Efter ti år i den danske musikbranche er Stine Klingsten nu klar til at udgive sin egen musik. Hendes første EP udkommer til sommer.

Efter ti år i den danske musikbranche er Stine Klingsten nu klar til at udgive sin egen musik. Hendes første EP udkommer til sommer. Foto: Thomas Fleron

Stine Klingsten: Sangerinde med tro, håb og talent

Omvæltninger, tilfældigheder og samtaler med sin afdøde mor har rustet den aarhusianske sangerinde Stine Klingsten til at udgive sin egen musik efter ti år i branchen. Hun har netop lavet debutsinglen ‘Intet er som det plejer’ inspireret af coronakrisen

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS "Hej!" lyder det fra en storsmilende Stine Klingsten, i det sekund hun træder ud af sin opgang i Aarhus midtby.

"Ej, det er så mærkeligt, at vi ikke engang kan hilse ordentligt," udbryder hun så med henvisning til corona og strækker foden frem mod avisens journalist. Vi tamper vores støvler imod hinanden - først på indersiden, så på ydersiden.

Stine Klingsten har trådt sine barnesko i den lille by Hunderup i Vestjylland, men har boet i Aarhus i de sidste to år.

"Vi stod og skulle i studiet for at indspille, da corona lukkede landet ned og aflyste alle mine koncerter hen over sommeren," begynder sangerinden, mens hun sætter kurs mod den nærliggende Brabrandsti.

Med ‘vi’ hentyder hun til sin producer og samarbejdspartner Thomas Fleron. De to mødte hinanden tilbage i marts 2019, hvor de begge deltog i en sangskriverworkshop på Samsø arrangeret af Poul Krebs og hans datter, Anna Krebs Bille.

"Efter jeg havde siddet og kukkeluret i min lejlighed i to og en halv uge og var ved at blive skør, ringede Thomas, og vi blev enige om, at nu hvor vi havde haft over 14 dages karantæne fra hinanden, kunne vi godt mødes i studiet og fortsætte vores arbejde. Der satte vi os ned og skrev nummeret ‘Intet er som det plejer’," forklarer Stine Klingsten om sin første single, som udkom 1. maj - på sangerindens 32 års fødselsdag.

"Skal vi sætte os her?!" Stine Klingsten skubber solbrillerne op i sit lyse hår og peger på en solbeskinnet bænk omgivet af højt græs få skridt fra Brabrandsøen. Vi sætter os.

"Både Thomas og jeg er positive mennesker. Og i en situation som med coronakrisen, hvor vi ikke kan ændre på noget og ikke ved, hvad der kommer til at ske - hvorfor så ikke skrive en sang, der kan give folk håb med på vejen?" Spørgsmålet er retorisk.

"Da vi havde skrevet ‘Intet er som det plejer’, sad vi tilbage med en god følelse. Og så var det jo et nummer, som bare skulle ud. Så det endte med at blive min første single," tilføjer hun.

I tæt samarbejde med Thomas Fleron har Stine Klingsten valgt yderligere fire af sine egne numre ud, som bliver udgivet som singler hen over sommeren – for så at udkomme samlet på en EP.

Den aarhusianske sangerinde Stine Klingsten er netop udkommet med singlen 'Intet er som det plejer' - inspireret af tiden med corona.

Den aarhusianske sangerinde Stine Klingsten er netop udkommet med singlen 'Intet er som det plejer' - inspireret af tiden med corona. Foto: Morten Stræde

Fra engelsk til dansk

I sine ti år i musikbranchen har Stine Klingsten turneret med forskellige bands på scener og festivaler rundt omkring i landet. Men hun har kun sjældent sunget sine egne numre.

"I forbindelse med workshoppen på Samsø spillede jeg en af mine danske sange til en Poul Krebs koncert på Brundby Rockhotel. Thomas hørte den og kom umiddelbart efter og sagde, at han gerne ville producere nummeret. Jeg tænkte sådan; ‘Ja, ja, den er god med dig!’." Stine Klingsten gør store øjne.

