Den aarhusianske duo Føl Som, bestående af Emmanuel Matongo (billedet) og Frederik Reese, har indtil videre kun en enkelt single på gaden; 'Mit Blod'.

Den aarhusianske duo Føl Som, bestående af Emmanuel Matongo (billedet) og Frederik Reese, har indtil videre kun en enkelt single på gaden; 'Mit Blod'. Foto: Frederik Reese

Føl Som vinder af Karrierekanonen - er klar til at vinde hjerter

Den aarhusianske hiphop duo Føl Som vandt for nyligt DRs Karrierekanonen. Med titlen har Emmanuel Matongo og Frederik Reese taget et kvantespring ind i musikbranchen – og ind i publikums hjerter

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Den aarhusianske hiphop duo Føl Som blev et af de to musiknavne, som forrige weekend vandt DRs Karrierekanonen 2020.

"Det er stadig helt surrealistisk... Jeg synes, de andre deltagere var sindssygt gode og følte ikke, vores chance for at vinde var mere end fifty-fifty. Så vi var ret lamslåede, da vi vandt," lyder det fra Emmanuel Matongo, som sammen med Frederik Reese udgør Føl Som.

"Da rapperen Såforsatan løb med prisen, tænkte vi: Så vinder vi ikke! Fordi vores og Såforsatans genre minder om hinanden. Så skuffelsen sad ligesom stadig i os, da vi blev udnævnt som vindere. Det var en vild rutsjebanetur!" refererer Frederik fra finaleaftenen.

Efter nogle hektiske dage i København er Emmanuel og Frederik tilbage i hjembyen Aarhus og så småt ved at lande. Denne torsdag formiddag chiller de på deres base hos Frontløberne, som har adresse på Sydhavnen.

De to musikdrenge dannede Føl Som i september sidste år. En duo hvor Frederik sørger for lydkulissen fra computeren, mens Emmanuel lægger vokal til.

"Vi mødte hinanden på Instagram...," begynder Emmanuel.

"Det famøse Instagram-crush!" afbryder Frederik ham og griner.

De to sidder side om side i et solbeskinnet hjørne af lokalet med hver deres Sports Cola.

Tidligere har de hver især været en del af andre musikkonstellationer, som for begges vedkommende var ved at gå i opløsning, da de mødte hinanden.

"Da vi i mit gamle band, 'Stigma', valgte at bryde op, gik jeg og tænkte: Hvad nu? Skal jeg så være soloartist? Og hvem er jeg egentlig som soloartist?" fortæller Emmanuel. Han folder sine hænder under hagen. Flere af neglene er lakeret røde og matcher hans farvede hårtop.

"Jeg var faldet over Frederiks Instagram profil og syntes, han havde en fed lyd. Jeg kunne godt lide, han – ligesom jeg selv - var så eksperimenterende i sin musik," fortsætter han.

"Jeg blev opmærksom på Emmanuel i forbindelse med en optræden, han havde i Festugen med sit gamle band. Jeg kan huske, at jeg sagde til mig selv: Hvis han nogensinde bliver 'single', så vil jeg gerne lave noget musik sammen med ham!" siger Frederik. Dating-referencen får dem til at le.

De to begynder at skrive sammen på Instagram og aftaler at mødes over en kop kaffe.

"I branchen mødes man tit første gang i studiet og spiller en session sammen. Men for os var det vigtigt at mødes over en kop kaffe for at finde ud af, om vi havde noget til fælles også på det personlige plan. Man kommer tæt på hinanden, når man laver musik sammen. Det er på flere måder en ret personlig ting, så der skal helst være god kemi," forklarer Frederik.

Emmanuel nikker enigt og tilføjer:

"Vi havde god kemi fra start. Og nu laver vi musik sammen og er 'best pals'!"

Aarhusianske Føl Som med Frederik Reese, der sørger for fede beats bag computeren, og Emmanuel Matongo på vokal kan kalde sig vindere af Karrierekanonen 2020.

Aarhusianske Føl Som med Frederik Reese, der sørger for fede beats bag computeren, og Emmanuel Matongo på vokal kan kalde sig vindere af Karrierekanonen 2020. Foto: Emil Baadsgaard

Gangsta'rap og r'n'b

Frederik på 26 år er uddannet lyddesigner, mens 24-årige Emmanuel er ved at uddanne sig til lærer.

"Interessen for musik har jeg fået med mig hjemmefra. Min mor har været korleder i et gospelkor i mange år. Min bror har altid været meget til gangsta' rap og mine søstre har lyttet til r'n'b. Så jeg har fået mange forskellige musikalske input, lige fra jeg var helt lille..." fortæller Emmanuel, som selv har bevæget sig inden for primært den lidt hårdere hiphop genre.

