Karin Salling er i sin have i godt selskab med en fin samling af skulpturer. Her har kunstneren Claus Carstensen skabt sin kollega, Peter Bonde, i bronze.

Karin Salling er i sin have i godt selskab med en fin samling af skulpturer. Her har kunstneren Claus Carstensen skabt sin kollega, Peter Bonde, i bronze. Foto: Tahmasbi

Stort interview med Karin Salling:

Har tabt sit hjerte til kunsten, kulturen og kirken

Købmandsenken deltager i alt fra heavy metal og rockteater til kunstudstillinger og fodbold. Det er hendes job som næstformand i Salling Fondene, men det er i høj grad også hendes helt store passion

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Karin Salling er med, når Gaffa deler priser ud i Musikhuset til lyden af heavy metal, hun skyder med vandpistol under Rocky Horror på Aarhus Teater, og hun indtager frisk scenen foran tusindvis af mennesker på NorthSide Festival for at dele en donation ud.

Ind imellem det lader hun sig betage af kunstværker, som hun flittigt studerer på Aros. Og hun svømmer hen til lyden af rock og klassisk musik, hvis hun da ikke lige højlydt hepper på AGF eller går en historisk tur i Den Gamle By.

"Jeg kan lide næsten alle former for musik, men jeg må indrømme, at det der heavy metal, der var til Gaffas prisuddeling, ikke lige er noget for mig. Til gengæld kan Thomas Helmig tryllebinde mig fuldstændigt med sin akustiske guitar og nærværende fortællinger, når vi sidder i Tivoli Friheden," fortæller Karin Salling, som vi møder i hendes hjem, der er indrettet med masser af kunst.

"Jeg bliver bare glad, når jeg ser et godt teaterstykke eller oplever spændende kunst. Det fylder hele mit hjerte, og jeg bliver stolt, når for eksempel skuespillerne i et stykke gør det rigtig godt. Byen har meget at byde på, og aarhusianerne har meget at glæde sig over," mener 76-årige Karin Salling.

Vor Herre er altid med

Som alle os andre har Karin Salling måttet holde sig hjemme i denne tid. Det er gået overraskende godt for den udadvendte kvinde, som dog håber, at vi snart kan vende tilbage til en hverdag, der minder om den før coronaen. Indtil da har hun besluttet sig for at holde humøret højt som altid.

"Hvis jeg ikke er i godt humør, når jeg vågner, sørger jeg for at blive det meget hurtigt. Jeg er så utrolig heldig at have et skønt liv med min dejlige datter, mine to børnebørn og gode venner. Det er jeg meget taknemmelig for," siger Karin Salling.

Hun synes, at Vor Herre har givet os en vidunderlig verden, som vi ikke altid opfører os ordentligt i.

"Jeg retter min vrede mod mennesker, der vil krig og ikke fred, og jeg diskuterer med Vor Herre, hvis der sker noget meningsløst. Det giver en dejlig ro at have en tro, det holder jeg meget af. Herman og jeg gik tit i kirke. Faktisk kan jeg stort set alle salmerne," siger Karin Salling, der sang i kor som barn hos lærer Andersen, men som i dag mest lytter til andres sang. Det skal helst være live, så hun får hele stemningen med. Blandt andet derfor er hun tit ude, når det altså ikke lige er corona-tid.

Jeg kan ikke strikke

"Jeg kan ikke strikke. Og jeg er aldrig blevet færdig med de puslespil, jeg begyndte på, da byen lukkede ned på grund af smittefare. Så må jeg jo finde på noget andet," ler hun, som hver dag pløjer sig igennem Aarhus-aviserne og bruger meget tid på sin store lidenskab for kunst.

Hendes hjem er fuldt af billedkunst i stuerne og skulpturer i haven. Interessen for det har hun udviklet sammen med Herman Salling, så hun har mere end 40 års samling, fordi hun ikke nænner at skille sig af med noget. Hun flytter i stedet rundt på værkerne, som indimellem står på lager.

Væggene er levende

"Kunsten gør væggene levende. De er aldrig det samme, men skifter fra dag til dag fordi man hele tiden ser noget nyt i billederne. Det, synes jeg, er helt fantastisk," siger Karin Salling, som nu dyrker passionen for kunst sammen med sin datter, Tina Salling, der handler med kunst.

