Bjørg Dyg Nielsen har haft travlt med at sætte salgsopstillinger op foran de udvalgte 'boliger' i Riis Skov.

Bjørg Dyg Nielsen har haft travlt med at sætte salgsopstillinger op foran de udvalgte 'boliger' i Riis Skov. Foto: M. Jeppesen

Video: Hun sælger 'boliger' i skoven - vil skabe debat om de stigende boligpriser

Ung kunstner bringer det aarhusianske boligmarked til debat via kunstinstallation i Riis Skov

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS ‘Etplanshus med charmerende skråvægge beliggende i udkanten af naturskønne Riis Skov’

Sådan lyder indledningen på salgsopstillingen til en af 14 ‘boliger’ i Riis Skov. ‘Ejendomsmægleren’ bag er den 21-årige kunstner Bjørg Dyg Nielsen, som selv er bosat på Trøjborg; et stenkast fra den lysegrønne, aarhusianske oase. Hun har skabt udstillingen ‘Boliger til Salg i Riis Skov’, som åbnede lørdag 30. maj. Udstillingen omfatter 14 installationer; huler i forskellig størrelse og form, lavet af grene og kviste og placeret rundt omkring i Riis Skov.

"Med de konstant stigende salgs- og lejepriser på boliger i Aarhus har studerende, unge og andre fattigrøve snart ikke råd til at bo i byen," forklarer Bjørg Dyg Nielsen, mens hun traver gennem den ramsløgsdækkede skovbund.

"Jeg ønsker ikke at brokke mig over at være ung i Aarhus. Slet ikke. Mit håb er, at udstillingen kan være med til at få folk til at reflektere over, hvad der sker med Aarhus, når priserne på boligmarkedet bliver ved med at stige. I hvert fald er der en lavere indkomstgruppe, som elimineres fra at bo i byen, og det kan man jo synes om, hvad man vil. Bare man gør sig klart, at det ER det, man vil," uddyber hun.

Se video:

           

De i alt 14 installationer har Bjørg Dyg Nielsen udvalgt blandt mange huler bygget i skovens egne materialer af børnehave- og skolebørn, der i coronatiden har leget under åben himmel hver dag.

"Jeg har været rundt på samtlige stier i Riis Skov for at tage billeder af de mange huler, og så har jeg udvalgt 14. Ikke ud fra nogle særlige kriterier – jeg har bare set efter, at de var forskellige og lå spredt rundt omkring i skoven," siger den unge kunstner. Hun stopper op ved en tipi-lignende hule lavet af lange grene.

"Den her har jeg valgt at kalde et typehus. Og derovre har vi hjørnevillaen." Med et skævt smil peger Bjørg Dyg Nielsen på en lidt større, firkantet hule, som ligger placeret, hvor to skovstier krydser hinanden.

Udklip af en af de salgsopstillinger Bjørg Dyg Nielsen har lavet til hver af de 14 'boliger' i Riis Skov.

Udklip af en af de salgsopstillinger Bjørg Dyg Nielsen har lavet til hver af de 14 'boliger' i Riis Skov. Illustration: Bjørg Dyg Nielsen

Lige dele humor og alvor

Idéen fik Bjørg Dyg Nielsen sidste år, da hun gik på Fotografisk Skole i Aarhus.

"I forbindelse med vores afgangsudstilling på skolen, havde jeg taget billeder af en række huler i Riis Skov og lavet en kort salgsopstilling til hver af dem. Jeg syntes, hulerne kunne noget, og besluttede mig for at arbejde videre med dem. Min tanke var, at tog jeg udstillingen ud i skoven, ville flere se den. Særligt i en skov som Riis Skov, der er EU’s mest besøgte skov målt i indbyggere per træ," fortæller hun.

Bjørg Dyg Nielsen har søgt og fået tilladelse til at udstille i Riis Skov hos Teknik og Miljø under Aarhus Kommune.

