Tivoli Friheden åbnede 1. juli dørene til Danmarks største Blomsterfestival, som løber hele måneden.

Tivoli Friheden åbnede 1. juli dørene til Danmarks største Blomsterfestival, som løber hele måneden. Foto: M. Jeppesen

Video: Blomster i fuldt flor i Friheden

Tivoli Friheden slog for første gang dørene op til Danmarks største Blomsterfestival 1. juli. Smukke blomster i alle afskygninger og opsætninger udfordrer sanserne hos små og store i forlystelsesparken helt frem til 31. juli

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Begejstrede børn og vokse strømmede til, da Tivoli Friheden 1. juli slog dørene op til Danmarks største Blomsterfestival. En ny satsning, bestående af 72 blomsterinstallationer rundt omkring i forlystelsesparken, samt et hav af aktiviteter hver dag måneden ud.

           
           
           
           

Indslag produceret af Palle Hansen, TV Aarhus

En liflig duft og blomster i alle regnbuens farver tager imod fra det øjeblik, træder ind Friheden. På turen ind igennem forlystelsesparken går man igennem adskillige 'æresporte' dekoreret med blomster i alle afskygninger. Ved Illusionsfabrikken giver en himmel af farvede paraplyer skygge – eller ly for regn, hvis det er en af de dage. Og længere inde i parken bølger et tæppe af små lyserøde, hvide og blå blomster bundet i tyl imellem tombolaer og madboder.

"Nøøøj, se lige!" råber en lille dreng begejstret og løber hen mod et gigantisk æg lavet af kogler, mosser og småpinde. I hælene har en lille pige.

"Årh, det er flot!" medgiver hun med store øje.

"I skal huske at holde afstand. Se efter hvor I går og ikke løbe," formaner deres voksne.

Børnene sætter tempoet ned og betragter installationen med beundring mens de lytter opmærksomt.

"Det er et insekthotel. Her kan fluerne og bierne arbejde, lege og slappe af," forklare deres voksne følgeskab om det overdimensionerede naturæg. Installationen bærer titlen 'Insekthotellet' og er kreeret af havedesigner Lise Bollhorn.

Den fantasifulde installation 'Insekthotellet' med kogler, mosser og småpinde er lavet af Lise Bollhorn.

Den fantasifulde installation 'Insekthotellet' med kogler, mosser og småpinde er lavet af Lise Bollhorn. Foto: M. Jeppesen

Snapsecocktails og spiselige urter

Bare en halv time inden Tivoli Friheden åbnede dørene for gæster, var forlystelsesparken som en myretue. Blomsterdekoratører, florister og passionerede naturmennesker knoklede sammen med parkens gartnere og øvrige personale for at få de sidste finesser på plads.

"I går, få minutter efter jeg var færdig med at male drivhuset her lyserødt, begyndte det at regne og al malingen løb af. Der var jeg lige ved at fælde en tåre. Men ellers har vi nået det hele og er klar. Drivhuset maler vi igen, når det er tørret ordentligt igennem efter gårsdagens byge," siger Pernille Hoffmann fra Backyard Stories i Gl. Ry.

Pernille Hoffmann kalder sig scenograf og designer og en af de mange aktører, som har bidraget med installationer til Tivoli Frihedens Blomsterfestival. Blandt andet denne lyserød-to-be Drivhusbar.

"Her i Drivhusbaren kan man sætte sig og nyde en snapsecocktail og samtidig indsnuse duften af de friske og spiselige planter og krydderurter, vi har sat både inde og ude," siger Pernille Hoffmann og åbner døren ind til drivhuset, hvor der er to stole og et lille bord. Duften af salvie, estragon og merian slår os i møde.

"Man kunne godt frygte lidt, at snapsen bliver glemt, fordi vi i mindre grad laver mad, hvor snapsen passer til. Men det her hold unge mennesker fra København har sat sig for at reintroducere snapsen, som de selv producerer på Bornholm, i nogle mere hipster-agtige cocktails" fortæller Pernille Hoffmann.

I Drivhusbaren kan man nyde kølige cocktails lavet på snaps.

I Drivhusbaren kan man nyde kølige cocktails lavet på snaps. Foto: M. Jeppesen

Fokus på bæredygtighed

Med sine installationer håber Pernille Hoffmann at kunne give parkens besøgene en sanseoplevelse og samtidig få dem til at reflektere.

"Det fantastiske ved blomster er jo, at de taler til alle sanser. De dufter himmelsk, nogle kan spises og smager dejligt, og hvis man rører forsigtigt ved bladene, kan man mærke, hvor bløde de er," siger hun. Hun bevæger sig et par skridt fra drivhusbaren over mod en gammeldags trillebør i træ fyldt med smukke buketter bundet i hvide, lilla og blå nuancer.

