Zigne Holm har gjort en gruppe brugere af Værestedet gladere og bedre tilpas med en ugentlig massage. Man kan blive klogere på både stedet og massagen de kommende torsdage ved Verdensrummet under Dokk1.

Zigne Holm har gjort en gruppe brugere af Værestedet gladere og bedre tilpas med en ugentlig massage. Man kan blive klogere på både stedet og massagen de kommende torsdage ved Verdensrummet under Dokk1. Foto: Tahmasbi

Varme hænder stopper hjemløses hudsult

Værestedets brugere er enegængere, der er vant til at klare sig selv - alene. Gadesygeplejersken, Zigne Holm, bryder ensomheden ved at give Værestedets brugere massage

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus De var skeptiske på Værestedet, da gadesygeplejerske og sexolog, Zigne Holm, for et år siden rykkede ind for at give massage. Men hurtigt opdagede både brugerne og peronalet, at en god stemning breder sig, når hun stille og roligt masserer i et hjørne af opholdsrummet.

De er nu så fortrolige med berøring, at de har ladet sig fotografere og udstille. De næste fire torsdage til og med 3. september tager de endnu et skridt og lægger sig på massagebænken på pladsen ved sidne af Dokk1. Her demonstrerer Zigne Holm berøringens effekt. Hun stod der første gang torsdag 6. august, hvor Bo Jørgensen indtog bænken.

"Jeg er med i dag, fordi jeg gerne vil bakke op om Zigne og Værestedet, som har betydet meget for mig. Jeg har været hjemløs, og fik for 22 år siden hjælp til at få mig en bolig. Det er jeg meget taknemmelig for," siger Bo Jørgensen, før massagen går i gang.

Der er kommet en fotoudstilling ud af massagerne på Værestedet. Fotojournalisten Simon Jeppesen har fulgt Zigne Holms hænder.

Der er kommet en fotoudstilling ud af massagerne på Værestedet. Fotojournalisten Simon Jeppesen har fulgt Zigne Holms hænder. Foto: Tahmasbi

Vil have mere

Zigne Holm spørger ham mange gange undervejs, om han er ok, og om noget er ubehageligt. Det er der Overhovedet ikke. Vinden tager i det lagen, der dække hans krop, men han mærker det ikke. Det lykkes Zigne Holm at skabe koncentation og en form for lukket rum, selv om de er ude i det fri på en offentlig plads.

En halv time senere er massagen slut, og hun advarer ham om, at nu slipper hun. Mens han drikker det glas vand, hun giver ham, spørger hun igen til hans velbefindende og forsikrer sig om, at Bo Jørgensen har det godt.

"Jeg har det dejligt varmt og er helt afslappet. Det føles, som når man lige har taget et varmt bad. Nu har du gjort mig afhængig," siger Bo Jørgensen til Zigne Holm med et meget stort smil.

"Det her giver lige en pause fra den forsvarsstilling, man måske er i hele tiden. Så kan man tænke mere rationelt, når man ikke hele tiden er jagtet vildt," fortsætter han.

Man kan ikke mærke det, men det har krævet overtalelse, at få ham til at tage mod massagen.

"Jeg har været så vant til, at jeg skal klare alting selv. Det vil jeg helst, for det har været svært og hårdt, når mennesker kom tæt på," uddyber manden, der har erfaring i at bo på gaden.

Bo Jørgensen holder i dag fast i Værestedet og kommer der på daglig basis.

"Jeg møder kammerater, venner og bekendte der, og vi kan støtte hinanden. Jeg har stor glæde ved stedet," siger Bo Jørgensen.

"Det har jeg også," supplerer Zigne Holm med en hjertelig latter.

Man når himmerige

Gadesygeplejersken fortæller, at det er meget rørende og givende at arbejde med værestedets brugere. Hun forklarer, at vi alle sammen har brug for berøring på samme måde, som vi har brug for mad og drikke.

"Berøring er et helt grundlæggende men et skjult behov, som er overset. Der er 1.6 millioner singler i Danmark, og dem, der bor sammen, har ofte hvert sit rum. Dertil kommer corona-smitten, som betyder, at vi skal holde afstand, hvilket absolut ikke gør det bedre. Og for hjemløse er det helt skidt," mener hun.

Værestedets medarbejder, Allan Larsen, giver hende helt ret.

"Det er svært i disse corona-tider, hvor man ikke kan give folk et knus. Det betyder ufatteligt meget," siger han, der selv er tidligere hjemløs og som kender den sociale angst, der betyder, at man holder sig for sig selv.

"Vi kan mærke, at massagen har effekt i mere end den halve time, den varer. Folk bliver gladere og mere afslappede," fortsætter Allan Larsen.

Lederen af Værestedet, Ove Abildgaard, tilføjer:

"Brugerne ser ud som om, de har nået Himmerige. De bliver så afslappede, at de faktisk ligger og sover midt i det hele, fordi de får en kropslige accept, de måske har manglet hele livet."

"Fire uger efter min bror hængte sig, tog jeg en overdosis. Jeg er på metadon. Jeg skal tage kilo på, begynde på noget, stå op hver dag."

Lars, 55 år

Fotoudstilling

De rørende fortællinger fra Værestedet er blevet foreviget af fotojournalisten, Simon Jeppesen. Han har fået lov til at følge Zigne Holms arbejde og har taget en rækkebilleder, der er blevet til en udstilling: Berøring.

Lige nu står den nedenfor Dokk1 på siden af bygningen ved trappen, der fører op til caféen. I gadeplan finder man lokalet, Verdenrummet, som man kan låne til udstillinger og events. Billederne hænger på stål-net, der er fastgjort til betonblokke.

"Det er nogle utroligt gode billeder, som sammen med teksten virkelig nagler de udsattes historie og fortæller, hvad berøring betyder for dem," siger Zigne Holm.

Fakta

Man kan opleve fotoudstillingen, Berøring, ved Verdensrummet, der er et lokale under Dokk1. Det er i gadeplan og vender ud mod Balticagade.

De næste torsdage til og med 3. september arrangerer Værestedet kaffe på kanden og forskellige oplæg.

I sidste uge handlede det om Værestedet i Jægergårdsgade.

13.08 taler Rune Kilden om byudvikling og udsatte.

20.08 kan man møde formanden for De Hjemløses Landsorganisation, Christina Strauss

27.08 vil en kvindelig hjemløs, Bettine Ihler, fortæller om povertywalks, sundhed og trivsel.

03.09 kan man høre om Sidesporet, der er græsrodsprojekt i direkte demokrati. Eva Hald og Jesper Tvedegaard står bag.

Publiceret 13 August 2020 06:00