MS Tunø er her klar til dagens havnerundfart. Inden man kan mønstre skibet, får man sikkerhedsprocedurerne ombord forklaret, og man får sprittet hænder af. Det skal føles trygt at deltage.

MS Tunø er her klar til dagens havnerundfart. Inden man kan mønstre skibet, får man sikkerhedsprocedurerne ombord forklaret, og man får sprittet hænder af. Det skal føles trygt at deltage. Foto: Helle Arensbak

Se Aarhus på en ny måde

Engang sejlede MS Tunø med slagtegrise fra Tunø til Samsø. I dag sejler det med folk og fæ, der gerne vil opleve Aarhus fra søsiden og se byen på en helt ny måde - fra havet

Af
Tekst og foto: Helle Arensbak

Aarhus "Tuk, tuk, tuk, tuk, tuk," messer motoren på den gamle træbåd.

Den har netop lagt til kaj ved Bestsellers hovedkontor i Aarhus, og MS Tunø gøres klar til dagens havnerundfart. Kaptajnen spritter gelænderet af og sætter de sidste kaffekrus klar til eventuelt kaffehungrende gæster.

Inden vi kan mønstre skibet, får vi forklaret sikkerhedsprocedurerne ombord, og vi får sprittet hænder af. Det skal føles trygt at deltage.

Det er et spektakulært syn, når man oplever Aarhus Ø fra søsiden.Det daglige liv på en lystbåd betyder blandt andet vasketøj i mange farver.

Det er et spektakulært syn, når man oplever Aarhus Ø fra søsiden.Det daglige liv på en lystbåd betyder blandt andet vasketøj i mange farver. Foto: Helle Arensbak

En intro til baren

MS Tunø er købt at Lars Hede, skipper Arne Lykkebak og Niels Ravn. Trekløveret går under navnet Aarhus Sailing Event, og dagens sejlads bringer os på en times rundfart i det indre havnebassin og en tur ud omkring Aarhus Ø.

Med en meters afstand sætter gæsterne sig til rette. Der gives intro til baren, og skulle man blive tørstig, kan både vin, vand og kaffe købes til gode priser i den hede eftermiddagssol.

Arne Lykkebak sætter skibet i gear, og vi tøffer af sted ud mod gode historier om de mange kendte bygninger, der findes i Aarhus Havn. Vi starter med Domen og sejler videre til Navitas, der med sine skarpe linjer knejser ud mod kajen.

Danske Bjarke Ingels Group står bag det byggeri, der lige nu er højest. Her ses det fra et hjørne, men forfra ligner det to gange A og kaldes derfor dobbelt A't. I bunden er der 47 små badehuse, og i forlængelse af dem yderst til venstre er Havnebadet.

Danske Bjarke Ingels Group står bag det byggeri, der lige nu er højest. Her ses det fra et hjørne, men forfra ligner det to gange A og kaldes derfor dobbelt A't. I bunden er der 47 små badehuse, og i forlængelse af dem yderst til venstre er Havnebadet. Foto: Helle Arensbak

Bygningerne har historier

På eventpladsen er der gang i springvandet, og både unge som gamle leger i vandstrålerne med Domkirkens spir i baggrunden.

Letbanen sniger sig hurtigt forbi Prins Henriks Skulptur 'Sirene', og imens er vi kommet hen mod Toldboden, EP Huset og Dokk1.

Hver bygning får en lille historie og anekdote med på vejen, og Lars Hede beretter ivrigt om de mange erhvervsbygninger, der i en menneskealder har udviklet byens havn.

De store kraner tårner op i det disede solskin, og maleriet af en russisk mand med en smøg i mundvigen holder skarpt øje med os fra Dok8000.

Der er mange forskellige aktiviteter i havenbadet. Spisesteder, kaffebarer og isboder blander sig med søsportsaktiviteter og de mange lystfiskere.

Der er mange forskellige aktiviteter i havenbadet. Spisesteder, kaffebarer og isboder blander sig med søsportsaktiviteter og de mange lystfiskere. Foto: Helle Arensbak

Motoren får et kærligt spark, og nu sætter Skipper Arne kurs mod Aarhus Ø. Den skønne brise er mere end velkommen.

Vi kan ane hurtigfærgen i det fjerne, og på venstre side kommer de mange højhuse til syne. Tusindvis af mennesker bor i de mange mærkværdige bygninger, der hver især har fået navne. Isbjerget, Generationernes hus, Z-Huset. Brabrand Boligforening med deres fælles tagterrasser og Dobbelt A'et, der har 47 små badehuse. Der er stadigvæk mange kraner i sving på den lille nye del af Aarhus.

Lighthouse bygges med sine voluminøse 142 meter og 45 etager på spidsen af øen. På toppen bliver der offentlig adgang for turister og nysgerrige borgere. Lars Hede fortæller, at der bygges cirka to etager om måneden på det rekord-store fyrtårn. Længere henne er Havnebadet og kabelbanen lokaliseret.

Det er et spektakulært syn når man oplever Aarhus ø fra søsiden. De store bygninger danner rammerne for en levende og moderne bydel.

Det er et spektakulært syn når man oplever Aarhus ø fra søsiden. De store bygninger danner rammerne for en levende og moderne bydel. Foto: Helle Arensbak

Tæt trafik på vandet

Trafikken tager til på vandet. Små både, store træskibe og folk på paddleboards krydser hinanden ud for Aarhus Internationale Sejlsportscenter. Det ligger på den yderste mole ved indsejlingen til lystbådehavnen ved Bugtpromenaden. Bag os ligger skoven, og vi kan høre folk bade ved den Permanente.

Bugten er lyslevende i sommervarmen, og overalt hygger folk sig i de maritime omgivelser.

En time senere er vi vel tilbage ved havnekajen nord for Bestseller. Aarhus Sail Event siger farvel og tak for kulturhistorisk underholdning på vandet ud for Aarhus by.

Lars Hede fortæller kulturhistoriske facts og anekdoter om de mange bygninger, som kan opleves fra søsiden af Aarhus.

Lars Hede fortæller kulturhistoriske facts og anekdoter om de mange bygninger, som kan opleves fra søsiden af Aarhus. Foto: Helle Arensbak

Isbjerget er et meget markant boligbyggerier, der med hvide terrazzofacader og vandblå altaner knejser skulpturelt på kanten af havet.

Isbjerget er et meget markant boligbyggerier, der med hvide terrazzofacader og vandblå altaner knejser skulpturelt på kanten af havet. Foto: Helle Arensbak

Lars Hede fortæller kulturhistoriske facts og anekdoter om de mange bygninger, som kan opleves fra søsiden af Aarhus.

Lars Hede fortæller kulturhistoriske facts og anekdoter om de mange bygninger, som kan opleves fra søsiden af Aarhus. Foto: Helle Arensbak

Fakta

  • Aarhus Sail Event er Lars Hede, Arne Lykkebak og Niels Ravn.
  • De købte MS Tunø i april 2020 og har brugt corona krisen på at sætte den i stand og gøre skibet klar til havnerundfart i Aarhus.
  • Tilbyder havnerundfart i Aarhus på en time.
  • Man stiger på nord for Bestseller.
  • Ms Tunø er en træbåd fra 1965, der har en fortid som fragtskib. Det sejlede grise fra Tunø til Samsø, når de skulle slagtes.
  • Der kommer snarlige arrangementer med jazzkoncerter på vandet for et afmålt antal gæster, så der er sikker afstand ombord. De udbyder også sælsafari på Samsø og sejladser for virksomheder og private.
  • www.aarhussailevent.dk

Publiceret 03 September 2020 19:00