Der bliver åbne qigong-hold i Mindeparken hen over sommeren. Qi betyder livsenergi og gong betyder teknik.

Der bliver åbne qigong-hold i Mindeparken hen over sommeren. Qi betyder livsenergi og gong betyder teknik. Foto: Tahmasbi

TV: Jeg får smurt skelettet og føler mig enormt smuk efter qigong

Der vil være sommer-qigong i Mindeparken for alle, som vil prøve de kinesiske øvelser, der giver energi

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Qigong er en kinesisk træningsform, der er 4000 år gammel. Men det er ganske nyt, at den nu praktiseres i Mindeparken.

Det gør den som et resultat af coronatiden og forbuddet mod at træne indendørs. Det fik FO's qigong-hold til at trække ud i parken.

Holdet er en del af et kommunalt tilbud, der hedder: Ud af røret. Det er for pensionister og efterlønnere, og det går nu på sommerferie. I stedet etablerer Susanne Emmysdatter åbne qigonghold for alle i parken.

           

Videoindslag produceret af Palle Hansen, TV Aarhus

Man får mere energi

"Jeg træner selv udendørs i sommerhalvåret, og synes det er helt rigtigt," siger Susanne Emmysdatter, der har praktiseret træningsformen i en lang årrække.

Den består af langsomme stående bevægelser, et roligt åndedræt og centrering af kroppen. Den styrker især bindevævet og giver energi.

Susanne Emmysdatter oplever, at træningen løfter hende og gør hende mere sprudlende. Hun forklarer, at de langsomme vejrtrækninger gør sindet roligt. Og at de rolige bevægelser arbejder ind i nervesystemet og giver energi og overskud.

"Flere af deltagerne har opdaget, at det er fint at lave qigong ude i naturen, hvor man kan mærke græsset mellem tæerne og høre børnene lege, vinden suse og fuglene synge," fortsætter Susanne Emmysdatter.

Hun suppleres af Albert Wellinder, der er deltager på holdet:

"Træningen i parken er fin, for hvis man ikke kan finde ud af øvelserne, kan man i stedet se på de andre i parken," siger han med et glimt i øjet.

Jeg føler mig smukkere

78-årige Albert Wellinder har i mange år lavet traditionel gymnastik men skiftede så til den kinesiske træningsform.

"Jeg synes, at op og ned og rend og hop-gymnastikken blev for hård for kroppen. Det her er en god måde at få arbejdet musklerne igennem på og at få leddene smurt, som man siger. Det rolige tempo betyder, at man når at mærke efter og komme i bund med bevægelserne," forklarer han.

Han følges med Gitte Lang Christensen, der har dyrket træningsformen i fire år.

"Det giver mig en dejlig fornemmelse i skelettet. Det er meget behageligt at lave de langsomme bevægelser igen og igen, og man gør aldrig noget forkert. Jeg føler mig smukkere, efter jeg har laver qigong," siger hun.

"Det virker," sparker Albert Wellinder ind og får på den måde sat gang i holdets lattermuskler.

Der er plads til alle uanset alder og fysisk form, når man træner qigong. Maria Henriksen er mødt op, selv om hun går på krykker og har et dårligt knæ. Hun sætter sig på en lille campingstol ind imellem og får meget ud af at træne på trods af sine skavanker.

"Det er skønt, at kommunen har et tilbud til pensionisterne om at de kan træne qigong. Og så er det dejligt at gøre det i naturen. Det klæder træningsformen godt," siger Maria Henriksen.

Fakta

Der vil være hold i Mindeparken på tirsdage klokken 17.

Første gang 30. juni

De er åbne for alle

Qigong er en pendant til tai chi, som praktiseres i parker af millioner af kinesere om morgenen.

Qigong er det kinesiske svar på den indiske yoga.

Qi betyder livsenergi og gong betyder teknik

Publiceret 05 July 2020 06:00