Fiskeri er som bekendt ikke nogen kontaktsport, så den har man kunnet dyrke hele vejen igennem coronakrisen. Desuden er naturen altid åben, og det har fået mange flere end sædvanligt til at kaste sig over lystfiskeri. Foto: Tahmasbi

Fiskeri er som bekendt ikke nogen kontaktsport, så den har man kunnet dyrke hele vejen igennem coronakrisen. Desuden er naturen altid åben, og det har fået mange flere end sædvanligt til at kaste sig over lystfiskeri. Foto: Tahmasbi

Der sælges dobbelt så meget udstyr: Vi fisker som aldrig før

Det vrimler med fiskestænger på Aarhus Havn. Mange af dem ligger i hænderne på nye, unge fiskere, der har opdaget fiskeriets forløsning

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Både Lystfiskerforeningen Aros, Danmarks Sportsfiskerforbund og fiskeudstyrsbutikkerne kan mærke det. Og hvis man går en tur på havnen, kan man tydeligt se det: Vi fisker som aldrig før. Interessen for det breder sig som ringe i vandet.

Foreningerne og forbundet har fået mange nye medlemmer, og butikkerne har solgt op mod dobbelt så meget udstyr som tidligere. Det har helt sikkert noget at gøre med de stille corona-måneder, hvor stort set alt var aflyst og lukket ned.

Naturen er altid åben, og der er god plads langs kanten af Aarhus, hvor der er 70 kilometer kyst fra Vosnæs ved Skødstrup i nord til Norsminde i syd. Især Aarhus Havn er blevet et af de meget populære steder at fiske fra.

Sælger dobbelt så meget

Inderhaveren af Aarhus Fishing Gear, Claus Hingeberg, har derfor haft mere end travlt.

"Vores salg er langt over en fordobling af normalen, så vi har ustyrligt travlt," siger han mellem ekspeditionerne.

"Vi vil ikke klage, men det er ved at være meget hårdt, for det har stået på i tre måneder. I begyndelsen af juni er det taget lidt af, så vi tror, at vi har toppet," fortsætter han.

Claus Hingeberg vurderer, at over halvdelen af kunderne er nye og unge.

"De har typisk købt et begynder-sæt og kommer så tilbage nogle uger senere for at opgradere det, fordi de faktisk fanger noget. Der er masser af gode fisk i Aarhus Havn. I den kan man fange sin aftensmad, og så tjener man hurtigt sine stænger ind," mener butiksejeren i Fredensgade.

Blandt lystfiskerne er der har et overtal af modne mænd med gråsprængt hår, men i nyere tid er flere unge begyndt at fiske - og der er kommet flere piger med.

Blandt lystfiskerne er der har et overtal af modne mænd med gråsprængt hår, men i nyere tid er flere unge begyndt at fiske - og der er kommet flere piger med. Foto: Tahmasbi

Ikke langt derfra på Park Allé har de lige så travlt i Jagt- og Fiskerimagasinet. Der står Nicolaj Stenskrog.

"Vi har mange nye lystfiskere, der køber deres første udstyr og cykler ned på havnen for at kaste sig ud i fiskeriet. Det går tilsyneladende godt, for mange af dem kommer ret hurtige tilbage for at opgradere deres udstyr," siger Nicolaj Stenskrog.

Han har i butikken haft flere kvinder end tidligere, men det er ofte fordi de følges med deres kærester og ikke fordi de nødvendigvis selv vil fiske.

"Det er stadig en meget mandsdomineret interesse, men måske breder den sig. Vi har også en del fædre, der har købt udstyr til deres sønner og døtre, som nu skal med ud," fortsætter Nicolaj Stenskrog.

Flere medlemmer

Selv om man ejer en fiskestang er man ikke nødvendigvis medlem af en lystfiskerforening eller sportsfiskerforbundet. Men begge steder har de registreret flere nye medlemmer, end de tidligere har fået.

"Vi har fået mange flere medlemmer, og jeg har fået flere henvendelser end sædvanligt om medlemskaber," siger medlemsansvarlig, Michael Grimm, i Lystfiskeriforeningen Aros.

Han kender dog ikke det konkrete antal af nye medlemmer, men han ved, at de er der.

"Jeg kan se, at flere går og fisker, når jeg er ude. Det er jo ikke nogen kontaktsport, så den kan man sagtens dyrke her i corona-tiden i modsætning til en håndboldkamp. Man kan gå og fiske med 100 meters afstand og mødes til en kop kaffe ude i den fri luft," fortsætter han.

Hans kollegaer i Danmarks Sportsfiskerforbund mærker også en stigende interesse:

"Vi kan mærke en øget interesse, selv om mange af de nye lystfiskere vælger at blive medlem af en lystfiskeriforening og ikke nødvendigvis hos os," siger direktøren, Lars Rasmussen.

"Vi har fået flere nye medlemmer, hvilket er rigtig godt, fordi vi hvert år taber 1.000 af vores gamle medlemmer simpelthen fordi, de går bort. Så det her er en dejlig og positiv udvikling, der betyder at vi holder antallet af medlemmer," siger han om lystfiskerne, der har et overtal af modne mænd med gråsprængt hår.

Sportsfiskerforbundet kan i øvrigt mærke den øgede interesse digitalt. Trafikken er steget på appen 'havørred.com'.

Sild og makrel

Man kan godt fange havørred i Aarhus Havn, men lige nu er det sæson for makrel, som plejer at dukke op i juni og juli.

Der er også torsk, mørk sej og hornfisk i havnen. Det har Michael Grimm fra den lokale lystfiskeriforening erfaring med.

"Her er masser af hornfisk i maj og juni, hvor de kommer i store mængder for at gyde, så de er nemme at fange, og de smager hammer godt," siger han, der også fanger mange makreller.

"Der er kommet flere makreller de senere år, hvor de kommer i stimer. Det oplever jeg især ude på havet. Det ser ud som havet koger, og det larmer," fortæller den entusiastiske lystfisker.

Her må du fiske på Aarhus Havn.

Her må du fiske på Aarhus Havn. Kort: Aarhus Kommune

Fisketegn

Det er ganske frivilligt om man vil være medlem af en lystfisker-forening og -forbund. Men det er ikke frivilligt, om man vil have et fisketegn eller ej. Det er et lovkrav. Alle der lystfisker skal erhverve sig et fisketegn.

Det eneste, det kræver, er, at man udfylder en formular og indbetaler 185 kroner om året. Bøden for ikkea t have det er på 750 kroner.

Alle mellem 18 og 65 år skal have det lovpligtige lystfiskertegn. Det indeholder et fiskerinummer, som man skal have med ud at fiske. Man skal oplyse nummeret og vise ID, hvis man bliver kontrolleret.

Fakta

Lystfisker-

foreningen Aros

Lystfiskerforeningen Aros er i dette forår smeltet sammen af lystfiskerforeningerne i Aarhus og Brabrand.

Den laver aktiviteter for dem, der fisker i havet fra kysten.

Publiceret 21 July 2020 16:00