Storesøster og lillesøster blev hurtigt færdig med deres is, som de syntes smagte godt.

Storesøster og lillesøster blev hurtigt færdig med deres is, som de syntes smagte godt. Foto: Tahmasbi

Sommer i Aarhus V:

Ishus giver nyt liv på Hasle Torv

Italiensk og koreansk is får aarhusianerne til at hænge ud på det ellers vindblæste og udskældte torv

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Det kedelige, vindblæste og tomme Hasle Torv har fået nyt liv. Et ishus på hjul er placeret midt på torvet, og det vækker opmærksomhed.

Initiativtageren og ejeren, Ramzi Tabaja, der stammer fra Libanon, har valgt at sælge den klassiske og velkendte italienske is, men også noget så eksotisk som en koreansk variant.

"Jeg har valgt at sælge italiensk is, fordi det er kvalitetsis, som rigtig mange kender. Den er det sikre valg. Koreansk is derimod er nyt for mange. Folk er nysgerrige og vil gerne se, hvad det er," siger Ramzi Tabaja.

Isen løsnes fra en meget kold plade med en spartel. Det får den til at rulle.

Isen løsnes fra en meget kold plade med en spartel. Det får den til at rulle. Foto: Tahmasbi

Isen rulles

"Jeg har fundet den koreanske is på Youtube og har sat mig ind i, hvordan man laver den," fortsætter han.

Tilberedningen af den koreanske is kræver en særlig kold pande, der er minus 25 grader.

Man bruger soft ice, og blander det med for eksempel Oreo, jordbær eller chokolade, som hakkes fint og blandes. Den bløde isblanding smøres ud i et tyndt lag på frysepladen, og så skraber man isen af pladen med en spartel. Det får isen til at rulle. Rullerne arrangeres i et bæger og får drys eller toppings efter ønske.

Høns uden hoved

"Det ser meget anderledes og flot ud og er et hit på Instagram og Snapchat. Mange tager billeder og lægger ud, og det er god reklame," siger Ramzi Tabaja, der er nået ud til folk uden at have gjort andet end at dukke op på torvet.

"Vi har ikke markedsført ishuset endnu. Vi åbnede for et par uger siden og har taget det stille og roligt for at lære at lave isen på den bedste måde. Vi skal ordentligt ind i det, før vi får alt for travlt. Vi skal ikke stå der som høns uden hoved. Det går ikke," mener Ramzi Tabaja.

Kunderne strømmer til, da avisen kigger forbi Hasle Torv. Der er både hele familier, unge drenge på cykler og buspassagerer, der har en pause mellem to busser. Stort set alle spørger interesseret til isrullerne, som hakkes og rulles, mens man kigger på., og mange vælger at købe sådan en.

Det kræver øvelse og teknik at lave de koreanske isruller.

Det kræver øvelse og teknik at lave de koreanske isruller. Foto: Tahmasbi

Skulle have været lyserød

Ramzi Tabajas nye isforretning ligger nogle ganske få meter fra hans faste fuldtidsbeskæftigelse, som er Paninihuset på Hasle Torv. Der opholder han sig meget af sin tid og synes, at der sker alt for lidt. Han har overvejet, hvad man kan bruge sådan et torv til og fik idéen til isvognen.

"Den skulle have været lyserød, så folk ikke ville være i tvivl om, hvad det er, men kommunen sagde nej. Så nu er den bare hvid. Det får folk til at undre sig over, om det er en pølsevogn. Men det er det ikke," ler han.

"Folk hopper af og på bussen her på torvet, og nogle af dem stopper op og kigger ind til os. Folk begynder at vænne sig til vognene, og det rygtes, at man kan få is her."

Åbent på solskinsdage

Isvognen hedder Ice Ice Baby. Den har åbent på alle solskinsdage fra klokken 11 til 21. De første uger har nemlig vist, at det er en dårlig idé at holde åbent på regnvejrsdage, fordi vognen ikke er overdækket.

Ice Ice Baby sælger også slush ice og planlægger i fremtiden at sælge kaffe.

Hvis det går godt, bliver vognen på torvet stående hen over vinteren, hvor Ramzi Tabaja vil sælge vafler, hvis der er forretning i det.

Hele familien er på tur til Hasle Torv for at smage de koreanske isruller, man kan få der.

Hele familien er på tur til Hasle Torv for at smage de koreanske isruller, man kan få der. Foto: Tahmasbi

Publiceret 02 July 2020 07:00