Stemningen og humøret var højt hos både publikum, frivillige og optrædende til De Grimmeste Aftner.

Stemningen og humøret var højt hos både publikum, frivillige og optrædende til De Grimmeste Aftner. Foto: M. Jeppesen

Video: Sid-ned-fest med sol, dåseøl og Bogfinkevej

Temperatur og stemning kæmpede om først at nå max, da aarhusianske Bogfinkevej skabte en sid-ned-fest af dimensioner til De Grimmeste Aftner fredag aften

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS "Hvis det' fed. Sååååå' det fed!"

Sådan lagde den aarhusianske raptrio Bogfinkevej ud fredag aften på Grimhøjgaard til De Grimmeste Aftner; livekoncert under åben himmel for 500 siddende publikummer - med god afstand imellem.

           

Indslag produceret af Nikolai Milman, TV Aarhus

Og det VAR fed! Solen stod højt på himlen, stemningen var, så man kunne stage dive på den, og Bogfinkerne - aka Søren Karim Bech, Mads Horsdal og Laurits Gad plus band - skabte en fest, der fik publikum til at synge med, klappe i takt og kaste håndtegn fra hver sit tæppe på græsset, placeret med en meter imellem, sådan som GrimFests frivillige havde anvist.

"Her er mega hyggeligt. Og De Grimmeste Aftner er en god mulighed for at komme ud og lave et eller andet, når nu der ikke er nogen koncerter og festivaler den her sommer," siger Freja Hazra.

Sammen med sin søster, Marie Hazra, og en veninde sidder hun på et picnictæppe og nyder et glas kold rosé.

"Vi har hverken været på GrimFest eller hørt Bogfinkevej før, men vores veninde har hørt bandet flere gange og synes, de er fede, så hun fik os lokket med," fortæller Marie Hazra.

Det grønne glimmer hun har på kinderne glimter i solen. Om kap med hendes grønne pailletjakke.

Freja Hazra (tv.) og Marie Hazra nød den festival-agtige stemning til De Grimmeste Aftner fredag aften på Grimhøjgaard.

Freja Hazra (tv.) og Marie Hazra nød den festival-agtige stemning til De Grimmeste Aftner fredag aften på Grimhøjgaard. Foto: Nikolai Milman

De to piger trækker instinktivt fødderne ind under sig, da en 'Trillebar' hjuler ned gennem kolonnerne af tæpper. Hver gruppe publikum har fået to små laminerede kort; et lyserødt hvorpå der står 'Øl' og et gult hvorpå der står 'Mad'. Grundet corona er det ikke tilladt at medbringe egne mad- og drikkevarer til De Grimmeste Aftner. Til gengæld kører GrimFests frivillige rundt på pladsen med trillebøre ladet med øl, vin, vand og White Russian. Mad har man kunnet bestille forud og få serveret på sit tæppe.

Imellem to numre sender de tre veloplagte Bogfinke-frontmænd en skål ud mod den feststemte crowd. Øldåser ryger i vejret, og der skåles i retning af scenen. Og med hinanden. Kort efter rejser der sig en skov af lyserøde kort. På en varm sommeraften som denne er der hårdt brug for kolde, flydende forsyninger. De arbejdsomme frivillige fylder utrætteligt trillebørene op og sørger for, at ingen tørster.

Kenneth Fiil så frem til at opleve Bogfinkevej live på Grim. Denne sommer i et anderledes setup end normalt til Grim Festival.

Kenneth Fiil så frem til at opleve Bogfinkevej live på Grim. Denne sommer i et anderledes setup end normalt til Grim Festival. Foto: Nikolai Milman

Drøm opfyldt af pandemi

I publikums-kolonne nummer to fra scenen har Kenneth Fiil fået anvist en plet på græsset. Han tager imod en kold Tuborg, klarer betalingen via Mobilepay og lægger sit lyserøde kort tilbage på tæppet.

