Arkivfoto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix

Arkivfoto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Jørgen Leth i sorg over Yahya Hassans død: "Han var urolig, og han søgte ikke fred og ro"

Digter og filmmand, Jørgen Leth, har lavet sin egen nekrolog over Yahya Hassan.

Af
Jacob Nielsen

Det var et chok for hele litteratur-Danmark, da nyheden torsdag kom om, at den kontroversielle aarhusianske digter, Yahya Hassan, var fundet død. Også for journalist, filmmand og digter, Jørgen Leth.

Det afslører han i sin oplæsningsserie "De lægger ord i min mund", som han sender live på facebook.

Torsdag aften sendte Leth sin egen 45 minutter lange nekrolog over Yahya Hassan, hvor han blandt andet læste flere af digtene fra hans to storsælgende bøger.

Leth, som tydeligt var berørt af nyheden om dødsfaldet, sagde blandt andet dette om Yahya Hassans liv og evne som digter.

"Det er et kæmpe tab for dansk litteratur. Lad mig slå det fast. Personligt er jeg virkelig, virkelig ulykkelig over det. Jeg kendte ham godt. Han foruroligere os med sit vilde liv, men han var lysende lige fra starten, han kom ud med debutbogen Yahya Hassan. Han var urolig, og han søgte ikke fred og ro - heller ikke med sine digte. De var udfordrende for mange. Måske specielt i det miljø han kom fra, fordi der var meget kritik af det. Hans forældres generation - det var dem han særligt vendte sig mod. Men digtene var mere end blot en diskussionsklub. Det var lysende talent. Jeg har oplevet ham læse sine egne digte. Det var enestående. Det var en voldsom performance, og man kunne kun blive grebet af det."

Publiceret 02 May 2020 07:50