Sangerinde og producer Ditte Grube udkommer med et personligt debutalbum 'Birds & Beasts', som er insipreret af hendes mange timer alene i naturen.

Sangerinde og producer Ditte Grube udkommer med et personligt debutalbum 'Birds & Beasts', som er insipreret af hendes mange timer alene i naturen. Foto: Nanna Bech

Ditte Grube: Selvgjort debutalbum med naturen som afsæt

Sanger, sangskriver og producer Ditte Grube er på vej med sit debutalbum ‘Birds & Beasts’. Et album med personlige historier om alt fra søvnløshed, angst og forliste venskaber til vilde dyr og abstrakte rumrejser

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Bag kunstnernavnet ‘Out of the woods’ finder man den 37-årige sanger, sangskriver, komponist og producer Ditte Grube. I flere år har hun sunget og skrevet sin egen musik, men først nu, får offentligheden for alvor lov til at lægge øre til hendes blide vokal og drømmende tekster.

24. april udkom singlen ‘Sunday Reassurance’, hendes første single nogensinde. Og det første udspil fra debutalbummet ‘Birds & Beasts’, som er på gaden 12. juni.

"Jeg glæder mig virkelig meget til at få mit album ud. Samtidig er det ret grænseoverskridende. Jeg har altid holdt min musik meget for mig selv...," fortæller Ditte Grube, der er med på mobilen fra hjemmet i Laven mellem Aarhus og Silkeborg.

"Når man har arbejdet så længe på noget, som jeg har på det her album, kan man nemt blive i tvivl, om det nu også er klar til at komme ud; man kan ligesom blive ved med at forfine. Men nu hvor jeg har det færdige album liggende fysisk foran mig som både CD og LP, kan jeg mærke, at det ER klar. At jeg er klar," tilføjer hun.

Ditte Grube er opvokset på Norddjurs i en familie, hvor der altid er blevet lyttet meget til musik. Hun har gået på Norddjurs Friskole, hvor både rytmik og musik var højt prioriteret, og har siden været på flere højskoleophold i blandt andet Uldum, hvor hun tog basiskursus i lydstudieteknik.

"Jeg har altid været meget draget af musik. Hver gang jeg har hørt et instrument, har jeg haft lyst til at lære at spille det. Jeg har modtaget klaver- og saxofonundervisning, men har lært mig selv at spille guitar. Og skrive sange," lyder det fra sangerinden.

Det er ikke nødvendigt at tale med Ditte Grube i mere end et par minutter, før man tydeligt fornemmer, at hun er en kvinde med en misundelsesværdig drivkraft og en solid portion stædighed.

"Er der noget, jeg ikke ved, hvordan man gør, men godt kunne tænke mig at lære, så sætter jeg mig ned og lærer det," siger Ditte Grube beslutsomt.

"Jeg bookede et lydstudie for et par år tilbage, hvor jeg var en enkelt dag for at indspille et af mine numre. Men det fungerede af en eller anden grund ikke rigtigt for mig. Så i stedet tog jeg et udvidet kursus i lydstudieteknik og etablerede mit eget hjemme-lydstudie," fortæller hun, som om det var det mest naturlige i verden.

Det er her, i det omtalte lydstudie, som ligger i forlængelse af Ditte Grubes hjem i Laven, debutalbummet er blevet til.

Sideløbende med musikken har Ditte Grube uddannet sig til biolog og botaniker og kombinerer således sine to hovedinteresser; musik og natur.

Sideløbende med musikken har Ditte Grube uddannet sig til biolog og botaniker og kombinerer således sine to hovedinteresser; musik og natur. Foto: Hjalti Thorkelsson

Skoven som inspirationskilde

Allerede som teenager begyndte Ditte Grube at skrive sange, men først da hun kom på højskole, begyndte hun at spille for andre.

"I mange år skrev jeg bare sange for min egen skyld. Hvis jeg havde det svært med noget, så var det for mig en god måde at bearbejde det på. Og så var det min måde at filosofere over verden og det at være menneske på," siger hun.

