Tina Salling har netop fået leveret sine skilte til pop up-galleriet, der åbner 6. august på Lille Torv 6. Tidligere var H&M i lokalerne og før det husede de Handelsbanken siden år 1900.

Tina Salling har netop fået leveret sine skilte til pop up-galleriet, der åbner 6. august på Lille Torv 6. Tidligere var H&M i lokalerne og før det husede de Handelsbanken siden år 1900. Foto: Tahmasbi

Salling åbner pop up-galleri i smuk og fredet bank midt i Aarhus

Buer, søjler og blyindfattede ruder bliver kulissen for moderne kunst i et pop up-galleri, som Tina Salling åbner på Lille Torv i Aarhus

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Tina Salling har interesseret sig for og handlet med kunst i 25 år. Kunst er hendes helt store passion, og den har hun udfoldet i Tyskland, hvor hun boede i 25 år, men nu er hun flyttet tilbage til Aarhus - og hun har taget sin passion med sig.

Den deler hun med sin mor, Karin Salling, og nu hvor de bor tæt på hinanden, gennemtrawler de landets museer og gallerier sammen. Det er der kommet et par fine samlinger ud af. De har nemlig hver deres og hver sit lager.

Tina Sallings 'Artt'

Tina Sallings indgår i hendes nyoprettede firma 'Artt', som hun har stiftet, efter hun er kommet til Danmark. I det handler hun med kunst, som hun også lejer ud. Hun bliver ofte bedt om at finde de helt rigtige værker til bestemte rum og vægge.

"Jeg bliver simpelthen så glad, når jeg finder det helt rigtige match. Jeg kan finde på at danse rundt af bare glæde," siger hun og slår sin smittende og karakteristiske latter op.

Avisen møder hende i den ikoniske bygning på hjørnet af Vestergade og Lille Torv, der hvor Handelsbanken huserede i mange år, hvorefter H&M drev tøjbutik. De historiske lokaler er utroligt imponerende, når de ikke er fulde af møbler. Søjlerne, buerne og træpanelerne kommer til deres fulde ret og vil danne en flot baggrund for kunstværkerne i det pop up-galleri, hun åbner 6. august.

Også en café

Ud over billedkunst og skulpturer bliver der i et lokale, der ligger på en repos mellem stedets de to etager en filial af en af byens veletablerede caféer. Hvilken kan endnu ikke offentliggøres, fordi Tina Salling venter på kommunens endelige godkendelse.

Det er meningen, at der skal serveres drikkevarer og snacks ved borde ude på torvet i de historiske omgivelser med et kig til Paustian og domkirken.

I det smukke lokale lå handelsbanken i mange år og siden tøjkæden H&M. Nu venter det på den næste lejer og i mellemtiden fylder Tina Salling både denne etage og etagen under med kunst og café.

I det smukke lokale lå handelsbanken i mange år og siden tøjkæden H&M. Nu venter det på den næste lejer og i mellemtiden fylder Tina Salling både denne etage og etagen under med kunst og café. Foto: Tahmasbi

"Jeg blev helt overvældet første gang, jeg kom ind i disse lokaler. Både fordi her er så fantastisk smukt, men også fordi her er frygtelig mange kvadratmeter - 900 i alt. Men jeg valgt at kaste mig ud i det. Nu håber jeg, at folk får lyst til at komme forbi," siger Tina Salling, der stadig føler sig lidt ny på kunstscenen i Danmark.

Hun har brugt de seneste par år på at sætte sig ind i de danske kunstnere blandt andet ved at være med i 'Kunst for alle' og synes, at Danmark er fuld af gode kunstnere.

Lokale kunstnere

Til pop up-galleriet i byens hjerte har hun valgt seks aarhusianske kunstnere og en enkelt københavner. Fem af dem laver billedkunst, mens en enkelt, Gudrun Steen Andersen, vil fylde rummene med sine skulpturer, og Benedicte Castenschiold vil vise sin keramik.

Billedkunstnerne er Frederik Kløve Jacobsen, Birthe Wembye, Claus Gade, Lars Kristian Hansen og Thomas Juul Jensen.

Bang og Thy bidrager med blomsterkunst og Paradisgaard har deres olielamper med på udstillingen.

"Jeg har sat det sammen, så de supplerer hinanden, og så man får en oplevelse, der taler til alle sanser. Det vil være dejligt, hvis caféen kan være med til at få folk til at hænge lidt ud," håber Tina Salling.

Gyldent blikfang

Mens vi går rundt på de to etager og studerer de mange muligheder for at præsentere kunstværker på en god måde, dukker en skiltemaler op udenfor. Han hænger på en stige med en cigaret i mundvigen og pudser vinduerne, inden han hænger nye skilte op i form af store guldcirkler.

Det skal være blikfang til folk på torvet. Tina Salling sørger selv for at hænge kunsten op inde i galleriet.

"Det er en større videnskab at hænge kunst op uden at lave nye huller i væggene. Det må man ikke i et fredet hus. Jeg har fundet et system, der gør det muligt. Det bliver rigtig godt," siger Tina Salling.

Der arbejdes på at gøre pop up galleriet klar. Her handler det om nye skilte i vinduerne.

Der arbejdes på at gøre pop up galleriet klar. Her handler det om nye skilte i vinduerne. Foto: Tahmasbi

Fakta

Åbner 6. august og mindst halvanden måned frem.

Vil indeholde kunst og brugskunst fra fem billedkunstnere, en keramiker, en skulptør, en blomsterkunstner og en olielampeforhandler.

Der bliver også en café med udeservering. Adressen er Lille Torv 6 i Aarhus.

Bygningen er fredet og husede Handelsbanken fra år 1900. Den er tegnet af arkitekt Sophus Frederik Kühnel og er i nationalromatisk stil.

Publiceret 16 June 2020 16:00