AddisAbabaBand har øvelokale på Grimhøj, så instrumenterne skal ikke bæres ret langt, når de skal give koncert 4. september. Det sker sammne med Aarhus Jazz Orchestra i et nyt og eksperimenterende samarbejde - helt i AddisAbabaBands ånd.

AddisAbabaBand har øvelokale på Grimhøj, så instrumenterne skal ikke bæres ret langt, når de skal give koncert 4. september. Det sker sammne med Aarhus Jazz Orchestra i et nyt og eksperimenterende samarbejde - helt i AddisAbabaBands ånd. Foto: Tahmasbi

AddisAbabaBand går sammen – uden at aftale vejen

Det 12 mand store orkester kender ikke vejen på forhånd, men de tager turen sammen. Måske mod fjerne musikalske kyster, måske ud over en kant. De er i hvert fald altid friske på at eksperimentere, at improvisere, at tage chancer og at sætte nye standarder

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus AddisAbabaBands musik er utrolig svær at putte i en kasse. Den er lige så sammensat og mangefacetteret som de 12 sprælske medlemmer. Det er beskrevet som glødende bastard af alt fra free jazz, psykedelisk rock og funk til traditionelle afro-grooves og psykedelisk ethio-jazz.

Selv synes de, at de især er et danse- og festorkester. Publikum danser sig ud fra første til sidste takt, når gruppen går på scenen. Det var ikke planen, men sådan er det bare blevet.

"Det kom bag på os, at publikum bare begyndte at danse løs til vores rytmer, men det er skønt," siger Christian Dietrichsen, der percussionist.

Spiller det vi har lyst til

Avisen møder ham og fem andre af bandets medlemmer i deres øvelokale, for at finde ud af, hvad AddisAbabaBand er. Det viser sig svært at få hold på.

"Vi begyndte som en kvartet, der spillede etiopisk jazzmusik af Mulatu Astatke. Siden er vi blevet mange flere, og vi har bevæget os over i en nulstrategi, der giver plads til masser af improvisation. Vi spiller hver især, det vi har lyst til men altid i respekt for hinanden og sådan at vores instrumenter taler sammen," bliver de seks musikere nogenlunde enige om at sige efter en længere åben debat.

"Vi er enige om, at vi skal et sted hen, og at vi skal det sammen. Men hvor, ved vi ikke," supplerer Mikkel Goverts.

"Det er som at gå ind i et mørkt rum, hvor vi skal finde lyset. Det lykkes men nogle gange kun i glimt, for når nogle tænder i den ene ende af lokalet, er der en, der kommer til at slukke i den anden," mener Martin Madsen. Hans beskrivelse får de andre til at le og nikke genkendende.

Et kendetegn og den helt store charme er nemlig ifølge dem selv, at der ikke er nogen stram styring eller en leder af gruppen. En del af medlemmerne er bare begyndt at spille med i forbindelse med en koncert og er så blevet hængende, fordi de passede godt ind.

"Jeg hoppede op på scenen og var med, fordi det var så fedt. Det er ved at være nogle år siden, og jeg er her stadig," siger Feike Van der Woude, der spiller percussion.

Glemmer alt om regninger

De øvrige bandmedlemmer er gamle venner og mange af dem har været elever på Frontsession hos Preben Kaels, der spiller percussion og violin i bandet. Han har lært dem afrobeats og inciterende rytmer.

Bandsammensætningen lyder fuldstændig tilfældigt, men på forunderlig vis er de utroligt samspillede og har et musikalsk niveau og overskud, der gør dem i stand til at stritte i mange retninger og nørde med detaljer. Samtidig skaber de stadig en musikalsk helhed. Den har fået masser af roser med på vejen af anmeldere og prisuddelere. AddisAbabaBand har modtaget 80.000 kroner fra Statens Kunstfonds Musikudvalg og er for nylig indstillet til Carl Prisen for deres andet album 'II', der udkom sidste år.

AddisAbabaBand har øvelokale på Grimhøj, så der er ikke langt, når de fredag 4. september spiller ved 'De Grimmeste Aftener'.

AddisAbabaBand har øvelokale på Grimhøj, så der er ikke langt, når de fredag 4. september spiller ved 'De Grimmeste Aftener'. Foto: Tahmasbi

"Vi har stadig rødderne solidt plantet i Afrika, hvor flere af os har været en del gange. Men vi afsøger alle mulige kroge og arbejder på kryds og tværs af genrer. Lige nu spiller vi ud af en bund, vi først slet ikke forstod. Det er musik, som Mikkel har skrevet, og det er i skæve takter. Men det begynder at leve og at lyde godt," er de enige om.

"Jeg skal snakke med Mikkels guitar gennem mine trommer. Når jeg gør det, glemmer jeg ubetalte regninger og alle andre problemer. Det er bedre end at gå til psykolog," mener trommeslageren Martin Madsen

Grimkoncert med Aarhus Jazz Orchestra

AddisAbabaBands øvelokaler ligger på Grimhøj, hvor der for tiden afvikles 'De Grimmeste Aftner' hver fredag. AddisAbabaerne skal naturligvis deltage og går på scenen 4. september. Men lige nu sidder vi ved siden af den og forsøger at forstille os, hvordan det 12 mand store band kan være på scenen sammen med 15 musikere fra Aarhus Jazz Orchestra. De har indvilget i at spille med på ni af AddisAbabaBands numre, som de har fået tilsendt på noder.

"De er så knalddygtige og meget mere disciplinerede end os nulstrateger, så det blive spændende," siger Christian Dietrichsen.

Afrobandet har en stor blæsergruppe, der har ry for at være klassens frække drenge, der nærmest hvæser og hviner ind imellem.

"Hvis du er en dygtig musiker, kan du godt spille grimt, så det lyder godt," forklarer musiklæreren, Preben Kaels.

Det lyder selvmodsigende men i AddisAbabaBand giver det masser af mening. På samme måde som bandets navn. Til trods for, at mange af dem har været meget i Ghana og Mali, er gruppen opkaldt efter Etiopiens hovedstad, Addis Ababa. Selv om det nærmeste, nogle af de 12 nogensinde har været, på det sted er i transit i lufthavnen, synes de, at det er ironisk og velvalgt.

Det er som livets mange andre skæve og skøre nuancer, som de har øje for og holder meget af. Imens de fester og leger med hinanden og deres instrumenter.

Velkommen til AddisAbabaBand.

Fakta

De Grimmeste Aftener

Aarhus Jazz Orkester & AddisAbabaBand

Grimhøjvej 20, Brabrand

Fredag 4. september

Musikken begynder klokken 20. Pladsen åbner klokken 17. Bestilt mad serveres klokken 18

Publiceret 22 August 2020 06:00