Mads Horsdal (fra venstre), Søren Karim Bech og Laurits Gad udgør frontmændene i det aarhusianske rapband Bogfinkevej.

Mads Horsdal (fra venstre), Søren Karim Bech og Laurits Gad udgør frontmændene i det aarhusianske rapband Bogfinkevej. Foto: Sarah C. Nørgaard

Bogfinkevej chillede på hjemmebane - er på vej med Sort Magi

Den aarhusianske rap-trio Bogfinkevej glædede sig til at præsentere nye og gamle numre for publikum til sid-ned-livekoncert på Grimhøjgaard i deres gamle hood i det vestlige Aarhus

Af
Mai-Britt Jeppesen

Denne fredag eftermiddag, hvor temperaturen når op omkring de 30 grader, er Bogfinkerne på scenen på Grimhøjgaard og ved at gøre klar til lydprøve inden aftenens koncert. Klokken 20 skal de spille for 500 publikummer til De Grimmeste Aftner. En udsolgt sid-ned-koncert hvor alle corona hensyn er taget med god afstand, forudbestilt mad og trillebør-barer.

Mads Horsdal sidder henslængt i en lænestol med benene udstrakt på et af flere tæpper, der er rullet ud på scenen. Iført røde shorts og en T-shirt fra et murerfirma, taler Laurits Gad med bandets trommeslager, mens tredje-frontmanden, Søren Karim Bech, tøffer frem og tilbage over forscenen iført klip-klapper. Stemningen er, som den plejer, og som den skal være, når Bogfinkevej indtager Grim: hjemlig, afslappet og totalt chilleren.

Bogfinkerne sætter sig sammen med Århus Onsdags journalist på nogle træpaller i skyggen nogle meter fra scenen for at lave interview.

"Vi glæder os til at spille i aften. Sidste år spillede vi for omkring 2000 publikummer på GrimFests Bonzai scene omme i baggården. Der var fuldstændigt proppet," siger Søren og peger mod gårdspladsen bag Grimhøjgaards hovedhus til højre for sig.

"Det bliver en anden koncert i aften, med færre publikummer grundet corona, men det er stadig en milepæl for os. Vi har altid gerne ville spille på den store scene herude. Den er på en måde legendarisk, da der er så mange fede folk, som har stået og spillet på den. I aften er det os," fortsætter han.

"De Grimmeste Aftner er et fedt initiativ. Og særligt for os, da vi slet ikke havde regnet med at få lov til at spille nogen koncerter i sommerens løb. Vi skulle have været på ø-turné til blandt andet Samsø og Tunø, men alle vores koncerter er aflyst. Selvfølgelig," fortæller Laurits.

"Der er aldrig noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Som min farmor altid siger," smiler Søren. Han åbner en dåsebajer og tager et dybt drag.

"Skal I have is op? Til øllene mener jeg," råber en opmærksom frivillig bag lydpulten.

"Det behøver vi vist ikke. Den her er væk om fire minutter. Men tak," råber Søren tilbage til ham og tager endnu en slurk øl. Med varmen melder tørsten sig.

Bogfinkevej har brugt de seneste måneder på at være i studiet og skrive nye sange.

"Vi er rykket ind i en gammel togvogn nede ved Godsbanen, som er indrettet som studie. Her har vi mødtes og skrevet nyt materiale," fortæller Søren.

"Det er en gammel tigervogn. Fra Benneweis," indskyder Laurits med et skævt smil.

"Hold nu!" Søren tjatter til ham. Mads ryster på hovedet.

"Det er et gammelt godsbanetog. Ikke noget med Benneweis. Men der har vi brugt rigtig meget tid de sidste par måneder," slår Søren fast og uddyber:

"Vi elsker at skrive sange og være i studiet. Og blandt det nye, vi kommer ud med, vil der være genkendelig Bogfinkevej-lyd, ligesom der vil være noget, der er lidt mere eksperimenterende."

Mads nikker.

"Vi har en masse nye singler klar, som vi kommer til at udgive hen over sommeren," siger han.

