Genbrugsbutikkerne har håndsprit til kunderne og regler om at holde afstand.

Genbrugsbutikkerne har håndsprit til kunderne og regler om at holde afstand. Foto: Tahmasbi

Genbrugsbutikker bugner med gode kup

Genbrugsbutikkerne har slået dørene op til masser af nye varer. Mange aarhusianere har ryddet op og doneret deres brugte tøj i corona-tiden

Af
Bente Tahmasbi og Stine Østergaard

AARHUS Røde Kors-butikken, Krydsfelt, har den seneste måned solgt dobbelt så meget som i samme måned sidste år.

Krydsfelt er målrettet mod de unge, og den åbnede allerede 2. maj. Men det gælder helt generelt, at kunderne strømmer til de genåbnede genbrugsbutikker, der har haft tid til at finde forårsvarerne frem, og at vaske, stryge og dampe det. Der har været kø udenfor flere af butikkerne.

"Vi er glade for den store interesse, fordi det skaffer midler til vores sociale arbejde i Aarhus." siger Mogens Grøn, der er næstformand og butiksansvarlig i Røde Kors Aarhus.

"Samtidig er vi også meget optaget af at passe på vores frivillige og overholde de sundhedsmæssigt forsvarlige regler. Heldigvis er kunderne meget tålmodige og gode til at vente i kø, at holde afstand og at bruge den sprit, vi har stillet frem," fortsætter han.

Mange af de frivillige i genbrugsbutikkerne er i den udsatte smittegruppe, fordi dem er omkring 70 år. De vælger selv, hvornår de kommer tilbage til butikkerne.

I Krydsfelt er de frivillige bare mellem 18 og 35 år. Den ligger på Nørre Allé 30, som er den helt store genbrugsgade i Aarhus.

"På strækningen fra Nørregade til Nørre Allé er der omkring 8 genbrugsbutikker, og det er mit indtryk, at de unge mennekser tager turen op og ned adgaden," siger Mogens Grøn.

Der er mindst tre gode grunde til at gå i genbrugsbutikkerne: Man kan gøre en god handel, man støtter Røde Kors' sociale indsats og man passer på klimaet.

På strækningen fra Nørregade til Nørre Allé er der omkring otte genbrugsbutikker. All Time Vintage er bare en af dem.

På strækningen fra Nørregade til Nørre Allé er der omkring otte genbrugsbutikker. All Time Vintage er bare en af dem. Foto: Tahmasbi

Kernen i økonomien

Røde Kors Aarhus har 38 aktiviteter og et frivillighus i midtbyen for både frivillige og socialt sårbare borgere i kommunen.

Det er primært genbrugsbutikkerne, der sikrer afdelingens økonomiske grundlag og sørger for, at den sociale motor kan blive ved med at køre. Derfor har nedlukningen af afdelingens butikker haft store økonomiske konsekvenser. Røde Kors Aarhus står nemlig til at miste minimum 20 procent af sin indtjening i år.

Derfor er de taknemmelige for igen at kunne åbne butikkerne.

"Vi meget taknemmelige for de frivillige, som både før, under og efter nedlukningen stiller op og bidrager med deres tid. Deres engagement og medmenneskelighed er uundværligt i denne svære tid, for uden dem ville butikkerne ikke være åbne i dag," siger Mogens Grøn.

Publiceret 22 May 2020 06:00