"Thomas har jo været i branchen i mange år, han har et kæmpe netværk og har arbejdet sammen med navne som blandt andre Poul Krebs og Kashmir... Så jeg troede nok ikke helt på ham. Men kort efter vi var tilbage i Aarhus, kontaktede han mig."

De to gik i studiet i april sidste år, og herfra er det gået stærkt.

"Da Thomas hørte nogle flere af mine numre, sagde han ret hurtigt: ‘Du skal lave en EP!’ Det var jo vildt nok i sig selv. Men han blev også ved med at holde på, at jeg skulle synge på dansk..." Hun ryster på hovedet og smiler bredt.

"Jeg har sunget på engelsk i rigtig mange år, så jeg har virkelig skullet vænne mig til pludselig at synge på dansk. Jeg har skrevet masser af sange på dansk, men det har aldrig været meningen, de skulle bruges til noget. At synge på dansk føltes meget nøgent for mig i starten. Det er først nu, jeg for alvor er cool med det. Det har så også taget mig et helt år!" Smilet bliver til latter.

Ud over at have byttet engelsk ud med dansk har Stine Klingsten i forbindelse med indspilningen af sin EP også givet sin genkendelige countrylyd et strejf af både pop og rock.

"Musikken på min EP er helt anderledes, end den lyd jeg før har haft. Derfor har jeg også måttet standse op og spørge mig selv: ‘Hvad er Stine Klingsten nu?’ Og jeg tror, jeg har fundet frem til, at genren vel er en pop-folk-rock blanding," siger hun.

Stine Klingsten er en sangerinde med stort musikalsk talent og stort smil.

Stine Klingsten er en sangerinde med stort musikalsk talent og stort smil. Foto: Morten Stræde

Rigtig musiker

At springe ud i at synge på dansk og udgive sine egne sange har Stine Klingsten ifølge eget udsagn kun haft modet til, fordi hun har haft Thomas Fleron i ryggen.

"Thomas er den første, der virkelig har troet på mig og forstået at få det rette udtryk frem i min musik. Han har betydet vanvittigt meget i den her proces - uden ham var det ikke lykkedes. Og fordi jeg hviler så meget i det sammen med ham, er jeg slet ikke nervøs for at udgive min egen musik," fortæller Stine Klingsten.

Til gengæld mærker hun stadig en sund spændthed over at udkomme med sin egen musik. Særligt op til at singlen ‘Intet er som det plejer’ blev udgivet på diverse musiktjenester 1. maj.

"Jeg stressede over, om det link, jeg havde uploadet, nu også virkede. Så torsdag aften 30. april sad jeg klar ved computeren for at teste det. Klokken 00.00 præcis klikkede jeg ind på min single på Spotify. Og heldigvis virkede alt, som det skulle!" sangerinden skyder underlæben frem og puster luft op over sit ansigt.

"Det var så fedt at se mit navn på diverse streamingtjenester! Der følte jeg mig for første gang som en ‘rigtig’ musiker!" griner hun så. Højt og smittende.

Stine Klingsten er meget taknemmelig for samarbejdet med sin producer Thomas Fleron. Uden ham tvivler hun på, den kommende EP var blevet en realitet.

Stine Klingsten er meget taknemmelig for samarbejdet med sin producer Thomas Fleron. Uden ham tvivler hun på, den kommende EP var blevet en realitet. Foto: Morten Stræde

Samtaler med mor

Den kommende EP har titlen ‘Dansen’ og indeholder udover ‘Intet er som det plejer’ fire numre. Heriblandt ‘Dansen’.