Frederiks interesse for musikken begyndte, da hans mor meldte ham til breakdance som barn.

"Hver gang jeg havde været til træning, skyndte jeg mig ned på biblioteket for at låne cd'erne med den musik, vi havde danset til, for at lytte til dem derhjemme. Det var mest gangsta' rap og hiphop, som fascinerede mig. Som teenager lærte jeg at spille trommer, og da jeg blev lidt ældre, begyndte jeg at lave beats på computeren. Det foregik i mit eget space, hvor jeg var sikker på, der ikke var nogen, der kunne høre det," siger Frederik og kører fingrene op gennem det sorte, snorlige pandehår.

Føl Som har en enkelt single på gaden 'Mit Blod', som udkom i november sidste år.

"Siden vi udgav vores første single 'Mit Blod' sidste år, er det gået stærkt!" Frederik puster luft ud, så han får basunkinder.

"Til Karrierekanonen finalen optrådte vi med tre numre; 'Mit Blod', 'Følsom' og 'Ring til Nogen'..." fortæller Emmanuel.

"'RingE til Nogen', korrigerer Frederik ham med et venskabeligt glimt i øjet.

"'RingE til Nogen'!" gentager Emmanuel.

Et par sekunder sidder de begge og ser tænksomme ud. Så siger Frederik:

"Det kunne da egentlig godt være, den sku' hedde 'Ring til Nogen'?"

"Det klinger ligesom bedre, ik'?!" medgiver Emmanuel.

"Der ændrede vi så lige titlen på et af vores numre," Frederik trækker den opslåede Macbook på bordet foran sig tættere på og noterer.

Emmanuel Matongo (til venstre) og Frederik Reese dannede sammen hiphop duoen Føl Som for et lille års tid siden.

Emmanuel Matongo (til venstre) og Frederik Reese dannede sammen hiphop duoen Føl Som for et lille års tid siden. Foto: Andreas Ladegaard

Tilfældighed banede vejen

Duoens navn Føl Som er født ud af det, der oprindeligt begyndte som en intern joke imellem de to.

"Det er egentlig ret grineren. Lige da vi havde lært hinanden at kende, jokede vi med at kalde hinanden for øgenavne som 'Voldsom', 'Grusom', 'Følsom' og så videre. Inspireret af at en række hiphop kollektiver i USA alle sammen kalder sig noget med 'asap'," forklarer Emmanuel.

Frederik supplerer:

"Det er rigtigt! I starten var det mest for sjov. Men så tog vi navnet 'Følsom' til os. Og efter nogen tid besluttede vi os for at dele det i to, så det fik to betydninger; at være følsom og at noget kan føles som... Navnet Føl Som lægger ligesom kortene på bordet, der er ikke noget, der er pakket ind. Navnet er næsten lidt for meget og samtidig bare mega fedt!"

Føl Soms numre skriver og komponerer Emmanuel og Frederik sammen.

"Nogle gange har Emmanuel skrevet en tekst eller en melodi, eller jeg har lavet noget musik, som vi arbejder videre med. Vi bruger også meget vores venner i musikmiljøet. Får dem indover med input til beats eller fede tekster, og så sampler vi det. På den måde er vores numre collager af idéer, hvis det giver mening..." forklarer Frederik.

Da Føl Som, tillige med 1559 andre kunstnere, uploadede deres nummer 'Mit Blod' på Karrierekanonens web i starten af året, var det ikke med en forventning om at komme med i konkurrencen.

"Egentlig var vores tanke, at vi ville sende vores single ud og så samtidig uploade den til Karrierekanonens webside i håb om at få en anbefaling der. Det kunne være et fedt boost af nummeret. Vi havde ikke regnet med, at vi ville komme med... Men et par måneder efter, vi havde lagt nummeret op, ringede de fra DR, og så var vi med," refererer Frederik forløbet.

Karrierekanonens udvælgelsesproces har varet et halvt år og har på mange måder været specielt.

"Vi skulle spille vores allerførste Føl Som livekoncert til semifinalen i Karrierekanonen. Semifinalen lå dagen efter, at Mette F. havde holdt sit berygtede pressemøde, hvor hun lukkede alt ned. Så vi gik fra at have 1000 publikummer til 100 til ingen..." fortæller Frederik.

"Min kæreste var på vej til København for at høre koncerten. Og Frederiks søster. Og ingen af dem fik lov til at være med. Det var virkelig nederen. Men vi spillede det bedste, vi kunne," siger Emmanuel.

Drengene løb ind i lidt tekniske problemer under semifinale-koncerten, som gjorde, det ikke blev den koncert, de havde håbet på.

