Sammen med fire dirigenter og 10 solister inviterer Aarhus Symfoniorkester til en musikalsk festaften 20. august.

Sammen med fire dirigenter og 10 solister inviterer Aarhus Symfoniorkester til en musikalsk festaften 20. august. Foto: Nikolaj Lund

Gallakoncert med klassiske højdepunkter og unge talenter

Der er tale om en omvendt velgørenhedskoncert, når fire dirigenter og ti solister sammen med Aarhus Symfoniorkester giver gallakoncert i kølvandet på corona-krisen

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS En perlerække af klassiske operahits og orkesterperler er på programmet, når hele fire dirigenter og ti solister sammen med Aarhus Symfoniorkester giver gallakoncert i Symfonisk Sal i Musikhuset Aarhus 20. august.

Efter måneder, hvor corona har afholdt Aarhus Symfoniorkester for at spille koncerter for publikum, er det nu blevet tid til at tage revanche. Og hvilken revanche.

Fire erfarne dirigenter leder på skift slagets gang, når ti af Danmarks unge stjernesolister går på scenen sammen med Aarhus Symfoniorkester 20. august og inviterer publikum i salen med på et musikalsk stjerneridt gennem operahits og orkesterperler.

"Gallakoncerten er en fejring af, at vi nu igen kan sidde med fuldt orkester på scenen – og en fejring af, at vi kan lukke publikum ind i salen igen under trygge forhold," siger musikchef Jesper Nordin, der er idémand og initiativtager til koncerten.

"Koncerten er en markering af, at vi er tilbage i Symfonisk Sal med et helt Symfoniorkester efter en svær periode under corona, hvor ikke har kunnet samles. Koncerten er første gang siden marts, at publikum får mulighed for at opleve Symfoniorkesteret spille live," fortæller han og fortsætter:

"Samtidig er koncerten en måde at give noget tilbage til de mange freelancekunstnere, som er hårdt ramt i den her coronaperiode."

Musikchef Jesper Nordin glæder sig til at have såvel Aarhus Symfoniorkester som publikum tilbage i Symfonisk Sal.

Musikchef Jesper Nordin glæder sig til at have såvel Aarhus Symfoniorkester som publikum tilbage i Symfonisk Sal. PR Foto

Velgørende formål

De medvirkende solister og dirigenter repræsenterer en stor gruppe af freelance kunstnere, som under corona krisen har været afskåret fra at udføre deres arbejde og derved har fået hele deres levegrundlag revet væk under sig.

"Vi i Symfoniorkesteret er heldige, fordi vi er offentligt ansatte og har kunnet gå hjem med visheden om, at vores faste månedsløn stadig tikkede ind på kontoen. Freelancerne derimod har set ind i et halvt år uden indtægt. Deraf opstod idéen til gallakoncerten. Jeg tænkte: 'Hvordan kan vi give noget tilbage til de mange freelance kunstnere, som vi både er afhængige af og gerne vil, skal have det godt og kunne blive ved at dygtiggøre og udvikle sig?'" siger Jesper Nordin.

Sammen med sine kollegaer i Aarhus Symfoniorksters administration har Jesper Nordin brugt en god rum tid og energi på at skaffe finansiering af koncerten via fonde og sponsorater.

"Vi har måtte arbejde hårdt op til sommerferien på at skaffe finansiering via fonde og sponsorater. Og det er heldigvis lykkedes. Idet der er så mange medvirkende til gallakoncerten, kan vi ikke give hver enkelt helt så meget som et normalt koncerthonorar beløber sig til. Men der er dog stadig tale om et honorar, som kan mærkes. Desuden medvirker de forskellige kunstnere så også i kortere tid end ellers," forklarer musikchefen.

Blandt de ti solister er både unge upcoming og etablerede kunstnere, som dækker en bred musikalsk palette.

"I valget af solister har vi forsøgt at brede os lidt ud rent genremæssigt. Vi fire sangere og tre instrumentalister fra den klassiske verden. Vi har Christoffer Brodersen, som synger meget musical og croonermusik, fra den rytmiske verden. Og så har vi de to folkemusikere Helene Blum og Harald Haugaard," fortæller Jesper Nordin om programmet for Gallakoncerten.

Christian Kluxen er en af ialt fire dirigenter, der skal lede musikslagets gang til Aarhus Symfoniorksters store gallakoncert 20. august.

Christian Kluxen er en af ialt fire dirigenter, der skal lede musikslagets gang til Aarhus Symfoniorksters store gallakoncert 20. august. Foto: Nikolaj Lund

Dobbelt glæde

De fire dirigenter er Magnus Larsson, Eva Ollikainen, Christian Øland og Christian Kluxen.

Dirigenterne har delt koncerten op imellem sig, så de hver især dirigerer tre-fire værker. Christian Kluxen står for indledningen, som indbefatter Carl Nielsens ouverture til operaen Maskerade, en polka inspireret at Carl Nielsen samt en duet ligeledes fra Maskerade. Og den erfarne dirigent er begyndt at tælle ned til 20. august.

