Med Kanplas app kan man både spare tid, undgå corona-smitte og mindske madspild. Gutterne bag er fra venstre Jeppe Uhd, Robert Wolf og Peter Bæch. På ganske få måneder har 45 skoler og arbejdspladser valgt deres system.

Med Kanplas app kan man både spare tid, undgå corona-smitte og mindske madspild. Gutterne bag er fra venstre Jeppe Uhd, Robert Wolf og Peter Bæch. På ganske få måneder har 45 skoler og arbejdspladser valgt deres system. Foto: Tahmasbi

Sund skolemad uden kø og madspild

En ny app gør det nemt for skolebørn - og deres forældre - at købe kantinemad og skolemælk leveret ude i klasserne - uden madspild

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Skolemad En af de helt store hovedpiner i mange hjem er de daglige madpakker til skolebørnene. Alternativet er kantinen, men køen er lang og fristelserne måske store, fordi udvalget også består af søde sager.

Den udfordring har Peter Bæch, Jonas Gøttler, Jeppe Uhd og Robert Wolf løst. De er fire aarhusianske studiekammerater fra HHX i Viby og Risskov og fra Erhvervsakademiet. Sammen har de opfundet en app, der gør det nemt og overskueligt at bestille sund kantinemad og skolemælk, som leveres til eleverne ude i klasserne.

Blev hurtigt populær

Appen blev lanceret i foråret og fik inden skoleferien 3.000 brugere. En tilfredshedsundersøgelsen blev besvaret af 300 af dem, og 96 procent af dem var meget tilfredse med systemet.

"Vi nåede at få otte skoler i gang med systemet inden ferien, men siden er der kommet mange flere skoler til, så nu er der 45," siger Peter Bæch, der sammen med sine kammerater har stiftet firmaet Kanpla.

"En af dem er et af landets største gymnasier med 1.500 elever, Silkeborg Gymnasium. Så vi får mange, mange flere brugere i efteråret," forsætter medstifteren, der skal gå i 3.G efter sommerferien. To af hans kompagnoner har fået deres studenterhuer og arbejder nu på fuld tid i firmaet.

Motiveret af madspild

Studiekammeraterne fik på HHX til opgave at udarbejde et forslag til et bæredygtigt firma. Da de travede rundt på skolens gange og ledte efter den gode idé, kom de forbi kantinen og så dagens madrester blive smidt ud.

"Vi tænkte, at man nemt kan gøre noget ved den overproduktion af mad. Det handler om planlægning, men det skal være nemt. Hvis så mange som muligt klikker ind og bestiller i forvejen, har kantinen en pejling på dagens efterspørgsel, og en hjælp til at holde madspildet nede," forklarer Jonas Gøttler, der også var med til at stifte Kanpla.

For forældrene til de yngste elever betyder det også, at de kan have hånd i hanke med det, børnene køber og spiser.

For at gøre det nemt, har de tre iværksættere gjort det muligt for forældrene at indsætte penge på en slags betalingskort, som børnene kan tage med i kantinen. Så er de fri for at skulle passe på kontanter til deres indkøb. Desuden kan kortet indstilles, så der er en grænse for, hvor meget man kan købe for om dagen.

"Vi får mange tilbagemeldinger fra forældre, som er glade for, at det er blevet nemt og enkelt for dem at bestille sund og varieret mad til deres børn," fortsætter Jeppe Uhd, der står for kundepleje og salg.

Ingen kø, ingen kontanter

Da corona gjorde sit indtog, ændrede Kanpla deres system, så eleverne får deres forubestilte mad og mælk leveret ude i klasserne. På den måde undgår børnene at skulle stå i kø, og smitterisikoen bliver mindre. De er også fri for kontanter, der er upopulære, fordi de udgør en smitterisiko.

Så Kanpla gik fra at være et tiltag mod madspild til også at være en mere sikker måde at få skolemad og skolemælk på.

"Vi havde netop indgået en aftale med vores femte skole og glædede os til for alvor at komme i gang. Og det kom vi så også – men på en helt anden måde, end vi havde forestillet os," forklarer Robert Wolf, der har arbejdet 24-7 de seneste måneder. Han står for den tekniske opsætning af systemet.

Studiekammeraternes kantine-app bliver mødt med stor begejstring både fra brugerne, der sparer tid, og kantinerne, der også sparer tid og får mindre madspild.

Studiekammeraternes kantine-app bliver mødt med stor begejstring både fra brugerne, der sparer tid, og kantinerne, der også sparer tid og får mindre madspild. Foto: Tahmasbi

Bestilling i god tid

Man kan typisk se kantinernes menu flere dage ud i fremtiden. Det giver familierne mulighed for at planlægge børnenes måltider, så det passer i forhold til deres behov, der kan være forskellige fra dag til dag.

Elise Smiths Skole er én af de syv skoler, der er tilknyttet Kanpla. Kantinelederen, Gitte Rohde Mikkelsen, er meget tilfreds med systemet.

"Kanplas system har gjort det muligt for os at holde åbent på forsvarlig vis i corona-tiden, hvor størstedelen af de danske skolekantiner har holdt lukket – så selvom vi ikke har kantinen fuld af folk, har vi stadig haft ordre at møde ind til hver morgen siden den delvise genåbning," siger hun.

Forældre og elever kan typisk bestille helt frem til klokken 7.30 om morgenen og få frokost leveret til middag samme dag.

Fakta

  • Kanpla er et system til at planlægge kantineindkøb
  • Det kom i brug i marts i år
  • 45 skoler har indtil nu valgt at bruge Kanplas bestillingssystem
  • I Aarhus er det blandt andre Gammelgårdsskolen og Elise Smiths Skole

Publiceret 08 August 2020 10:00