Trine Omø alias Det nye navn gav ærlig og intens fortællekoncert på Musikcaféen 8. august. Spillestedet på Nørre Allé inviterer på coronavenlig livemusik to gange ugentligt.

Trine Omø alias Det nye navn gav ærlig og intens fortællekoncert på Musikcaféen 8. august. Spillestedet på Nørre Allé inviterer på coronavenlig livemusik to gange ugentligt. Foto: M. Jeppesen

Musikcaféen: Livemusik, løjerlig indretning og alternative longdrinks

To gange om ugen byder Musikcaféen på Nørre Allé på livemusik i coronavenlige rammer. Her går kreativitet og fællesskab hånd i hånd, og input fra gæsterne er velkomne - også de blå

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Det er behageligt svalt at træde indenfor på Musikcaféen på Nørre Allé 66 denne lørdag eftermiddag, hvor solen bager over Aarhus' bymidte.

Et par håndfulde gæster sidder spredt rundt i lokalet, flere med en tørstslukker i form af en fad- eller flaskeøl stående foran sig. Snakken blander sig med musikken fra højtalerne i loftet. På væggene hænger billeder af danske stjerner fra musikken og filmens verden; John Mogensen, Otto Brandenburg, Kim Larsen, Yvonne fra Olsen Banden og Maude og Hans Christian fra Matador. Mikset med citater med vise ord.

"Kom! Du skal se toiletterne!" lyder det entusiastisk fra Thomas Bock Kramer, i samme sekund han får øje på avisens journalist. Hurtigt kommer han ud fra sin plads bag baren og sætter kurs mod toiletterne i rummets fjerneste ende.

I februar i år slog Thomas Bock Kramer dørene op til Musikcaféen, som ligger på adressen, hvor den legendariske jazzbar Bent J. lå i gamle dage.

"Se her!" siger Thomas og åbner døren ind til det ene af caféens to toiletter. "Jeg har selv gjort toiletterne i stand og dekoreret dem. Nu går jeg ud herfra og lukker døren bag mig, og så skal du trykke på den røde knap. Når du har gjort det, skal du gå ind og se det andet toilet," guider han og lukker som varslet døren bag sig.

Væggene på toilettet er malet i et mønster i stærke farver og dekoreret med billeder af The Beatles samt med strofer fra nogle af gruppens mest populære numre. Et tryk på den røde knap lige inden for døren, får tonerne af netop The Beatles til at ekko ud i det lille rum. Det andet toilet er plastret til med billeder af Donald Trump. På væggene, i loftet og på toiletsædet.

"Jeg tænkte, at i stedet for at man kan vælge imellem herre- og dametoilet, så kan man vælge imellem det gode og det onde," ler Thomas bag det tæmmede fuldskæg. Han er tilbage bag baren og i færd med at skænke endnu en fadøl til en tørstende gæst.

Thomas Bock Kramer overtog lokalerne på Nørre Allé, hvor jazzbaren Bent J. engang lå og slog dørene op til Musikcaféen i februar i år.

Thomas Bock Kramer overtog lokalerne på Nørre Allé, hvor jazzbaren Bent J. engang lå og slog dørene op til Musikcaféen i februar i år. Foto: M. Jeppesen

Fra drøm til virkelighed

Musikcaféen tilbyder livekoncerter to til tre gange om ugen. Denne lørdag er det Trine Omø alias Det Nye Navn, der vil give fortællekoncert.

"Før corona havde vi typisk tre koncerter hernede om ugen. Men efter genåbningen har det nærmere været en til to," siger Thomas.

Musikcaféen var et af de første steder til at tilbyde livekoncerter efter corona-krisen.

"Vi har sat et max på 28 siddende gæster, når vi har livekoncert her. Mod 32 normalt. Vi sørger for god afstand imellem gæsterne og god afstand til scenen. Det er ikke noget, vi bliver rige af, men det løber lige rundt, og så er det de øvrige dage, uden livekoncerter, vi gerne skal tjene pengene," lyder det fra Thomas.

Efter 14 år som socialpædagog i Aarhus besluttede Thomas Bock Kramer sig i begyndelsen af 2020 for at tage springet og realisere drømmen om en musikcafé i hjertet af Aarhus.

"Det var faktisk sangerinden Mathilde Falch, der fik mig til at overtage og åbne Musikcaféen," fortæller Thomas.

"Jeg var til koncert med Mathilde i Elev Kirke i efteråret. Jeg kendte hende ikke på det tidspunkt, men pludselig kom hun hen og spurgte, hvad jeg lavede, og om jeg var glad for det. Da jeg svarede, at jeg følte, jeg var ved at være udbrændt, spurgte hun mig, hvad jeg drømte om. Til det svarede jeg: At åbne et sted med livemusik. 'Hvis du åbner et sted, så kommer jeg og spiller!' var hendes respons," husker Thomas.

Da Thomas Bock Kramer overtog lokalerne på Nørre Allé, kontaktede han Mathilde Falch.

"Mathilde lovede, at hun ville komme og spille. Og så kom hun faktisk forbi til vores åbning 1. februar. Her tog hun en video ude fra toiletterne og delte den på sin Instagram profil. Det skaffede os over 1500 følgere," ler Thomas.

Koncerten med Mathilde Falch i Elev Kirke var en fortællekoncert.