"Vi er vores egne største kritikere og nok ret hårde ved os selv. Så fordi teknikken havde drillet lidt under vores koncert, troede vi ikke på, vi ville gå videre fra semifinalen. Men det gjorde vi," Emmanuel trækker på skuldrene og tager en solid tår af sin cola.

Fra sjovt til meget seriøst

Ikke alene gik Føl Som videre til finalen i Karrierekanonen. De blev også kontaktet af manager og musikproducer Lasse 'Pilfinger' Kramhøft.

"Det var så fedt, at han viste interesse for os og for vores musik. Og da det for alvor gik op for os, hvor mange fede ting han er involveret i, ændrede vores tilgang til det hele sig pludselig fra 'sjovt' til 'meget seriøst'. Det betyder vildt meget for os at have ham med på holdet. Og i tiden der er gået siden semifinalen, er Pilfinger både blevet vores manager, vores ven, vores far og vores sensei." Emmanuel gør store øje.

Frederik deler tydeligt sin musikmakkers begejstring.

"Pilfinger tror på os. Det er jo kæmpestort at få en i hans kaliber med på vores team!"

Føl Som-drengene er stadig overrumplede over at kunne kalde sig vindere af Karrierekanonen 2020.

"Det er svært at finde et dækkende ord for, hvordan vi har det. Vi er overvældede og har det nok sådan: 'Shit, vi har gang i noget, som nogen – udover os selv – synes er fedt.' Det er jo en kæmpe blåstempling! Og vildt at få en fod indenfor i branchen på den måde," siger Frederik.

"Det hele er gået så stærkt. Samtidig har vi jo også arbejdet hårdt for det i lang tid. Også inden vi dannede Føl Som. Og det her er jo bare begyndelsen, nu skal vi til for alvor at knokle," slår Emmanuel fast.

Udover titlen som vinder af Karrierekanonen 2020 modtager hiphop-duoen et talentudviklingsforløb hos Bandakademiet. Normalt følger der med vindertitlen også en række koncerter og spillejobs på blandt andet SPOT og Smukfest med, men grundet corona er der stadig en vis usikkerhed omkring den del.

"Vi har allerede haft det første møde med folkene fra Bandakademiet, som hjælper os med rådgivning i forskellige henseender. Det er guld værd! Og så håber vi selvfølgelig, at vi kommer ud og spille nogle koncerter på den anden side af alt det her," siger Frederik. Emmanuel nikker energisk og tilføjer:

"Ellers må vi selv ud og jage Spot og SmukFest!"

Fede ting på vej

Oven på finalesejren har opmærksomheden omkring Føl Som fået et gigantisk boost på flere fronter.

"Vi var i P3 forleden og har flere interviews i kalenderen. Og vores Instagram kører helt vildt – vi får flere og flere følgere. Det er fedt, at folk hører vores musik og kan li' det!" Igen gør Emmanuel store øjne af bar iver.

Føl Som garanterer, at de har fede ting under opsejling, men de kan endnu ikke løfte sløret for hvad.

"Vores drøm er selvfølgelig at kunne leve af musikken, og vi har en masse fede ting i gang. Der kommer ny musik fra os. Snart. Mere kan vi ikke rigtigt afsløre på nuværende..." lyder det hemmelighedsfuldt fra Frederik.

"Men vi kan sige så meget, at vi glæder os til at komme ud og spille for nogle mennesker. Måske til nogle festivaler. I Aarhus selvfølgelig!" siger han så.

"Ja, vi skal ud og vinde nogle hjerter!" udbryder Emmanuel.

De løfter hver deres Sports Cola. Som for at skåle. På en Føl Som fremtid i musikalsk medvind.

FAKTA: Føl Som

Aarhusiansk hiphop-duo bestående af Emmanuel Matongo og Frederik Reese

Udgav singlen 'Mit Blod' i november 2019

Vinder af DRs Karrierekanonen 2020

Karrierekanonen er et talentprojekt og konkurrence for nye musikalske talenter og er et samarbejde mellem DR og Bandakademiet

Hvert år udvælger Karrierekanonens jury ti navne med et særligt talent, som har uploadet musik til dr.dk/kanon

I år uploadede 1.560 kunstnere 4.005 sange, som juryen har valgt ud fra

Fem finalister, Såforsatan, Bbybites, TERESE, Føl Som og BAADS, blev udvalgt efter en semifinale i DR Koncerthuset 6. marts

De to endelige vindere, Såforsatan og Føl Som, blev fundet efter finalen i DR Koncerthuset 19. juni

Følg Føl Som på Instagram: fol_som

Publiceret 05 July 2020 08:00