Efter sin tid på højskolen, flyttede Ditte Grube tilbage til barndomshjemmet på Djursland.

"Da jeg afsluttede højskolen, flyttede jeg hjem i mine forældres anneks i en periode. På det tidspunkt arbejdede min far i en skov på norddjurs, men havde problemer med ryggen. Jeg har altid hjulpet meget med det praktiske derhjemme, og jeg har altid tænkt, at jeg er den søn, min far aldrig fik, så egentlig var det nærliggende, at jeg overtog skovarbejdet," fortæller Ditte Grube. Igen med en lethed og naturlighed i sin stemmeføring.

"Jeg endte med at arbejde som skovarbejder en hel vintersæson! Det var fysisk ret hårdt, så jeg skulle lige i form til det, men så gik det også," griner hun.

Når dagens arbejde i skoven var slut, satte Ditte Grube sig ned for at skrive sange.

"De fleste af mine barndomsvenner var jo for længst flyttet fra Norddjurs, så aftenerne brugte jeg på at skrive sange ud fra de idéer og den inspiration, jeg havde fået ved at gå rundt alene i skoven en hel dag," husker Ditte Grube.

Naturen og skoven har også fundet vej til forsiden af coveret på Ditte Grubes debutalbum 'Birds & Beasts'.

Naturen og skoven har også fundet vej til forsiden af coveret på Ditte Grubes debutalbum 'Birds & Beasts'. Coverart: Ditte Grube

Gør-det-selv kvinde med eftertryk

Out of the woods tæller ud over Ditte Grube guitarist Christian Dietrichsen, som sangerinden mødte i det Aarhusianske musikmiljø på Institut for X. På samme tidspunkt begyndte hun at deltage i værkstedsaftner i Aarhus Sangskriverværksted. Et kreativt fællesskab som hun blev en del af, da hun boede og studerede i Aarhus fra 2004 til 2010.

"Siden højskolen var sangskriverværkstedet første sted, min musik fik lov til at komme ud. Jeg var lidt ængstelig ved at præsentere min musik for andre, men samtidig var det rart at være en del af et fællesskab og få feedback på sin musik. Jeg begyndte at spille med forskellige folk, bl.a. Christian, og hen ad vejen opstod Out of the woods. En musikkonstellation hvor vi nogle gange inviterer flere med, men som også nogle gange bare er mig alene," fortæller Ditte Grube.

Navnet Out of the woods udspringer fra de mange timer, Ditte Grube har tilbragt i skoven.

"Jeg havde lyst til at tage et kunstnernavn, som ikke bare var mit eget navn, men som havde noget andet og mere i sig. Valget faldt på Out of the woods, fordi musikken for mig for alvor tog sit afsæt i min tid i skoven. Og så fordi man på engelsk bruger udtrykket om det at være ’ovre noget farligt’, ’ude på den anden side’. Det harmonerer godt med, at musikken giver mig en følelse af tryghed," forklarer hun.

De ti sange på albummet ‘Birds and Beasts’ er genremæssigt i singersongwriter-stilen og skrevet, indspillet, mixet og produceret af Ditte Grube selv.

"Jeg har sparret rigtig meget med Christian og en håndfuld af mine andre venner igennem hele processen. De har lyttet til mine numre og er kommet med virkelig brugbar feedback. Ellers har jeg meget gjort det, at jeg har indspillet et nummer i mit studie herhjemme og så ladet det ligge lidt for så at lytte på det igen og lytte på det igen og lytte på det igen..." Ditte Grube holder en lille pause.

"Min tendens til gerne at ville gøre ting selv - og ind i mellem lige skal lære dem først - gør selvfølgelig, at alting tager længere tid. Processen med ‘Birds & Beast’ har været en spændende, men også ret sindssyg proces," medgiver hun. Reflekteret og ærligt.

"Lige nu sidder jeg og er ved at lave videoen til min næste single. Den del er stadig lidt ny for mig, men jeg prøver mig frem og lærer hele tiden," ler hun.