"Det er min sidste dag på barsel, og det skal fejres. Og så er det jo oplagt at tage til De Grimmeste Aftner. Jeg har været på GrimFest en del gange, og det her har jo meget af det samme; hyggen og den gode stemning," siger han og åbner sin øl.

Da Bogfinkevej slår de første akkorder an til deres nummer 'Smilets By', er der dømt fællessang. Søren vender mikrofonen ud mod publikum, som prompte tager udfordringen op. Ingen tvivl om at størstedelen af de 500 gæster her har hørt Bogfinkevej før. Der bliver sunget og rappet med for fuld hals – og det ikke alene på omkvædet.

"Vi spillede på GrimFest heromme i gården sidste år, og det var for fedt. Men vi har længe drømt om at få lov til at spille her på den store scene. Hvem havde troet, at en pandemi kunne få det til at ske?!" lyder det fra Søren. Han, Mads og Laurits er alle afslappet klædt i shorts og T-shirts. Laurits og Søren har stukket tennissokkerne i et par badesandaler, mens Mads har fundet bøllehatten frem. Man er vel til Danmarks største havefest.

"Uanset om det kun er derfor, vi står her – så er vi ikke for fine til at takke ja til det!" griner Søren. Publikum ler kollektivt med ham og sender en bølge af applaus imod bandet.

Bogfinkevej skabte en sid-ned-fest af dimensioner, da den aarhusianske raptrio gik på scenen til De Grimmeste Aftner i høj sommersol.

Bogfinkevej skabte en sid-ned-fest af dimensioner, da den aarhusianske raptrio gik på scenen til De Grimmeste Aftner i høj sommersol. Foto: M. Jeppesen

Da de tre Aarhus-drenge, flankeret af deres fem mand høje band med blæsere, trommer og gulvbas, spiller deres nye single 'Sort Magi (Medusa)', lytter crowden på plænen opmærksomt, og snart har de fleste fået færden af omkvædet.

"Du' min Medusa, min Medusaaaa..." skråles der op imod den blå himmel.

"Wuuuuh! Det var lidt en svær fødsel, men vi kom da igennem," siger Søren, da nummeret fader ud. Med henvising til Mads' mikrofon, som åbenbart er flad på batteri.

"Ja, min mikrofon fucker lidt..." Mads blotter hele sit tandsæt og griber en ny mikrofon fra en vaks runner.

"Vi havde jo egentlig planlagt en set-liste til i aften, som ikke var så fest-agtig. Det går ikke så godt indtil videre..." fortsætter Søren. Publikum klapper igen ivrigt. Søren har helt ret; festen er godt i gang og humøret højt.

Bogfinkerne forkæler publikum med endnu en håndfuld numre - nye og gamle. Fra sin plads i en lurvet sofa i scenens venstre side, sørger en fyr for at opdatere drengene og alle interesserede blandt publikum på stillingen i kampen imellem Aalborg og AGF, som spilles samtidig med koncerten.

"Der står 4-1," meddeler fyren tørt, da musikken holder en kort pause.

"Fuck mand! Hvis ikke du har noget godt at sige, så ti' stille!" brøler Søren og blinker til ham.

Efter ønske fra flere iblandt publikum, spiller Bogfinkevej sangen 'Viby J'.

"Når de kommer til Viby, vil de smadre min bror. Det ka' de fa'me bare gør'..."

Den hujen, man ikke troede, kunne blive højere, bliver højere. Søren placerer mikrofonen i stativet, tørrer sin pande i T-shirt ærmet og åbner en ny dåsepils.

"Vi er sat til at spille en time, men vi har taget et herrelangt sæt med. Sååå... Er det ok, hvis vi spiller lidt mere?" Sørens spørgsmål er rettet imod publikum, som svarer tilbage med et fælles, rungende "JAAAA!"

Så det gør de, Bogfinkerne. Spiller så træerne blafrer, og solen danser. Og publikum klapper, pifter og synger, som havde de savnet at gøre netop det i flere måneder. Hvilket jo præcis er tilfældet. Skide corona!

