Her undervises der i billedkunst på afstand. Lærer, Britta Thorlann, har lavet små videoer med tegneinspiration, tips og tricks til eleverne. De ser videoerne på mobiler og fordyber sig hver især.

Her undervises der i billedkunst på afstand. Lærer, Britta Thorlann, har lavet små videoer med tegneinspiration, tips og tricks til eleverne. De ser videoerne på mobiler og fordyber sig hver især. Foto: Britta Thorlann

Var bekymret for sine corona-isolerede elever:

Så fik aarhusiansk lærer en god idé

En aarhusiansk billedkunstlærer har med stor succes løst opgaven at undervise på afstand med få materialer

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Britta Thorlann var pænt meget på den som billedkunst og håndværk/designlærer, da skolerne lukkede ned.

"Jeg havde ingen faglokaler og redskaber. Halvdelen af mine elever skulle fortsat undervises hjemmefra, og hvad havde de mon af materialer derhjemme?" spørger Britta Thorlann retorisk.

Hun er lærer på Rosenvangsskolen.

"Jeg var bekymret for, om eleverne kom til at sidde og game sig helt bims. Hvad kunne jeg gøre?" fortsætter læreren, der har 23 års erfaring.

Det korte svar er: video.

Britta Thorlann begyndte at lave videoer af, hvordan man med meget enkle redskaber og metoder kan lave effektfulde tegninger.

Tips og tricks

Hun bruger en lineal til at konstruere perspektiv, hun taper to blyanter sammen, så man automatisk tegner skygger, og hun viser, hvordan man nemt konstruerer sig en såkaldt doodle - en tegning fuld af felter med forskellige mønstre. Alle videoer er under to minutter

Hun kalder videoerne 'Tegn dig glad' og lagde dem på Youtube, hvor eleverne nemt kan finde dem.

På et minut og 44 sekunder kan man lære, hvordan man kan doodle sig til dette resultat.

På et minut og 44 sekunder kan man lære, hvordan man kan doodle sig til dette resultat. Foto: Britta Thorlann

"Jeg kan se at mange andre end lærere og elever følger 'Tegn dig glad', og det er skønt. Så jeg oprettede dem også på Instagram og Facebook, hvor de på tre uger har fået over 600 følgere og mange likes og delinger," siger en overvældet Britta Thorlann.

Hendes videoer er blevet inspiration for alle aldre, der har lyst til og brug for at dyrke deres kreativitet - måske fordi skoledagen for nogles vedkommende foregår ved en skærm og meget af byen stadig er lukket ned.

Få redskaber

"Det fungerer rigtigt godt. Den store interesse viser, at mange må have et behov for at finde en måde at bevare de kreative fag i denne corona-tid," mener Britta Thorlann.

Hendes 6. klasse tegner derhjemme, mens 5. klasse går udenfor og tegner.

De kan klare sig med en papmappe som tegneunderlag, en pude, en mobil og elevernes egne tegneredskaber.

På mobilen kan de se tegneforklaringen og på den måde kan de holde afstand. "Jeg synes, jeg opnår at give eleverne fordybelse og ro. Og at dele tegnefif, så de bevare tegneglæden, selv om de har fået en alder, hvor de er kritiske overfor tegneresultatet," siger Britta Thorlann.

Billedkunstlæreren formår også, at få børn ene til at bruge deres hænder derhjemme.

Det er på ingen måde uvant for Britta Thorlann at formidle billedkunst. Hun har udgivet otte bøger om det og om håndværk/design, som hun også arbejder med.

Hun laver også kurser og er desuden sensor på seminarierne.

Publiceret 24 May 2020 08:00