"’Dansen’ har jeg skrevet til min mor, som døde pludseligt, da jeg var otte år gammel. Jeg lagde nummeret på Youtube to dage efter, at jeg havde skrevet det, og jeg har længe følt, det ikke var helt færdigt. Så vi har arbejdet videre med ‘Dansen’ i studiet og er endt ud med en version, som er meget anderledes og langt mere storladen end den akustiske." Stine Klingsten bider sig i læben og tilføjer så:

"Jeg er spændt på, hvordan den nye version bliver modtaget. Jeg skal nok få en masse ballade for den fra folk, der har hørt den akustiske version og er glade for den. Men for mig har det været vigtigt at gøre nummeret færdigt, og det føler jeg, det er nu."

‘Dansen’ er et af en lang række numre, Stine Klingsten har skrevet til sin mor.

"Nummeret har jeg skrevet som en tak til min mor. Fordi hun med sin kreativitet og spontanitet uden tvivl har stor del i, at jeg er blevet musiker. Og fordi jeg har en fornemmelse af, at hun holder øje med mig deroppefra og hjælper mig lidt på vej, når noget er svært. Det lyder måske fjollet, men jeg sætter mig tit og kigger op på himlen og taler med min mor. Og jeg tror på, at hun lytter." Hun løfter blikket mod himlen og smiler.

"To dage inden Poul Krebs ringede og fortalte, at jeg var udvalgt til at deltage i sangskriverworkshoppen på Samsø, havde jeg sagt til min mor, at jeg syntes, det hele havde været lidt hårdt, og at jeg havde brug for, at der skete noget, som kunne sende mig videre i den rigtige retning rent musikalsk. Ja, og så ringede Poul... Og så mødte jeg Thomas. Og nu har jeg udgivet min første single," siger hun. Tydeligt glad. Og stolt.

Et nyt kapitel

Selv om Stine Klingsten har været en del af forskellige musikkonstellationer og skrevet sange i mange år, er det først nu, hun føler sig klar til at udkomme med sin musik.

"Da jeg for to år siden fyldte 30 år, tog jeg ligesom hul på et nyt kapitel. På kort tid var der sket vanvittigt meget i mit liv, og jeg havde behov for at stoppe op og mærke efter. Og så havde jeg brug for at gøre noget for mig selv. Processen med at vælge mig selv til har gjort mig stærkere, og nu føler jeg mig klar til at udgive min musik for offentligheden. Men først nu," fortæller Stine Klingsten.

Sideløbende med indspilningen af sin kommende EP arbejder sangerinden som vikar i en børnehave mandag til fredag. Hun synger også i de to bands The Raggedy Anns og Backwoods Dolly og er ved at uddanne sig til professionel sanger.

"Jeg keder mig ikke. Men sådan har jeg det også bedst!" slår Stine Klingsten fast. Hun rejser sig fra bænken og trækker sin cowboyjakke på. Eftermiddagssolen er krøbet ned bag en klynge høje træer og temperaturen dalet.

"Lige nu er jeg inde i en rigtig god periode, hvor jeg skriver sange næsten hver aften. Så jeg har masser af materiale i skuffen, som kan komme ud på sigt. Forhåbentlig bliver næste skridt at kunne udgive et album. Et helt album med mine egne numre. Det er det, jeg satser på; min egen musik. 100 procent!" siger hun så. Drømmende og med blikket rettet mod himlen.

FAKTA: Stine Klingsten

  • Sanger og sangskriver
  • Født 1. maj 1988 i Hunderup nær Ribe i Vestjylland
  • Medvirker i de to bands The Raggedy Anns og Backwoods Dolly
  • Under uddannelse til professionel sanger på Anne Rosing Instituttet i Hellerup
  • Udgav sin første single ‘Intet er som det plejer’ 1. maj 2020
  • Udgiver EP’en ‘Dansen’ digitalt og på vinyl i sommeren 2020
  • Nummeret ‘Dansen’ har vundet ÅSE Prisen for ‘Årets Sang 2019’
  • Stine Klingsten optræder både som solo, duo og med band
  • Se mere på stineklingsten.dk

Publiceret 31 May 2020 07:00