"Nu spiller vi aftenens sidste nummer. Og hvis I synes, kommer vi ind og spiller et ektranummer. Det håber vi, I synes, for vi har gemt de gode numre til sidst."

Søren skruer helt op for filur-grinet og ser ud over publikum. Det synes publikum.

Så da nummeret 'Ikaros' fra Bogfinkevejs seneste udgivelse 'Helt Stil' er forbi, forsvinder Laurits, Søren og Mads ud backstage.

Efter koncerten fredag aften stod publikum i kø for at hilse på de veloplagte Bogfinker Laurits, Søren og Mads backstage.

Efter koncerten fredag aften stod publikum i kø for at hilse på de veloplagte Bogfinker Laurits, Søren og Mads backstage. Foto: M. Jeppesen

Sid-ned-events en succes

Aage Stokholm, som er arrangør af De Grimmeste Aftner og ejer af Grimhøjgaard i Brabrand, hvor festlighederne folder sig ud, dukker op fra mængden. Han stiller sig op ad gårdens murværk og retter blikket mod scenen.

"Vi er glade. Vi har været meget spændte på, hvordan det ville fungere med sid-ned-arrangementerne, men der er kun positivt at sige. Vi har haft en drone oppe at flyve over pladsen i aften, og på billederne ligner pladsen et skakbræt. Folk er gode til at blive siddende på deres tæpper og til at huske at holde afstand," næsten råber arrangøren. I forsøg på at overdøve publikums højlydte piften, klappen og stampen i jorden. De – og vi – vil have Bogfinkerne tilbage.

"Faktisk har De Grimmeste Aftner været så stor en succes, at jeg godt kunne finde på at gentage sid-ned-koncerterne. Også selv om der ikke er corona. Og så bliver det jo ikke bedre, end når vejret er, som det er i aften. Men det har vi også brugt mange kræfter på at planlægge," storsmiler han. Han tager luft ind som for at sige noget mere, men bliver mutet af Bogfinkevej. Bandet er tilbage på scenen – til publikums store jubel.

"Iben Hjejle!" råber en fyr, og mængden følger trop: "Iben Hjejle. Iben Hjejle!"

"Prøv li' og hør' her'! siger Søren på ærkeaarhusiansk.

'Vi skal nok spille 'Iben Hjejle'. Men den bliver vi nødt til at slutte af med. Fordi vi intet har, som når den. Og fordi ingen af os har nogen stemme tilbage, når vi har spillet den."

Derpå omfavner endnu et af bandets helt nye numre arealerne omkring Grimhøjgaard, hvor solen er begyndt at søge ned bag trætoppene, og temperaturen så småt nærmer sig udholdelig.

Da Bogfinkevej endelig giver den max gas på nummeret 'Iben Hjejle' som ønsket og lovet, er crowden ekstatisk. Intet mindre. Og da Bogfinkerne slutter af med 'Smilets By' for anden gang, er De Grimmeste Aftner fuldendt. 'Smilets By' er uden 'men' et nummer, aarhusianerne har taget til sig. Ligesom Bogfinkevej er det. Og De Grimmeste Aftner absolut også synes at være det.

FAKTA: De Grimmeste Aftner 2020

Sid-ned-koncerter under åben himmel på Grimhøjgaard, Grimhøjvej, Brabrand

Max 500 pladser. Publikumsgrupper placeres med en meters afstand imellem. Medbring selv tæpper/stole

Mad- og drikkevarer må ikke medbringes, men kan forudbestilles online eller købes fra trillebøre på pladsen. Betaling kan ske via Mobilepay

Klokken 17:00 åbner indgangen til pladsen

Klokken 18:00 serveres forudbestilt mad

Klokken 20:00 går aftenens kunstner på scenen

Foreløbigt lineup:

3. juli: I'll be damned

17. juli: Jonah Blacksmith Trio

Se mere på grimgaard.dk

Publiceret 30 June 2020 20:30