"I forhold til outputtet er det simpelthen for hårdt at lave et helt album, hvor ti-tolv numre skal passe sammen. Så det næste halve års tid kommer vi kun til at udgive singler. Det giver ligesom større frihed. Den første single udkommer 10. juli og hedder 'Sort Magi (Medusa)'," afslører Søren.

"'Medusa' i parentes," præciserer Søren. "Selv om vi ikke er helt enige om parentesen. Jeg er nok den største fortaler..."

De to andre trækker på skuldrene.

Bogfinkerne havde en fest på scenen, som publikum til De Grimmeste Aftner i fredags så absolut var inviteret til.

Bogfinkerne havde en fest på scenen, som publikum til De Grimmeste Aftner i fredags så absolut var inviteret til. Foto: M. Jeppesen

Tilpas på hjemmebane

Parentes eller ej, så er alle tre klar til aftenens koncert og spændte på, hvordan det bliver at spille for et siddende publikum.

"Vi er jo vant til, at folk står op og fester, råber og skriger, så det bliver da helt klart noget andet i aften," siger Søren.

"Vi har skræddersyet en sætliste til koncerten i aften. Vi har taget nogle af vores festsange ud og spiller flere af vores lidt mere stille numre," siger Laurits.

"Det er rigtig godt set af arrangøren. At vi har en del stille numre og derfor passer godt til at spille til et set up som det her," roser Mads arrangøren Aage Stokholm og resten af Grim teamet.

Bogfinkevej får premiere på deres kommende single 'Sort Magi (Medusa)' til aftenens koncert.

"Vi er spændt på at se folks reaktioner, når vi spiller det nye. Vi håbr selvfølgelig, at folk kan lide det!" lyder det fra Søren.

"Vi kommer også til at spille nogle af klassikerne. 'Smilets By' for eksempel. Den plejer altid at blive taget godt imod i Aarhus," siger Mads. Han kører solbrillerne op i håret og tænder en smøg.

"Der er også numre på sætlisten, vi ikke har spillet i flere år. Spændende om vi kan huske dem. Ej, vi har snydt lidt hjemmefra," griner Søren.

De tre bogfinker ikke bare ligner fast inventar på arealet omkring Grimhøjgaard. De er fast inventar.

"Vi er alle tre kommet her igennem en del år. For at spille eller bare for at chille med gutterne. Det er lidt en tradition i vennekredsen. Så plejer vi at stå deroppe ved hegnet og freestyle." Igen peger Søren. Denne gang til venstre for sig.

Det er tydeligt at mærke, de føler sig godt tilpas her. Måske fordi Grimhøjgaard ligger i deres gamle hood i det vestlige Aarhus, hvor de i sin tid dannede Bogfinkevej.

"Vi startede jo med at lave musik fra en sofa i en lejlighed i Aarhus V. Så Grim passer rigtig godt til os. Det er hyggeligt og nede på jorden. Vi er ikke et band, der er fine på den," slår Søren fast.

"Vi har da ellers været rundt i fem forskellige butikker for at finde nye Fila badesandaler til dig..." Laurits' øjenbryn danser drilskt. Han modtager endnu et tjat fra Søren.

"Jeg kan jo ikke have de her gamle på på scenen..." svarer han for sig og strækker fødderne demontrativt frem. Fila badesandalsklædte fødder. Åbenbart de gamle.

"Nej, vi er ikke dem, der skal komme op gennem scenen på en piedestal i en røgsky og sølvfarvede jakkesæt..." fortsætter Laurits og overhører Sørens forsvar.

"Endnu!" indskyder Mads imellem to hiv af sin smøg. De ler alle tre. Som tre bogfinker, der kurrer fornøjet i kor.

Lige så afslappede som Bogfinkevej-drengene er uden for scenen, lige så afslappede er de på scenen. Er der kolde dåsebajere, er drengene mere end tilfredse.

Lige så afslappede som Bogfinkevej-drengene er uden for scenen, lige så afslappede er de på scenen. Er der kolde dåsebajere, er drengene mere end tilfredse. Arkivfoto: M. Jeppesen

Publiceret 01 July 2020 07:30