Ditte Grube er Gør-det-selv kvinde ikke bare med stort ‘G’, men med versaler hele vejen igennem. Det betyder også, at ‘Birds & Beasts’ er et meget personligt album.

"Sangene på mit debutalbum har forskellige temaer og handler om alt lige fra ulykkelig kærlighed til, hvor svært det kan være at være menneske. Det er ti meget personlige sange, som alle sammen udspringer af mine egne tanker og følelser." Ditte Grube holder endnu en pause.

"På en eller anden måde kan man vel sige, at albummet afdækker de sidste mange år af mit liv. Det er lidt et billede på min musikudvikling, idet det både indeholder sange, som jeg har skrevet for flere år siden og så nogle helt nye numre. Selv om materialet er samlet over flere år, synes jeg, pladen er kommet til at hænge rigtig godt sammen," fortsætter hun så med tilfredshed i stemmen.

Musik og natur i kombination

Går alt som planlagt, holder Out of the woods releasekoncert i Domen på Aarhus Havn 12. juni – samme dag som ‘Birds & Beasts’ udkommer.

"Til koncerten i Domen medvirker næsten alle de musikere, som også er med på pladen. Jeg har lavet pladen på den måde, at jeg har indspillet mange spor med hver af musikerne for sig og så mikset sangene i studiet til sidst. Jeg har f.eks. indspillet alle violinsporene i en lejlighed i Reykjavik, hvor jeg havde et mini lydstudie-setup med i rygsækken. Så vi har aldrig spillet sammen alle sammen på en gang – koncerten bliver første gang," siger Ditte Grube. Hørbart forventningsfuld.

Når albummet er ude og releasekoncerten spillet, fortsætter sangerinden sit arbejde med musikken. Og sit arbejde i naturen, som samtidig er hendes frirum og inspirationskilde. Ditte Grube har uddannet sig til biolog botaniker og har siden 2011 arbejdet for blandt andet Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen med kortlægning af Danmarks naturområder og skove.

"Jeg holder lige meget af at lave musik og af at færdes i naturen og håber, jeg kan blive ved med at kombinere de to ting. For mig komplimenterer det kreative i musikken og det konkrete i naturen og videnskaben hinanden rigtig godt. Jeg kan ikke undvære nogen af delene. Men det er svært at have et bestemt billede af, hvor jeg gerne vil se mig selv i fremtiden... For mig er det vigtigste, at det hele tiden er lysten, der driver værket..." Hun tøver.

"Jeg bliver ved med at lave musik og har allerede nye projekter i tankerne. Naturen og tid væk fra musikken hvor jeg beskæftiger mig med noget helt andet, har jeg brug for til at få ny inspiration. Jeg håber at jeg kan fortsætte med en god kombination af natur, videnskab og musik. Men jeg tror nu ikke, jeg skal være skovarbejder igen," ler hun så.

FAKTA: Out of the woods

Bag kunstnernavnet Out of the woods står sanger, musiker, komponist og producer Ditte Grube

Udgav første single ‘Sunday Reassurance’ 24. april 2020

Udgav anden single 'Chameleon Song' 15. maj 2020

Udkommer med sit debutalbum ‘Birds & Beasts’ 12. juni 2020

’Birds & Beasts’ udkommer med støtte fra DPA og KODA

Medvirkende på pladen er:

  • Ditte Grube – vokal, guitar, klaver, saxofon mm. Komponist, lydstudietekniker og producer
  • Christian Dietrichsen – guitar
  • Thomas Sejthen – kontrabas
  • Bo Rande - trompet
  • Una Sveinbjarnardóttir – violin
  • Michael Andersen – trommer
  • Nanna Bech – kor
  • Hjalti Thorkelsson - guitar

Releasekoncert i Dome of Vision, Inge Lehmanns Gade, Pier 2, Aarhus Havn, 12. juni klokken 19-23. Fri entré.

Publiceret 30 May 2020 07:00