vi skal vise den mangfoldighed, der er her, og som man ellers ikke ser," siger Torben Haugaard.

Af samme grund er der også fokus på Gl Åby i en bydelsvandring, som lukker kulturugen lørdag 3. oktober klokken 14.

Man mødes på Åbyvej 109 og går en tur på de små veje mellem bindigsværkshuse. Ejerforeningen fortæller, hvor den gamle købmand lå, og om der engang var et ismejeri?

"Gammel Åby kan godt blive lidt glemt i hele det her med det nye Åbyhøj, som forandrer sig voldsom for eksempel i kraft af de mange nye og høje ejendomme langs Søren Frichs Vej. Men det hele begyndte med Gl Åby," siger Torben Haugaard.

Syng sammen eller lyt med

Musikken kommer som altid i Åbyhøj til at spille en væsentlig rolle. Der alt fra koncert med den kendte violinist, Kim Sjøgren, til orglets halve time med orgnaisten Jette Prip i Åbyhøj Kirke og Gospel Voices åbne øver i samme kirke

Inspireret af DRs fællessang med Philip Faber bliver der på alle hverdage i uge 40 fællessang på Åby Bibliotek. Fem hemmelige og lokale gæster fra foreningslivet har valgt cirka tre sange og vil være der til at synge med. De lægger op til sangene ved at fortælle om, hvorfor de har valgt netop dem.

Kristian Thisted fra Elværkets Musikgruppe akkompagnere på klaver, og der bliver er plads til 55 deltagere.

"Der bliver færre deltagere til arrangementerne, end vi oprindeligt havde tænkt, på grund af corona. Det er ærgerligt, men det kan ikke være anderledes. Vi overholder alle reglerne, og hvis de ændres, går vi med det," siger Torben Haugaard.

Sidste år var der ølsmagning på Elværket med den lokale øl fra Åby Bryghus.

Sidste år var der ølsmagning på Elværket med den lokale øl fra Åby Bryghus. Foto: John Blæsbjerg

Fakta

Åbyhøj Kulturuge

Lørdag 26. september - lørdag 3. oktober

Der er især mange arrangementer i kirken, i sognegården, på Elværket og på Åby Bibliotek

Man finder trykte programmer på Åby Bibliotek

Man kan læse om det på Facebook: Åbyhøj Kulturuge 40

Publiceret 25 September 2020 16:00