Bodil Alling nyder de nye omgivelser i bygningen på Aarhus Ø, som Teatret Gruppe 38 flyttede i for et år siden.

Bodil Alling nyder de nye omgivelser i bygningen på Aarhus Ø, som Teatret Gruppe 38 flyttede i for et år siden. Foto: M. Jeppesen

Teater på havnen i Aarhus: Hans og Grete uden formildende omstændigheder

Teatret Gruppe 38 inviterer på pop up-forestillingen Hans og Grete i teatrets nye bygning på havnefronten på Aarhus Ø

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS I bunden af Irma Pedersens Gade i den nye bydel Aarhus Ø ligger det internationalt prisbelønnede børne- og voksenteater Teatret Gruppe 38. Siden teatret blev etableret for 48 år siden, har det haft til huse i tre forskellige, aarhusianske baggårde. De seneste år i Mejlgade. Men i august sidste år flyttede Teatret Gruppe 38 ind i det helt nye byggeri på havnefronten på Aarhus Ø.

"Nu har vi ligget her på adressen i et år. Alligevel har mange svært ved at finde os herude. Selv gps'en tøver. Forhåbentlig hjælper det, når vi får et skilt op, men det projekt er trukket ud, blandet andet på grund af corona," siger skuespiller og kunstnerisk leder på teatret, Bodil Alling med let beklagelse i stemmen.

Hun byder indenfor i foyeren, hvor farvede stole, plakater fra tidligere forestillinger og rå træbeklædning på væggene tager imod.

"Det føles modigt at være rykket fra Mejlgade, hvor vi havde et fast publikum, som kom igen og igen. Men mon ikke de også finder herud? Og så vil vi forhåbentlig også opleve, at der kommer nye til. Vi har jo et helt nyt potentielt publikum lige om hjørnet," Bodil Alling gør en fejende armbevægelse, som synes at inkludere hele Aarhus Ø.

I den nye bygning, som er tegnet af den anerkendte, danske arkitekt Bjarke Ingels' firma Big, har Teatret Gruppe 38 nogenlunde det samme antal kvadratmeter som i Mejlgade.

"Her udnytter vi bare kvadratmeterne anderledes. Vi har valgt at give det allerhelligste, nemlig teatersalen, allermest plads, og så har de øvrige rum måttet føje si.," Bodil Alling smiler skævt og går fra foyeren og ind i den tilstødende teatersal med plads til cirka 150 mennesker mod 76 i den gamle sal i Mejlgade.

           

Indslag produceret af Palle Hansen for TV Aarhus.

Prøvesal også for publikum

I salen er der helt stille. Tre mand arbejder koncentreret på forestillingen ‘Jeg kan bedst li', når du er her', som er den forestilling, der skal skyde den nye sæson i gang. Forestillingen handler om kærlighed og har premiere 4. september.

"Vi havde planlagt forestillingen længe inden, corona brød ud. Og så er det da pudsigt og meget tilfældigt, at vi nu alle sammen har fået at mærke, hvordan det føles at måtte undvære mennesker, vi holder af i en lang periode," siger Bodil Alling med eftertænksom mine.

I den nye bygning er der også blevet plads til en prøvesal.

"Vi har ønsket os en prøvesal i årevis. Hidtil har vi jo måttet lukke ned for forestillinger, når vi haft prøver, da vi kun havde en sal at gøre med. Det behøver vi ikke længere. Samtidig kan vores prøvesal bruges til mindre, mere intime arrangementer. Prøvesalen er gået hen og blevet mit yndlingsrum. Med den buede bagvæg kan den noget helt særligt," siger hun og gør et nik mod væggen bag publikumsrækkerne, som hvælver let.

Bodil Alling går hjemmevant gennem teatrets værksted og op ad en trappe, som fører til førstesalen, hvor køkkenfaciliteter og kontorfællesskab er placeret. Fra kontoret er der et herligt lysindfald og udsigt over havnebassinet.

"Efter vi er rykket herned, er det gået op for os, at vi aldrig har kigget ud. Vi har altid ligget i en baggård hvor vi, når vi har kigget ud ad vinduerne, kun har kunnet se bygninger og parkeringspladser. Det her er helt vidunderligt," slår hun fast, mens hun kaster et blik på det bølgende vandspejl nedenfor.

Den rå træbeklædning på væggene er gennemgående i hele huset.

"Første gang jeg så det, tænkte jeg ved mig selv, hvad håndværkerne mon ville gøre ved det. Da det gik op for mig, at det var sådan det skulle være, skulle jeg lige bruge lidt tid på at vænne mig til det, men nu elsker jeg det. Det giver en varme og en finesse til alle rummene, man ikke finder andre steder, jeg kan komme i tanke om," fortæller Bodil Alling med et skævt smil.

Skuespiller og kunsnerisk leder på Teatret Gruppe 38, Bodil Alling, glæder sig til at invitere publikum indenfor til to dage med pop up-forestillingen Hans og Grete i de nye rammer på Aarhus Ø.

Skuespiller og kunsnerisk leder på Teatret Gruppe 38, Bodil Alling, glæder sig til at invitere publikum indenfor til to dage med pop up-forestillingen Hans og Grete i de nye rammer på Aarhus Ø. Foto: M. Jeppesen

Håbet lever

Teatret Gruppe 38 er ikke alene et børneteater, men et børne- og voksenteater. Det har alle år været en udfordring at få kommunikeret ud.