"Mathilde fortalte sin livshistorie – helt uden filter. Og lige præcis det, vil jeg gerne have mere af på Musikcaféen. Det tiltaler mig, når folk er modige og tør give noget af sig selv. Det tør Trine Omø. Derfor spurgte jeg hende, om hun havde lyst til at komme herned og spille," siger Thomas, alt imens han mikser to Gin Hass.

"Det ville Trine gerne. Hvis hendes kæreste måtte være lydmand, og at hun måtte sætte noget af sin kunst op på væggene. Jeg sagde selvfølgelig ja til begge dele." Thomas smiler og gør et nik hen mod scenen, hvor billeder fra Trine Omøs barndom hænger på væggen.

"På Musikcaféen har vi ikke et koncept som sådan. Vi vil gerne være en bar og et spillested med personligt præg, og så støtter vi op om lokale musikere i Aarhus. Måtte større navne som for eksempel Mathilde Falch melde sig på banen, slår vi selvfølgelig til, ligesom vi gerne tager imod input og opfordringer fra vores gæster," siger Thomas og skruer ned for anlægget.

Trine Omø kalder sig Det nye navn. Via musikken har hun fået glæden tilbage i livet efter svære år. Hun skriver selv sine sange, der er ærlige og rørende.

Trine Omø kalder sig Det nye navn. Via musikken har hun fået glæden tilbage i livet efter svære år. Hun skriver selv sine sange, der er ærlige og rørende. Foto: M. Jeppesen

Det nye navn

På scenen står tre ukuleler i forskellig størrelse på rad og række. Sammen med to veninder kommer Trine Omø ind i caféen fra baggården. Hun ryster sine arme.

"Jeg er meget spændt på og meget nervøs over at skulle fortælle min historie. Mest fordi jeg har en tendens til at tabe tråden. Men jeg glæder mig," siger hun og tager en slurk vand.

Da hun træder op på den lille scene, ligner hun en verdensstjerne i sin kongeblå velourkjole, der smyger sig til kroppen og de høje sorte plateausko. Hun tager en af ukulelerne i armene og siger prøvende et par ord i mikrofonen. Hun fanger sin kæreste Jespers blik bagest i lokalet, og de to nikker indforstået til hinanden. Lyden er på plads.

"Hvor ser du gode ud, Trine!" råber en af Trines bekendte fra sin plads i baren.

"Min veninde sagde, jeg skulle være fin, når jeg skulle spille min debutkoncert." Trine glatter lidt på kjolen og fortsætter så:

"Da jeg mødte Jesper, sagde jeg til ham, at han skulle gøre mig til det næste store, nye navn. Med et glimt i øjet selvfølgelig. Og det lovede han at gøre sit bedste for. Jeg brugte lang tid på at finde ud af, hvad jeg skulle kalde mig, men så en aften, hvor jeg stod og stegte torskerogn, tænkte jeg: 'Jeg skal sgu da bare hedde 'Det nye navn'! Så tror folk, jeg er en kæmpe stjerne!"

Publikum ler.

"Jeg har sagt til de af jer, jeg kender her, at jeg helt sikker kommer ud på et sidespor. Og det er jeg allerede... men altså; min drøm er ikke at blive det næste store nye navn på den danske musikscene. Min drøm er, at hver dag skal bringe noget positivt og spændende med sig. Og sådan er det faktisk blevet nu," siger hun glad og slår et par toner an på ukulelen.

"Det første nummer, jeg vil spille for jer er 'Fantastiske fantasi'." Trine Omøs fine, lyse stemme fylder rummet og publikum lytter opmærksomt til teksten.

Da sangen er slut, fortæller Trine åbent om en barndom, hvor hun var meget alene, og hvor hun aldrig vidste, om der ventede knus eller skæld-ud. Om hendes sygdom, der medførte halvandet års indlæggelse på Psykiatrisk Hospital, om selvmordstankerne og om bruddet med sin mor. Alles blikke er rettet mod Trine. Nogle er blanke – tydeligt berørt af hendes ærlige fortælling.

Blå drinks i baren

Trine Omø skifter en ukulele ud med en anden og lægger op til endnu et nummer.

"Mit næste nummer hedder 'Fire hvide vægge'. Det er inspireret af filmen 'She's so lovely', hvor Sean Penn går ind på en bar, beder om en Siberian Mist og i sin frustration over, at bartenderen ikke kender drinken, går amok. Den følelse; 'Forstå mig nu, giv mig, det jeg har brug for!', kendte jeg kun alt for godt," lyder det fra Trine. Hun begraver hånden i en taske på gulvet. Op ad den trækker hun en flaske Rose's Blue Curaçao.

"Nu sætter jeg den her op til Thomas. Og så vil jeg opfordre jer alle sammen til i pausen at gå i baren og bestille en Sibirian Mist. Thomas har sagt, han heller ikke kender drinken, men har lovet, han finder på noget," siger hun.

"Jeg finder på noget. Noget godt! Så ingen bli'r frustrerede eller går amok," råber Thomas og blinker til Trine.

Publikum hujer og klapper. Ingen synes at være så meget som på nippet til frustration. Og hvorfor skulle de dog også være det? På Musikcaféen hvor fed stemning, kreativ udsmykning, fængende underholdning og godt selskab danner rammen. Og hvor der kan bestilles en alternativ Sibirian Mist i baren.

FAKTA: Musikcaféen

Nørre Allé 66, Aarhus C

Åbningstider: tirsdag-onsdag kl. 13-22, torsdag-lørdag kl. 13-00

Se programmet for kommende livekoncerter på Facebook: MusikcaféenNorreAlle66

Publiceret 03 September 2020 18:00