Anders Boisen kan køre afsted med sit bæredygtige hjem på bare 13 kvadratmeter. Lige nu bor han på en grund ud til Årselv Engsø og nyder naturen.

Anders Boisen kan køre afsted med sit bæredygtige hjem på bare 13 kvadratmeter. Lige nu bor han på en grund ud til Årselv Engsø og nyder naturen. Foto: Tahmasbi

Et frit liv på 13 kvadratmeter

Anders Boisen har bygget sig et hjem på hjul og har sagt sit job op. Nu bor han med udsigt over Årslev Engsø, gaskomfur og multtoilet

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Livsstil Det lille hus på hjul er hyggeligt indrettet med boghylder, hængekøje og vinduer i alle retninger. Fra soveværelset, der består af en hems, kan man gennem et loftsvindue se op på himlen.

Fra husets eneste rum, der udgør entré, køkken og stue kan man gennem en dobbelt glasdør følge naturens gang og dyrenes færden gennem en dobbelt terrassedør og de vinduer, der er i alle væggene.

"Jeg følte mig meget hurtigt hjemme her. Lige så snart jeg havde sat en tallerkenrække op og fået kopper og tallerkner i den, var jeg på plads," siger Anders Boisen, der i en årrække har arbejdet med byskabelse og hverdagsaktivisme.

           

Videoindslag produceret af Jack Fridthjof, TV Aarhus

Naturen er tæt på

Han boede før på Trøjborg og i sin kolonihave, hvor han også følte sig meget hjemme.

"Men her er der ikke nogen naboer og ikke nogen, der kigger over hækken ind til mig," siger han om sin plet i det hjørne af en grund, han har lejet af ejeren. Der er intet menneskeskabt mellem hans tiny home og engsøen.

"Dyrene kommer helt tæt på huset, og jeg ser de daglige skift i naturen, der hele tiden forandrer sig," siger Anders Boisen.

Indenfor er der enkelt og hyggeligt. Et stearinlys er nok til at lyse hytten op, og der er kun ting, som han har valgt at eje. Sofa-bænken er en kiste, hvor vinterfrakken og andre ting, han ikke bruger lige nu, opbevares.

"Jeg mangler ingenting. For eksempel har jeg løbesko, vandresko, sommersko, pæne sommersko og vinterstøvler. Det er hele fem par sko," ler han.

Plads til en eller to gæster

"Jeg har ikke noget, der ikke er velvalgt. Jeg vil helst have genbrug eller ting, der er lokalt produceret, fordi det harmonerer med mit værdisæt om bæredygtighed."

På væggen bag ham hænger en tallerkenrække, han har overtaget fra naboer i kolonihaven. Hylden udnytter pladsen på væggen, giver overblik og er nem at sætte hans fire tallerkner og fire kopper op i, når de er vasket op.

"Jeg har haft tre overnattende gæster, og det gik fint. Men det passer bedst med en eller to gæster ad gangen," mener Anders Boisen.

Bogkasserne for enden af køkkenbordet, hvor Anders Boisen sidder, er også en trappe op til en hems. Bordpladen fungerer som det øverste trin og hemsen er husets soveværelse.

Bogkasserne for enden af køkkenbordet, hvor Anders Boisen sidder, er også en trappe op til en hems. Bordpladen fungerer som det øverste trin og hemsen er husets soveværelse. Foto: Tahmasbi

Badeværelset viser sig at være bag husets endevæg, som er en skydedør. Der er en regnvands-brusekabine og et multtoilet. En træskål på en hylde markerer, at her bliver der en lille vask om lidt. Også det rum har et vindue med udsigt.

"Det, jeg har allermest, er værktøj, som det har været nødvendigt at anskaffe, fordi jeg selv har bygget huset. Det harmonerer ikke med min målsætning om minimalisme, med det er et kompromis," siger Anders Boisen.

Og sådan nogle har han indgået mange gange i byggeprocessen. Det har været en lærerig og dannende proces for ham at bygge sit bæredygtige hus, der energiforsynes af solceller og lige om lidt også en vindmølle.

Det giver stor frihed

"Jeg er blevet et mere kompetent menneske af at bygge selv og jeg har lært meget. Jeg var heldigvis ikke klar over hvor utroligt mange beslutninger, jeg skulle træffe og hvor mange ting, der kunne og ville gå galt."

Det har været ekstra besværligt, fordi Anders Boisen har valgt at bygge et bæredygtigt og åndbart hus af lokalt lærketræ og med åndbare membraner og materialer, der belaster miljøet mindst muligt. Det er hans erfaring, at der endnu ikke er mange at spørge til råds om det.

"Jeg vil gerne leve det her liv og have den her livsstil. Det er jo målet med hele den her byggeproces. Men det er gået op for mig, at processen er mindst lige så vigtig og et godt sted at være," siger han.

Bogkasserne for enden af køkkenbordet er også en trappe op til en hems. Bordpladen fungerer som det øverste trin og hemsen er husets soveværelse.

Bogkasserne for enden af køkkenbordet er også en trappe op til en hems. Bordpladen fungerer som det øverste trin og hemsen er husets soveværelse. Foto: tahmasbi

Det lille hjem er meget tæt på færdigt, så hverdagsaktivisten er gået i gang med at bygge en terrasse.

"Det former ens person, når man er et aktivt skabende menneske, fordi det giver frihed, at være praktisk kompetent og i stand til at vælge frit," forklarer den 32-årige, der håber, at andre kan blive inspireret af projektet og få lyst til at gøre noget lignende som et modsvar på voksende forbrugerisme og klimaforandringer.

Der er i hvert fald en voksende interesse for hans Hjem på hjul-gruppe på Facebook. I løbet af foråret har 640 mennesker valgt at læse med og skrive kommentarer og spørgsmål ind i gruppen.

"Jeg føler selv, jeg er en del af en bevægelse, og jeg tror, at vi kommer til at se mere af det her," siger Anders Boisen og ser ud over søen.

Fakta

  • Anders Boisen er 32 år
  • Har skrevet bogen ’De Uformelle Byskabere’
  • Kan følges på Facebook i gruppen: Hjem på hjul
  • Er uddannet i bæredygtig omstilling
  • Vil arbejde som konsulent i sit eget firma: deuformellebyskabere.dk

Publiceret 07 August 2020 16:00