"Rigtig mange tror, vi er et decideret børneteater. Det er 30 år siden, vi var det. Vi er også et børneteater, men alle vores forestillinger kan ses af voksne og har kun en nedre aldersgrænse. Alle vores forestillinger har flere lag, som gør, at der er noget at komme efter for både børn og voksne," forklarer Bodil Alling.

Når teatret byder indenfor til den nye sæson i begyndelsen af september bliver det som vanligt med et bredt program – for børn og voksne. Dog er programmet ikke helt så stort, som det oprindeligt var drømmen.

"Det er igennem de sidste fire sæsoner lykkedes os at generere et overskud, som vi havde planer om at skulle bruge, når vi flyttede ind her på Aarhus Ø. Men desværre har coronakrisen ædt det overskud, som skulle have gjort det muligt at præsentere et endnu større program, end det vi er endt med."

Bodil Alling trækker ærgerligt på skuldrene og fortsætter:

"Vi kan jo ikke tillade os at klage, da der er tale om en konsekvens, og at man, næsten uanset hvor man kigger hen, kan finde nogen, der er værre ramt end en selv. Men vi er da ærgerlige over halvvejs inde i sæsonen at have været tvunget til at aflyse vores forestillinger og lukke alt ned. Vi skulle selv have turneret i blandt andet Canada og Schweiz, men det måtte vi jo af gode grunde også vinke farvel til. Og dermed den indtægt, vi skulle have haft derfra. Med vores lave billetpriser er det dyrt for os at spille forestillinger herhjemme. Turnéerne er vores hovedindtægt."

Hvert andet år afholdes en biennale, hvor udenlandske aktører kommer på besøg for at se Teatret Gruppe 38's egne forestillinger.

"Vi skulle have haft biennale i år, men den blev aflyst, som så meget andet. Så vi har ikke kunnet vise vores forestillinger for interesserede aktører fra udlandet. Men vi håber meget, at vores mangeårige samarbejde med aktører rundt i verden gør, at de har tillid til, at vores forestillinger er af lige så høj kvalitet som altid, og at de tør tage nogle af dem ind også uden at have set dem," lyder det håbefuldt fra teaterlederen.

Teatret Gruppe 38 er støttet af Aarhus Kommune som det, der kaldes ‘Et lille storbyteater'.

"Det kan godt være, programmet for vores kommende sæson ikke er helt så heftigt, som vi kunne ønske os. Men vi har fundet andre måder, vi kan invitere folk ind i teatret på. Vi er også begyndt at sælge billetter til næste sæson; publikum vil gerne komme her. Og med støtte fra Aarhus Kommune, som vi håber fortsætter, er vi ikke i fare for at gå fallit eller måtte lukke. Det håber vi i hvert fald ikke!" slår Bodil Alling fast.

Bodil Alling er selv på scenen i forestilingen Hans og Grete, som kan ses af både børn og voksne og spiller på Teatret Gruppe 38 20. og 21. juni.

Bodil Alling er selv på scenen i forestilingen Hans og Grete, som kan ses af både børn og voksne og spiller på Teatret Gruppe 38 20. og 21. juni. PR Foto

Glæder sig til at tage imod

Teatret Gruppe 38 skulle oprindeligt have lukket ned for sommerferien 3. juni, men da det fra regeringens side forlød, at byens teaterscener måtte åbne igen i slutningen af maj, besluttede Gruppe 38 sig for at benytte chancen for at invitere publikum ind, inden de lukkede ned for sommerferieperioden.

"Vi kunne ikke bære at gå på sommerferie uden at have budt publikum indenfor inden. Så vi besluttede os for at genopsætte ‘Hans og Grete', som vi har turneret med og spillet masser af gange. Stykket sidder ligesom på rygraden, og vi kunne sætte det op relativt nemt og uden de store midler," forklarer Bodil Alling, som selv spiller med i det klassiske eventyr.

Teatret Gruppe 38 spiller deres version af Hans og Grethe som pop up-forestilling 20. og 21. juni – to gange begge dage.

"Vi har alle læst eller fået læst Hans og Grete som barn, og alle har derfor et forhold til eventyret i en eller anden forstand. Hans og Grete findes i mange versioner. Noget af det, jeg godt kan lide ved vores version er, at der ikke er nogen formildende omstændigheder. Men det, der er uhyggeligt eller sørgeligt, bliver der taget hånd om. Og som det gælder for alle forestillinger her på teatret, så har også Hans og Grete flere komplekse lag, som betyder, at børn forstår noget og voksne forstår noget andet," siger Bodil Alling.

Teatret Gruppe 38 glæder sig til igen at kunne modtage publikum i de to dage og håber at se så mange som muligt i de nye, hyggelige træbeklædte rammer.

"Vi spritter af og sørger for afstand mellem sæderne, så nu håber vi bare, nogen kommer og ser forestillingen. Vi vil blive så glade, hvis vi bare når at møde et par publikummer, inden vi går på sommerferie," siger Bodil Alling med et stort, imødekommende smil.

FAKTA: Teatret Gruppe 38

Adresse: Irma Pedersens Gade 222, 8000 Aarhus C

Pop up-forestillingen 'Hans og Grete' spiller 20. og 21. juni, begge dage klokken 13.00 og 15.00

Forestillingen kan ses af voksne og børn fra 7 år

Billetter og mere information her.

Publiceret 19 June 2020 06:00