Aarhusianske Torben Gang er vokset op med Havreballeskoven og Mindeparken som baghave. Han kan kalde sig biolog, højskolelærer, naturvejleder, foredragsholder og forfatter. Der udover har han arrangeret et hav af vandreture i og omkring Aarhus og fortæller hver dag på sin Facebookside om en aktuel plante.

Aarhusianske Torben Gang er vokset op med Havreballeskoven og Mindeparken som baghave. Han kan kalde sig biolog, højskolelærer, naturvejleder, foredragsholder og forfatter. Der udover har han arrangeret et hav af vandreture i og omkring Aarhus og fortæller hver dag på sin Facebookside om en aktuel plante. Foto: Tahmasbi

Grøn gåtur i hemmelig have:

Her får du én på opleveren

Naturvejleder, Torben Gang, udpeger skulpturelle og historiske indslag i en af byens oversete parker

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Måske har du gået tur i Havreballeskove og Mindeparken en million gange. Men du må gøre det en gang til, hvis du endnu ikke har været inde i en af byens næsten hemmelige haver: Rømerhaven.

Den ligger imellem skoven og parken. Der har den været siden 1930. Alligevel er den meget mindre kendt end Mindeparken, som den vokser sammen med. Af samme grund er der masser af plads i Rømerhaven, hvilket er vigtigt i denne corona-tid, hvor vi skal være nogle andre steder, end de sædvanlige med mange mennesker.

Turen begynder dog ikke i Rømerhaven, men på Birketinget, hvor Marselisborg Gymnasium ligger i dag. Det sted har naturvejleder, Torben Gang, valgt, fordi indenrigsminister H.P. Ingerslevs gård oprindeligt lå der. Han testamenterede den og sine skov-arealer til Aarhus Kommune kort før sin død i 1896. Gården brændte og det eneste, der står tilbage er en smuk lindeallé, man kan se, når man drejer om hjørnet og går nogle få meter hen ad Skovbrynet.

Midt i det idylliske grønne stikker den græske skovgud, Pan, pludselig op. Han er støbt i bronze og har menneskekrop og bukkeben.

Midt i det idylliske grønne stikker den græske skovgud, Pan, pludselig op. Han er støbt i bronze og har menneskekrop og bukkeben. Foto: Tahmasbi

Som at gå i en domkirke

Vi går derfra ind i Havreballe Skov. I den forsvinder vi ind under de meget høje og op mod 200 år gamle bøgetræer.

"Det er som at gå i en domkirke, synes jeg," siger Torben Gang om træerne, som han synes kupler sig højt over vores hoveder.

Det føles som om byen er langt væk, selv om den er lige om hjørnet. Skoven filtrerer lydene væk. Vi krydser Kongevejen og midt i det idylliske grønne stikker den græske skovgud, Pan, pludselig op. Han er støbt i bronze og har menneskekrop og bukkeben.

"Han kan tale med fuglene og går for at være den, der opfandt panfløjten. Han lægger også navn til ordet 'panik'. Ifølge sagnet rammes dem, er vækker ham af middagssøvnen af panisk rædsel," fortæller Torben Gang.

Gestapo holdt til her

Vi bevæger os fra skulpturen og videre gennem skoven i retning af Mindeparken. Freden bliver brudt, da naturvejlederen bringer krig på banen.

"Her havde Gestapo hovedkvarter under 2. Verdenskrig," siger Torben Gang og udpeger en række bunkere og det, der var Søværnets Operative Kommando, som overtog efter tyskerne. Kommandoen udførte farvandsovervågning og redningstjeneste, men blev nedlagt i 2014.

Vi når frem til Mindeparken, der er meget kendt for det store, runde monument, der er rejst til minde om de danske soldater, der faldt i 1. Verdenskrig.

Parken har over 900 forskellige træer og buske fra alle egne af verden og en rhododendron-skov. Det springer vi over og går i stedet ind i Rømerhaven.

Vi vælger en sideindgang, som går gennem en allé med paradisæbler, der bliver voldsomt smukke i november. Selve haven er et stort areal med en række skulpturer, et spejlbassin, springvand, pergola og havegange. Det føles som om, man går fra rum til rum.

Rømerhaven er anlagt i 1930 af stadsgartneren. Den rummer et stenparti, en staudehave og rosenhave.

Rømerhaven er anlagt i 1930 af stadsgartneren. Den rummer et stenparti, en staudehave og rosenhave.

Gemmeleg i en labyrint

Rømerhaven er en blomsterpark. De farvestrålende bede med sjældne blomsterarter omgiver et stort bassin på 220 kvadratmeter.

"Her er ikke bare mange smukke blomster men også mange spændende træer. Blandt andet et såkaldt duetræ, hvis blomster ligner hvide duer. Det stammer fra Kina og blomstrer helt vidunderligt smukt i juni," siger Torben Gang.

Ved spjelbassine står en græsk statue, der hedder Danaiden. Hun var en af 49 søstre, der hver især dræbte deres ægtemænd på bryllupsnatten, og som straf kom til Hades, hvor de måtte henleve evigheden med at fylde et bundløst kar med vand.

Ved spjelbassine står en græsk statue, der hedder Danaiden. Hun var en af 49 søstre, der hver især dræbte deres ægtemænd på bryllupsnatten, og som straf kom til Hades, hvor de måtte henleve evigheden med at fylde et bundløst kar med vand. Foto: Tahmasbi

Vi bruger tid på at tage en lang række fotos, som fortæller havens historie. Og da turen har varet en time, sætter vi kursen mod indgangen og ishuset. Lige bag det støder vi ind i en labyrint med to ind og udgange, som gør den til et oplagt sted at lege skjul.

Vores tur slutter med en is på bænken i solen.

"Jeg har leget her som barn og er kommet her jævnligt hele mit liv. Det er et virkelig skønt område, der har plads nok, hvis man spreder sig og udforsker de spændene hjørner," opsummerer Torben Gang.

Det er direktør og godsejer Chr. Rømer og hans kone, der lægger navn til haven. Deres fond finansierede den.

Det er direktør og godsejer Chr. Rømer og hans kone, der lægger navn til haven. Deres fond finansierede den. Foto: Tahmasbi

Foto: Tahmasbi

Publiceret 27 June 2020 10:00