Datteren bor i dag i Aarhus efter 20 år i Tyskland, så nu er det nemt at følges ad både på de aarhusianske udstillinger, men også på ture til for eksempel Silkeborg og Herning.

"Det er en stor fornøjelse at komme rundt og se noget forskelligt. Jeg kan lide både de etablerede og de helt nye og unge kunstnere. Og jeg vælger altid værkerne alene med mit hjerte," uddyber Karin Salling og ser på det abstrakte og farverige værk, der lige nu hænger centralt i hendes stue.

Egen udstilling

Gennem det store panoramavindue ser man hendes meget dybe have, der strækker sig i retning af havet, som ses i horisonten. På den saftigt grønne plæne har hun sin helt egen udstilling af skulpturer, som hun sirligt har håndplukket. Fascinationen af kunsten betyder, at hun er flittig gæst på kunstmuseerne – især Aros.

Jeg går ikke foreløbig

Kunsten og kulturen er ikke bare købmandsenkens store fritidsfornøjelse, det er også hendes job. Hun er næstformand i bestyrelserne af Salling Fondene. Den deler hvert år hundredvis af millioner af kroner ud til velgørende og kulturelle formål og har gjort det i denne størrelsesorden siden 2012. Det er i alt blevet til mere end en milliard kroner.

Pengene er i høj grad kommet byens kulturinstitutioner til gode og har gjort det muligt for dem at forbedre deres fysiske rammer og holde et højt niveau. Senest gav fondene 25 millioner kroner i støtte til coronaramte kulturinstitutioner.

"Jeg følger projekterne undervejs og er tit med, når de offentliggøres. Det er simpelthen mit arbejde som næstformand. Og det job er det bedste i verden. Vi er med til at gøre folk glade og sørger for, at pengene kommer flest muligt til gode. Det er lige præcis det, der er meningen med donationerne," forklarer Karin Salling.

Salling Fondenes bestyrelsesmedlemmer beslutter i fællesskab og på lige fod, hvilke ansøgere der modtager støtte. Det er ikke kun kulturinstitutionerne, der får støtte, det gør for eksempel også sportsklubberne, uddannelsesstederne, kirkerne og velgørende formål.

Fondene er etableret af Herman Salling, der stolede så meget på sin hustru og hendes dømmekraft, at han gjorde hende til næstformand i bestyrelserne. Det har hun været siden 1978.

"De slipper ikke for mig foreløbig. Jeg har ingen planer om at stoppe," siger hun og lukker behændigt det emne.

Herman ville spare

Til spørgsmålet om hvorvidt Herman Salling ville være stolt, hvis han så hendes indsats og liv i dag, svarer hun nøgternt og beskedent:

"Både og. Han ville blive glad for, at jeg har det så godt. Men han ville synes, at vi bruger for mange penge. Det var vigtigt for ham, at det overskud forretningen skaber, kommer medarbejderne og kunderne til gode," siger Karin Salling og påpeger, at de er en del af byen, og at de sammen med alle andre får glæde af havnebadet, stadion og springvandet på havnen.

Jeg er lidt doven

Hun ligner som altid en million uden alder og tager det med en knusende ro, da avisens udsendte ved sin ankomst til dette interview ringer på køkkendøren i stedet for hoveddøren og må vises op ad stejle trapper og gennem køkkenet, før vi havner i hendes smukke panoramastue.

Med vævre trin forcerer hun trapperne i sine stiletter og sit sorte jakkesæt, som om hun aldrig laver andet.

"Jeg kan nu sagtens mærke min alder. Jeg er ikke i min bedste form, og jeg spiser ikke specielt sundt. Rent faktisk er jeg lidt doven, men jeg er så heldig at have gode gener. Min bror på 88 år holder sig helt utroligt godt," siger hun, der bare gerne vil blende ind mellem alle os andre, når hun kan.

Lige her og nu, hvor denne samtale finder sted, ligner hun nu mest en filmstjerne. Hår og makeup sidder perfekt og hendes guldsmykker matcher jakkens guldknapper.

"Jeg har arbejdstøjet på. Jeg har været på job i formiddag," forklarer hun afværgende, fordi det ydre ikke er det vigtige.

Det er hjertet, der tæller.

Publiceret 16 May 2020 11:00