Pianist Mads Bærentzen og sanger Nanna Kamp udgiver et album sammen i efteråret. Men man kan få en smagsprøve på det i Skt Lukas Kirke 14. juli. Koncerten er duoens officielle debut.

Pianist Mads Bærentzen og sanger Nanna Kamp udgiver et album sammen i efteråret. Men man kan få en smagsprøve på det i Skt Lukas Kirke 14. juli. Koncerten er duoens officielle debut. Pressefoto

Jazz Festival: Der er rift om billetterne

Mindre end halvdelen af de sædvanlige jazzkoncerter kan afvikles og med færre gæster, så festivalen opfordrer folk til at købe billetter på forhånd

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Aarhusianerne har tilsyneladende savnet livemusik i allerhøjeste grad. De har revet billetterne til Musikhusets tre koncerter med Aarhus Jazz Orchestra væk på en weekend.

Og sekretariatsleder Ilse Vestergaard kan konstatere, at der var gang i billetsalget, fra det øjeblik jazzfestivalens andre arrangementerne er blevet lagt ud.

"Der er så stor interesse, at vi opfordrer folk til at købe billetter på forhånd til koncerterne i stedet for at gøre det i døren. Der er færre pladser til koncerterne end før corona," forklarer hun.

Musikhuset har lavet tre ekstra koncerter, så Aarhus Jazz Orchestra spiller både om eftermiddagen og om aftenen.

"Vi er glade for, at det i det hele taget er lykkedes, at lave en festival i år trods corona-udfordringerne. Vi er nu oppe på 150 koncerter, og flere skal det ikke være i år," siger Ilse Vestergaard.

380 koncerter mod nu 150

Der plejer at være omkring 380 koncerter i Aarhus Jazz Festival, men corona-reglerne gør det svært for spillestederne at gennemføre live-arrangementer. Derfor er det ikke alle spillestederne, der er med i år. Der bliver for eksempel intet Ridehuset Swinger eller Bispejazz på Bispetorvet. Børnejazzprogrammet er også stærkt beskåret.

Samtidig er der færre pladser ved de enkelte koncerter, fordi der skal være afstand mellem deltagerne. Og de varer kun 75 minutter.

Aarhus Jazz Festival står selv bag 10 koncerter, som afvikles i Helsingør Theater i Den Gamle By. Der plejer at være 219 pladser, men nu er der 72. Et andet eksempel er domkirken, hvor der er omkring 1000 pladser men nu lukker man kun 250 personer ind til koncerterne.

Alligevel er Ilse Vestergaard god tilfreds med festivalen i 2020.

"Vi er glade for, at vi har fået sammensat så mange koncerter i et bredt og varieret program. Det skaber arbejde til nogle af musikerne, og det er med til at sætte gang i musikscenerne igen. Det trænger vi hårdt til," forklarer hun.

Formanden for Aarhus Jazz Festivals bestyrelse, Mads Kjær Jensen, er helt enig.

"Vi trænger alle til fælles kulturoplevelser, så lad os sammen fejre musikken og fællesskabet," siger han.

Bazarjazz og cykelbanen

Festivalen har haft fokus på især de lokale musikere og har flest arrangementer med dem. Der optræder også store danske navne og nogle få udenlandske.

"Vi har ikke helt opgivet det internationale islæt. Der er et par navne fra England og Sverige," siger Ilse Vestergaard.

For eksempel har Aarhus Jazz Festival fået engelske Peter Bernstein og Oilly Wallace til byen. Og Café Støj i Jægergårdsgade præsenterer amerikanske Scott Hamilton. Den lille café arrangerer også koncert med så stort et navn som Cæcilie Norby. Hun skal synge for bare 32 gæster - til gengæld gør hun det tre aftener i træk

Trods udfordringerne er der i år nyheder på programmet. Det er bazarjazz på Gellerupscenen med Etnolab, Camilla Dayyani Group og Jobarteh/Pasborg duo. Og det er Aarhus Unge Tonekunstnere, der inviterer på sonisk opdagelsesrejse på Aarhus Cyklebane.

Der hører man musikken i det fri, og netop musik under åben himmel er kendetegnende for sommerens jazzfestival.

I år finder man jazz i det fri det på Klostertorvet, hvor Café Smagløs har fået tilladelse til at spille op.

Fakta

Byder på alt fra klassiske Jesper Thilo og Arosia til yngre kræfter og andre genrer i blandt andre Abekejser og Svaneborg Kardyb.

Man finder koncerterne i: Musikhuset Aarhus, Helsingør Theater - Den Gamle By, Aarhus Domkirke, Skt. Lukas Kirke, hos Radar, Erlings- Jazz & Ølbar, Café Støj, Udstillingsstedet Spanien 19C, på Aros, Gellerupscenen, Gyngen, Musikcaféen Nørre Allé 66, Studie 02k, fairbar, Hantwerk, VinDanmark, Aarhus Jazzklub på Telefontorvet med flere.

Publiceret 26 June 2020 13:04