Det er vigtigere at have det sjovt, end det er at fange noget, mener de unge urbane lystfiskere.

Det er vigtigere at have det sjovt, end det er at fange noget, mener de unge urbane lystfiskere. Foto: Tahmasbi

Kammerater kobler af med lystfiskeri: Det handler ikke om at fange noget

Nye lystfiskere cykler på havnen med deres fiskegrej for at slappe helt af og være sammen på en sjov måde

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Fiskeri er for Sebastian Dammeyer og Lasse Wagner det samme som at holde helt fri fra den evige opgradering af deres kompetencer. En disciplin, der har fulgt dem hele deres liv - senest igennem gymnasietiden.

Da de nåede til studentereksamenslæsningen, trængte de ind imellem til at holde fri fra bøgerne og synes, at det bedste sted til det, er på kanten af havet: havnen.

Urbant fiskeri

De to unge mænd bor sammen i et bofællesskab i en sidegade til Ingerslevs Boulevard i Aarhus. Når de skal fiske, kører de ikke kilometervis i bil ud til fjern natur. De hopper på deres cykler og triller ned på havnen, der er fuld af liv.

"Det er en god måde at komme ud i det fri på, og så er der et hyggeligt miljø her på havnen, hvor der kommer alle mulige mennesker," forklarer de unge mænd, der denne solskinstorsdag har valgt at placere sig for enden af havnebadet og havhusene.

Det gode vejr trækker både vandhundene, kaffedrikkerne og havsportsfolket til. De bader, står på wakeboard og hænger ud i solen på rækken af caféer og spisesteder.

Blæsten er næsten for frisk til fiskeri, men det er lykkes en af de tre andre lystfiskere, som står ved siden af, at fange en fisk. Så hvorfor ikke prøve lykken?

"Det er spændende, om man fanger noget. Det sker så sjældent for os, at det bare er helt vildt fedt, når endelig der er bid. Men det er faktisk ikke det vigtigste," siger Sebastian Dammeyer og Lasse Wagner - måske lidt overraskende.

Med AARhus og Isbjerget i baggrunden kaster Sebastian Dammeyer og Lasse Wagner snøren ud i Aarhus Havn. Det handler i højere grad om at have nogle gode stunder end om at fange noget.

Med AARhus og Isbjerget i baggrunden kaster Sebastian Dammeyer og Lasse Wagner snøren ud i Aarhus Havn. Det handler i højere grad om at have nogle gode stunder end om at fange noget. Foto: Tahmasbi

Vi vil være amatører

De to kammerater har gået på musiklinjen på Aarhus Statsgymnasium sammen. De er en del af det aarhusianske musikmiljø og spiller henholdsvis guitar og trommer. Det har de gjort det i årevis.

De har taget både gymnasiet og musikken seriøst, men det er anderledes med fiskeriet.

"Jeg kan godt lide, at vi er lidt amatøragtige og bare fisker for sjov. Lidt ligesom ham der spiller i et rockband med kollegerne og er ligeglad med, at det lyder ad helvede til, for det skal bare være sjovt," siger Sebastian Dammeyer.

"Det skal ikke være så pænt og rigtigt. Der skal ikke være noget bindende ved det, så man behøver ikke fange noget," er de to enige om.

"Det er tit sådan, at man altid skal opnå det bedste mulige - også selv om man bare begyndte at gøre noget for sjov. Det er ærgerligt. Vi vil ikke nå til det punkt, hvor det er nederen, hvis man ikke fanger noget. Det skal bare være helt okay. Og så skal vi have det hyggeligt," fastslår de.

Fyrene har mødt mange forskellige slags fiskere på havnen. Blandt andet nogen, der vidste om de fik bid eller ej, så snart de havde kastet linen. Og nogen der kunne få øje på en fisk og kaste snøren, så de præcist fangede den.

"Det kommer vi aldrig til," er de helt sikre på.

Ovre ved Domen står der en gruppe gutter, som er der hver dag og som hiver den ene fisk ind efter den anden.

"Vi kan ikke lige se, hvordan de gør det, men det er sejt," anerkender fyrene de garvede fiskere.

Har fisket med bedstefar

Det gælder for begge nye lystfiskere, at de har fisket som børn med deres bedsteforældre.

"Det var en tradition, at jeg fiskede med min farmor og farfar. Jeg syntes, det var helt vildt spændende, når man kunne mærke der var bid, og man skulle have fisken op. Det var også fascinerende at slå fiskene ihjel," mindes Lasse Wagner.

De har begge lært at gøre fiskene i stand og tilberede dem af deres bedstemødre. Og de har fået fyrstelige måltider ud af deres fangst.

"Når endelig vi fanger noget, skal det med hjem og spises. Vi er ikke med i gruppe af dem, der fanger en masse, tager et billede af det og så smider fiskene ud igen. Så meget sport er der ikke i det for os," forklarer de urbane lystfiskere.

De kan godt se sig selv fiske fra en båd i selskab med gode venner og en pose øl. De er også friske på at bevæge sig udenfor byen og ud i naturen for at fiske der.

"Men det handler i lige så høj grad om at være sammen som om at fange fisk," siger de og prioriterer de gode stunder højere end fangsten.

Der er masser af råd og vejledning at få i butikkerne med fiskeudstyr, når man skal vælge fiskestang, snøre, blink og madding.

Der er masser af råd og vejledning at få i butikkerne med fiskeudstyr, når man skal vælge fiskestang, snøre, blink og madding. Foto: Tahmasbi

Publiceret 21 June 2020 06:00