"Via mine blomsterinstallationer fortæller jeg historier, som forhåbentlig får folk til både at fantasere og opdage. Og reflektere. Særligt har jeg fokus på bæredygtighed," fortæller Pernille Hoffmann.

"Trillebøren her kalder jeg 'The Local Flowerfarmer'. Det at kunne købe en smuk allerede færdig buket med sig hjem, det er noget folk kan forstå. Men hvor meget tænker vi egentlig over, hvor blomsterne kommer fra, når vi køber? Mit håb er, at folk vil tænke over at købe blomster lokalt og når de er i sæson. I stedet for at købe blomster, som er blevet plukket tidligt og fløjet ind fra Sydamerika. Det er ikke voldsomt hensigtsmæssigt set ud fra et bæredygtigt princip," lyder det.

"Den røde tråd i mine dekorationer er at åbne vores øjne for alt det smukke omkring os, som ikke nødvendigvis koster penge. Jeg er ikke modstander af forbrug, slet ikke, men jeg kunne godt tænke mig, vi blev bedre til at have en større bevidsthed og en omsorg for miljøet, når vi bruger penge," fortsætter hun.

Pernille Hoffmann fra Backyard Stories har lånt sine svigerforældres nabos gamle Morris til brug for sin installation 'Blomster i bevægelse'.

Pernille Hoffmann fra Backyard Stories har lånt sine svigerforældres nabos gamle Morris til brug for sin installation 'Blomster i bevægelse'. Foto: M. Jeppesen

Nostalgi og romantik i forening

Hun retter på en buket og går videre ad en af parkens mange stier. Ned mod installationen 'Blomster i bevægelse'; en gammel, velholdt Morris i lyseblå fra 1940'erne med lilla blomsterranker bølgende ud fra bilens kølerhjelm og bagagerum – romantik og nostalgi i skøn forening.

"Jeg har lånt den gamle Morris af mine svigerforældres naboer. Og det interessante er, at man på Blomsterfestivalen, som strækker sig over en hel måned, vil kunne se blomsterne udvikle sig over tid. Blomsterne vil gro sig større, ligesom rankerne på bilen vil flettes sig sammen med dem på græsset og danne et fint net. Så den oplevelse man får i dag, kan være helt anderledes om bare en uge, " forklarer hun med smilende øjne.

Børnene fra før har også fået øje på det blå vidunder af et køretøj.

"Wow, ka' den køre?" spørger drengen og betragter Morrisen med åben mund.

"Den kan ikke køre, nej. Men den kan stå her og så flot ud," siger Pernille Hoffmann.

Drengen grubler lidt.

"Hvornår skal vi prøve den der Cobra," spørger han så sine voksne og er splitsekundet efter på vej i retning af rutsjebanen. Tydeligt ude efter mere fart end den fine Morris kan tilbyde.

"Vent lige. Og husk nu at holde afstand!" råber de voksne og forsøger at holde trit med knægten.

Blomsterfestivalen er imponerende. I udtryk, udformning, farvesammensætning og duft. Og for de mindste, som – tyder det på - er ude efter mere udfordring og spænding, har festivalen også nok at byde på. Hver dag hele juli byder Tivoli Friheden på en lang række forskellige aktiviteter for både børn og voksne i forbindelse med festivalen. Blandt andet vil det være muligt at smage insekter, deltage i skattejagt og binde blomsterkranse. Og skal der mere til, kan ungerne jo snuppe en tur i en af forlystelserne, imens mor og far snupper en snapsecocktail og nyder synet af forunderlige blomster i fuldt flor.

Hermans i Tivoli Friheden er i juli omdøbt til 'Kolonien', hvor flere smukke blomster kæmper om gæsternes opmærksomhed.

Hermans i Tivoli Friheden er i juli omdøbt til 'Kolonien', hvor flere smukke blomster kæmper om gæsternes opmærksomhed. Foto: M. Jeppesen

FAKTA: BLOMSTERFESTIVAL

1.-31. juli

Tivoli Friheden, Skovbrynet 5, 8000 Aarhus C

Oplev blandt andet:

Hver mandag, onsdag, fredag og søndag: 'Plant dit eget træ'-workshop

Hver tirsdag: talk om 'Naturhaven' med Katrine Turner

Hver onsdag: madkursus 'Insekter på menuen' med Charlotte Bay

Hver torsdag: talk om 'Krukkehaven' med Claus Dalby

5. juli: Blomstercup

12. juli: Torvedag

28. og 29. juli: foredrag om 'Haveaktivisme' med Signe Wenneberg

Læs mere og køb billetter på friheden.dk

Publiceret 02 July 2020 14:00