"Landskabsarkitekten fra Teknik og Miljø har sendt mig et kort over de forskellige træsorter i skoven, så lige den del af salgsopstillingen er god nok." Hun sætter en pegefinger på en specifik linje på skiltet med salgsopstillingen for det såkaldte typehus. ‘Ydervægsmateriale: Bøg og Eg’ står der.

Den øvrige salgsopstilling er fiktiv.

"Resten - grundareal, byggeår, energimærke og så videre - er fri fantasi. På den måde kan man sige, at udstillingen rummer lige dele humor og alvor. Den er ment som en samfundskommentar, men må også gerne give et smil på læben," lyder det.

Bjørg Dyg Nielsen har altid været kreativ og det i mange forskellige retninger. Hun har blandt andet gået på Skolen for Kunst og Design, på Fotografisk Skole og til september begynder hun som kunststuderende på Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam.

"Jeg har lavet løjerlige ting, lige siden jeg var barn, så min hjerne er ligesom blevet vant til at tænke skævt og kreativt. Jeg har altid flere projekter i gang samtidig. Efter min udstilling i Riis Skov har jeg ikke umiddelbart noget offentligt på programmet, men jeg har nogle bestillingsopgaver. Blandt andet skal jeg illustrere en børnebog, som min veninde er ved at skrive, jeg skal lave et gavlmaleri og så kreerer jeg strikkeopskrifter for en garnbutik," remser hun op.

Kunstner Bjørg Dyg Nielsens udstilling er fordelt på 14 placeringer rundt omkring i Riis Skov, som er mærket af på oversigtskortet her.

Kunstner Bjørg Dyg Nielsens udstilling er fordelt på 14 placeringer rundt omkring i Riis Skov, som er mærket af på oversigtskortet her. Illustration: Bjørg Dyg Nielsen

Mod og hittepåsomhed

En bæredygtig hue, hvor man kan gro karse på toppen. En surdej, der formerer og spreder sig som coronavirus. Værkerne Bjørg Dyg Nielsen står bag er mange, og alle vidner de om en imponerende hittepåsomhed, en unik evne til at tænke ud af boksen og et vældigt mod til at prøve nyt.

Det gælder også ‘Boliger til Salg i Riis Skov’, som særligt i kraft af lokationen adskiller sig fra kunstprojekter, Bjørg Dyg Nielsen før har lavet.

"Alt i forbindelse med det her projekt har været nyt for mig. Jeg vidste ikke, om jeg overhovedet kunne få lov til at udstille i Riis Skov, eller hvem jeg skulle henvende mig til. Så jeg har måtte prøve mig frem...," Hun flytter skiltet med salgsopstillingen til ‘typehuse’t tættere på installationen. Hun vurderer afstanden og nikker tilfredst. Så tilføjer hun:

"Jeg ved heller ikke, hvor mange mennesker, jeg kan forvente, kommer og ser udstillingen. Indtil videre har 50 mennesker trykket ‘deltager’, og 250 har trykket ‘interesseret’ på begivenheden på Facebook. Men om der så kommer to eller 200 er ikke til at vide. Uanset er det en fed følelse, når man lykkes med sin helt egen idé!"

Fakta: ‘Boliger til salg i Riis Skov’

  • udstilling lavet af kunstner Bjørg Dyg Nielsen
  • kan opleves døgnet rundt 30. maj til 27. juni i Riis Skov, Aarhus
  • er etableret med støtte fra Puljen til Ung Kunst og Kultur (PUKK) og tilladelse fra Aarhus Kommune
  • find placeringen af de 14 boliger i kunstinstallationen på et oversigtskort og se mere om Bjørg Dyg Nielsen her.

Bjørg Dyg Nielsen udstiller desuden på DOKK1, Hack Kampmanns Pl. 2 i Aarhus C med BGK (Billedkunstnerisk Grundkursus) fra 8. juni

Publiceret 05 June 2020 10:00