"Jeg glæder mig til at dirigere igen. Jeg har ikke dirigeret en eneste tone siden 12. marts, hvor corona lukkede landet ned. Så at stå på en scene igen foran et fuldt orkester og mærke energien fra musikerne, fra publikum og fra musikken, det glæder jeg mig til," siger Christian Kluxen med stor optimisme i stemmen.

"Jeg ser meget frem til at til at have publikum tilbage i salen igen og er overbevist om, at der bliver en fantastisk stemning på aftenen. Det er jo ikke kun os, der er glade for at være tilbage; også publikum er glade for igen at kunne høre Aarhus Symfoniorkester. At skulle undvære en så stor kulturinstitution i seks måneder er jo et kæmpe tab for en by som Aarhus," fortsætter han.

Og alt tyder på, publikum absolut har noget at glæde sig til.

"Det bliver en koncert med megen variation og med mange forskellige værker, så dybest set vil der være noget for enhver. Sådan som Jesper Nordin har sammensat koncerten, kan publikum forvente at få et godt indblik i en række af de nye, danske kunstnere, som rører sig i det klassiske musikmiljø i øjeblikket, og som de kan opleve både nu og i fremtiden. Det er jo det spændende og helt specielle ved den her koncert," understreger dirigenten.

Gallakoncertens formål - at støtte freelance musikere - får også kraftig applaus fra Kluxen med på vejen.

"Jeg synes, det er et ekstremt sympatisk projekt, og en fantastisk idé Jesper har fået. Koncerten er vel, hvad man kan kalde en slags omvendt velgørenhedskoncert. Normalt til velgørenhedskoncerter er det kunstnerne, der optræder gratis for en god sag. Men her optræder vi for et mindre honorar for at støtte os selv. Vi har alle sammen mistet ekstremt meget indtægt under corona. Man skal forstå, at kunstnere, som dem der optræder til den her koncert, ikke har noget socialt sikkerhedsnet. I Danmark er det næsten umuligt at få, når man ikke har en fast arbejdsplads. De kunstnere, er vi nødt til at gøre noget for at passe på," siger Christian Kluxen.

Gallakoncerten i Musikhuset Aarhus' Symfoniske Sal bliver første gang, Aarhus Symfoniorkester spiller sammen live siden marts.

Gallakoncerten i Musikhuset Aarhus' Symfoniske Sal bliver første gang, Aarhus Symfoniorkester spiller sammen live siden marts. Foto: Nikolaj Lund

En særlig gave

Gallakoncerten har endnu et aspekt, som der arbejdes hård på at opfylde. Under corona-krisen spillede musikere fra Aarhus Symfoniorkester en række udendørskoncerter på plejecentre og bosteder ligesom orkesteret streamede en række koncerter; først fra musikernes egne hjem og siden fra Symfonisk Sal.

"Vores oprindelige tanke var at optage gallakoncerten til streaming og give det som en særlig gave til lokalcentre og bosteder, så det kun var dem, der fik mulighed for at se koncerten på den måde. Desværre har det vist sig at være meget svært at realisere i praksis, så lige nu arbejder vi på at finde en måde hvorpå, vi kan forære dem koncerten. Der er tale om en befolkningsgruppe, der under ingen omstændigheder har mulighed for at komme ind i salen. Derfor har vi et ønske om at lave en streamet pakke til dem, da det er det tætteste, de kan komme på at være med. Den del mangler vi at få kringlet..." lyder det fra Jesper Nordin.

En festaften med afstand

Med ordet 'gallakoncert' følger automatisk en forventning om fest. Og den forventning vil ifølge Jesper Nordin uden tvivl blive indfriet 20 august.

"Det bliver uden tvivl en festaften med en parade af dygtige kunstnere og hits og highlights fra primært den klassiske musik. Jeg glæder mig rigtig meget," siger Jesper Nordin, der allerede kan vinge et af sine succeskriterier for gallakoncerten af.

"Rent musikalsk ved jeg, at det bliver godt, underholdende og festligt, så på den vis kan man sige, at koncerten allerede er en succes. Det må også betragtes som en succes, at det har kunnet lade sig gøre at skaffe alle de her kunstnere og – ikke mindst - finansieringen af koncerten. Et andet succeskriterium for mig er, at koncerten bliver udsolgt, og der er vi ved at være. Dernæst er det afgørende, at vi får afviklet den, så alle involverede kan føle sig trygge," siger Jesper Nordin og opsummerer så:

"Så helt kort: en coronarelateret vellykket afvikling af koncerten vil for mig være en succes."

FAKTA: Aarhus Symfoniorkester Gallakoncert

20. august, klokken 19.30

Musikhuset Aarhus, Symfonisk Sal, Thomas Jensens Allé, Aarhus C

Medvirkende:

Dirigenter: Christian Kluxen, Magnus Larsson, Eva Ollikainen og Christian Øland

Kunstnere: Christoffer Broderen, Helene Blum, Harald Haugaard, Alva Holm, Frederikke Kampmann m.fl.

Se mere og find billetter på musikhusetaarhus.dk

OBS! Musikhuset Aarhus følger regeringens retningslinjer og sørger for god afstand imellem stole, rækker samt til orkesteret.

Publiceret 15 August 2020 06:00