For Nanna Hansen er det vigtigste at kunne byde sine kunder på mad, der smager godt. At alt på menuen så er 100 procent vegansk er blot et plus.

For Nanna Hansen er det vigtigste at kunne byde sine kunder på mad, der smager godt. At alt på menuen så er 100 procent vegansk er blot et plus. Foto: M. Jeppesen

23-årige Nanna havde ingen erfaring fra branchen - nu har hun åbnet vegansk café:

"Flere bliver overraskede"

23-årige Nanna Hansen har åbnet Café Harepus i Studsgade, hvor alt på menuen er 100 procent vegansk

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Der er nybagte croissanter og boller samt is og kaffe i flere varianter på menuen hos Café Harepus. Den lille café i Studsgade 7C slog dørene op 9. juni og frister med diverse lækkerier til både den lille og den lidt større sult og - ikke mindst - til den søde tand. Alt sammen plantebaseret.

Bag Café Harepus står 23-årige Nanna Hansen.

"Jeg har bevidst valgt ikke at sætte skilte op over det hele, hvorpå der står 'vegansk' eller plantebaseret'. Simpelthen for ikke at skræmme nogen væk på forhånd. De, der er veganere, skal helt sikkert nok finde os," siger Nanna.

"For mig er det vigtigste, at alt, vi har på menuen, smager godt. At det så også er vegansk, er bare en bonus." Hun trækker en stol ud ved et af de små borde i den lille café og sætter sig.

"Flere bliver overraskede, når de hører, at maden her er vegansk. Rigtig mange er slet ikke klar over, at det kan lade sig gøre at bage croissanter uden smør og lave is uden komælk."

Det kan det, forsikrer Nanna Hansen. Hos Café Harepus er croissanterne lavet med plantemagarine og isen med havre- eller rismælk.

"For nogle uger siden kom en ældre dame ind, købte en is og satte sig herinde for at spise den. Da et par andre kunder kom ind og spurgte til vores veganske is, kiggede hun noget forbløffet på mig og spurgte: 'Er der så slet ikke mælk i?' Og da jeg svarede, at det var der ikke, var hendes reaktion: 'Jamen, den smager jo godt!'. Den reaktion får vi heldigvis ofte – og det er også den reaktion, vi håber at få," siger hun.

Café Harepus er et af de få steder i landet, man kan nyde veganske croissanter.

Café Harepus er et af de få steder i landet, man kan nyde veganske croissanter. Foto: M. Jeppesen

Bagermesteren fra Hakkebakkeskoven

Nanna Hansen valgte at stoppe på sin uddannelse for halvandet år siden og har herefter arbejdet som leder af klatrehallen Boulders i det nordlige Aarhus.

"Jeg har ingen erfaring fra restaurationsbranchen. Men begge mine forældre er selvstændige, så det lå mig ikke så fjernt også selv at blive det. Og jeg har erfaring med ledelse fra klatrehallen. Jeg er kommet meget i caféen her, da den hed Elmely, og da den blev sat til afståelse, besluttede jeg mig efter lidt betænkningstid for at overtage stedet," fortæller Nanna.

Hun overtog konceptet og en række opskrifter fra indehaveren af Elmely, der også var vegansk café.

"Jeg kunne rigtig godt lide Elmelys koncept, og da jeg selv lever cirka 90 procent vegansk til dagligt, gav det god mening at fortsætte med det," lyder det.

"Det er også hende, der drev Elmely, der har tegnet vores logo. Hun er uddannet grafisk designer og tilbød at hjælpe med logoet, hvis jeg overtog caféen."

Nanna trækker ud i sin cayenne-farvede buksedragt og peger på logoet på venstre brystlomme. Logoet forestiller en lille, nuttet hare, en kop kaffe og en croissant og går igen på caféens skilte, menu og facade.

"Jeg var meget i tvivl om, hvad jeg skulle kalde caféen; der har været mange navne i spil. En dag spurgte min far, hvorfor jeg ikke bare kaldte den 'Harepus' ligesom Bagermester Harepus fra børnefortællingen 'Dyrene i Hakkebakkeskoven'. Den hørte jeg uafbrudt på kassettebånd, da jeg var barn. Det skulle jeg ikke tænke over ret længe, før jeg kunne mærke, at det var det helt rigtige navn til stedet. Og så måtte en hare selvfølgelig indgå i cafeens logo - det gav ligesom sig selv," fortæller hun.

Nanna Hansen har malet og lavet om i caféen for at sætte sit eget præg på den. Og så har hun trukket på sit netværk i forhold til at finde de helt rigtige leverandører.

"Kaffen får vi fra Copenhagen Coffee Lab i København og isen fra Ice Bakers i Thy. Isen er - sammen med vores udvalg af vegansk wienerbrød - det, kunderne oftest efterspørger. Nogen kommer faktisk meget målrettet ind for at få lige præcis den is. Ikke fordi de er veganere eller glutenallergikere, men fordi de enten selv kommer oppe nordfra og kender den, eller fordi de har hørt godt om den," siger hun.

Isen, man kan købe hos Café Harepus, er lavet på ris- eller havremælk og kommer fra Ice Bakers i Thy.

Isen, man kan købe hos Café Harepus, er lavet på ris- eller havremælk og kommer fra Ice Bakers i Thy. Foto: M. Jeppesen

Har ikke fortrudt

Med åbningsdato få uger efter at corona var på sit højeste herhjemme, var der en del ubekendte i forhold til, hvor mange kunder Nanna kunne regne med at få i caféen.

"I vores anden åbningsuge, var her så stille, at jeg var ved at gå lidt i panik. Men heldigvis har vi siden haft nok at se til. Folk finder os, og mange kommer igen," siger Nanna med et smil, der breder sig fra øreflip til øreflip.

Den første tid har Nanna Hansen stået for stort set alting selv og arbejdet 12 timer om dagen.

"Jeg er mødt ind tidligt om morgenen for at bage brød og kager. Så har jeg stået i caféen til klokken 18 og er så taget hjem for at lave regnskaber og bestille varer. Og næste dag forfra igen. Så jeg har været godt træt om aftenen den sidste måneds tid." Nanna puster hørbart ud.

Her knapt to måneder efter første åbningsdag har Nanna til sin store lettelse kunnet konstatere, at Café Harepus løber rundt. Endda i en grad så der er luft i budgettet til at få lidt hjælp.

"Jeg har for ganske nyligt ansat to piger på deltid til at hjælpe mig i caféen. Så jeg ikke selv behøver at stå her tirsdag til søndag hver eneste uge. Det er rart," siger hun og kører en hånd gennem det korte hår.

"Det har været nogle temmelig hårde uger. Men det har også været fedt. Og jeg har ikke fortrudt. Til gengæld kunne jeg da på sigt godt tænke mig at flytte i lidt større lokaler," tilføjer hun så.

Ud over de relativt få kvadratmeter, der er at sidde på indenfor hos lille Café Harepus, er der et par borde undenfor, ud mod Studsgade.

Ud over de relativt få kvadratmeter, der er at sidde på indenfor hos lille Café Harepus, er der et par borde undenfor, ud mod Studsgade. Foto: M. Jeppesen

FAKTA: Café Harepus

Studsgade 7c, st. tv., Aarhus C.

Åbningstider: Mandag til fredag klokken 10-18. Lørdag og søndag klokken 10-16.

Vegansk café med blandt andet bagværk, brunch, is og kaffe på menuen.

Se mere på harepus.dk

Publiceret 29 July 2020 08:10