Michael Søndergaard (tv.) og Henrik Rosenkjær har udtænkt og startet keramik to go konceptet, Slow Studio.

Michael Søndergaard (tv.) og Henrik Rosenkjær har udtænkt og startet keramik to go konceptet, Slow Studio. PR Foto

Nyt keramik to go koncept rammer Aarhus

Henrik Rosenkjær og Michael Søndergaard står bag Slow Studio; et nyt keramik to go koncept, som kan købes i Formuleret i Jægergårdsgade

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS En af de håndværksmæssige sysler, der har fået en revival under coronakrisen, er keramikarbejde. At sidde med en klump ler i hånden alene, med sin kæreste eller sit barn og stille og roligt forme en kop, en lysestage eller et æggebæger, kan virke som balsam for sjælen og sætte hverdagens stress og coronapanik på pause.

Det er baggrunden for, at Henrik Rosenkjær og Michael Søndergaard, begge med bopæl i København, har udviklet keramik to go konceptet, Slow Studioman. Tanken er, at man køber en klump ler, tager den med hjem og former sit produkt og så kommer tilbage med det og får det glaseret og brændt. I Aarhus har de to per 1. maj indgået et samarbejdet med keramiker Ninna Gøtzsche, som har værkstedsgalleriet Formuleret i Jægergårdsgade 78 i Aarhus.

“Ninna er professionel keramiker og vanvittigt dygtig. Vi kunne rigtig godt lide hendes stil, og da det viste sig, hun var meget begejstret for Slow Studio konceptet, var det helt oplagt at samarbejde med hende. Så nu sælger Ninna konceptet fra sin butik i Jægergårdsgade, hvor hun også står for at glasere og brænde, når folk kommer ind med deres små værker,” forklarer Henrik Rosenkjær.

Idéen til Slow Studio konceptet fik de to under et fire måneders ophold i Asien, hvor de kom i lære hos en keramiker.

“Jeg har arbejdet med forsikring i mange år, mens Michael er kunstfotograf. Så ingen af os havde lavet ler, siden vi var børn. Men hos den her lille keramiker i Nordthailand, blev vi fuldstændig bjergtaget af den magiske proces, det er at forgløde, glasere og brænde leret, så vi kom der hver dag i to måneder bare for at lave ler. Da vi kom hjem til København i februar, besluttede vi os for, at vi gerne ville dele den fantastiske oplevelse, det havde været for os at sidde med leret i hændere og skabe et produkt ud af det, med nogle flere mennesker,” fortæller Henrik Rosenkjær.

Køb en klump ler, tag den med hjem og form dit værk. Kom ind med værket igen og få det glaseret og brændt.

Køb en klump ler, tag den med hjem og form dit værk. Kom ind med værket igen og få det glaseret og brændt. PR Foto

Stor efterspørgsel

Parret havde lige fundet det rette sted at indrette keramikværksted og investeret i en brændeovn, da coronakrisen indtraf.

“Vi skyndte os at stoppe leveringen af ovnen og annullerede lejekontrakten. I stedet blev vi enige om at prøve at lave to go pakker med ler. I første omgang som et forsøg for at se, om det var noget, folk var interesserede i."

Indtil videre tyder alt på, at interessen er der.

“Egentlig var keramik to go bare tænkt som en coronating, men konceptet har fået så stor succes, at vores plan er at fortsætte med det også efter corona,” siger Henrik og tilføjer:

“I øjeblikket udleverer vi ler-pakkerne fra vores lejlighed, men bestillingerne er allerede begyndt at vokse os over hovedet. Så nu har vi bestilt en ny ovn og er på udkig efter et passende sted til et værksted, hvor folk kan komme ind og arbejde med ler, og hvor vi kan give basis keramikkurser og tilbyde folk at få deres produkter glaseret og brændt.”

Ønsket er at finde et roligt sted med god plads.

“Slow Studio er lidt et oprør mod en tid, hvor vi alle sammen løber hurtigt og er online hele tiden. Med leret i hænderne kan man fordybe sig, og med ler op til albuerne er det umuligt at være online på sin mobil eller computer samtidig. Så det er en virkelig god måde at komme ned i tempo på,” lyder det.

Lav en lille skål, et æggebæger eller en lysestage ud af din klump ler. Find inspiration i Formuleret i Jægergårdsgade eller på slowstudio.dk

Lav en lille skål, et æggebæger eller en lysestage ud af din klump ler. Find inspiration i Formuleret i Jægergårdsgade eller på slowstudio.dk PR Foto

Kærlighed til keramik

Slow Studio er målrettet alle, der har lyst til at arbejde med ler.

“Der findes flere studier i København, som tilbyder keramikkurser, men det er ofte dyrt og på faste tidspunkter. Hos os vil vi gerne tilbyde folk at droppe ind fra gaden og ‘try and error’ - prøve og lave fejl. Fordelen ved at arbejde i ler er, at går noget galt, kan man altid bare ælte det sammen til en klump og starte forfra. Og selv hvis det er første gang, man sidder med en klump ler i hånden, skal det nok ende ud med et fint produkt,” forsikrer Henrik.

I Formuleret i Jægergårdsgade hjælper keramiker Ninna Gøtzsche gerne nybegyndere med gode råd og vejledning.

“Går man ind til Ninna i Formuleret, står hun klar med gode fif, ligesom man også kan lade sig inspirere at alle hendes fine keramikting. Michael og jeg har desuden lavet nogle inspirationsvideoer, som ligger på vores hjemmeside; slowstudio.dk," siger Henrik.

Han og Michael kan allerede nu tælle deres første stamkunder.

“Vi har allerede fået flere stamkunder. En af dem er en kvinde, som har købt ler hos os hele tre gange på to uger. Hun bruger det både som en aktivitet sammen med sin lille datter og til at komme ned i tempo. Og det er præcis det, der er vores tanke. Det er så fedt at fornemme, hvordan folk finder eller genfinder kærligheden til keramik i den her tid. Og så er vi selvfølgelig ekstremt glade for, at folk elsker vores koncept!” slår han fast.

Publiceret 17 May 2020 06:00