Direktøren for Den Gamle By frygter, at hjælpen ikke når frem. Der er masser af opbakning men stadig ikke nogen konkret aftale om en økonomisk støtte, der matcher museets tab som følge af Covid19.

Direktøren for Den Gamle By frygter, at hjælpen ikke når frem. Der er masser af opbakning men stadig ikke nogen konkret aftale om en økonomisk støtte, der matcher museets tab som følge af Covid19. Illustration: Ole Møgelby

Den Gamle By venter stadig på hjælp

Corona-krisen sendte museet på kollisionskurs mod en konkurs. En række redningskranse er kastet efter Den Gamle By, men Thomas Bloch Ravn driver stadig rundt uden fast grund under fødderne

Af
Bente Tahmasbi Hansen

AARHUS Da corona lukkede landet ned, så Den Gamle By ind i et tab på op mod 20 millioner kroner afhængig af, hvornår man kan åbne igen. Direktør, Thomas Bloch Ravn, sendte et nødblus op, men redningsaktionen er endnu ikke lykkedes, selv om der både er hjælpepakker, en folkelig pengeindsamling og en masse støttetilkendegivelser til Den Gamle By.

Det har for eksempel været en kæmpe trøst, at folk fra hele landet har sendt penge via en Facebookstøtteside, som sjovt nok blev etableret på Thomas Bloch Ravns fødselsdag 31. marts og som blev dagens bedste gave.

Det er blevet til mere end en millioner kroner og hundredvis af hilsner. Men selv om det varmer den nødstedte, rækker en million kroner ikke, hvis man mangler omkring 20.

Så Thomas Bloch Ravns søvnløse nætter stoppede ikke her. Det blev helt slemt, da det 9. april viste sig, at Den Gamle By ikke kunne komme i betragtning til en museums-hjælpepakke på 140 millioner kroner, fordi de var til institutioner, der får over 50 procent i offentlig støtte.

Ringede midt i 'Morse'

Men så ringede telefonen lørdag aften ved 22-tiden. Det var finansministeren, Nicolai Wammen (S), der er tidligere borgmester i Aarhus og trofast fan af Den Gamle By.

"Jeg blev sgu glad, selv om han ringede midt i ’Unge Morse’. Det var helt i orden med mig, især fordi han ville fortælle, at partierne netop var blevet enige om en hjælpepakke til nødlidende kulturinstitutioner," siger Thomas Bloch Ravn.

Direktøren gætter på, at Nicolai Wammen har fulgt med i Den Gamle Bys kamp for at råbe politikerne op.

"Det var i hvert fald sødt af ham at ringe. Det var en rigtig fin gestus. Det glæder mig, at politikerne lytter, og at de er enige om at prioritere kulturen," fortsætter direktøren.

Alle partier undtagen Nye Borgerlige har aftalt en hjælpepakke, så kulturinstitutionerne kan få dækket 80 procent af deres udgifter.

Der skønnes at være behov for 200 millioner kroner til puljen.

Og her kunne historien ende med et 'og så levede Den Gamle By lykkeligt til sine dages ende', men så enkelt er det desværre ikke.

"Jeg har ud over finansministeren talt med kulturministeren, Joy Mogensen (S), og en række kulturordfører fra mange partier, som alle lover deres støtte. Men når vi er i kontakt med centraladministrationen, bliver det straks mere kompliceret," derfor er jeg stadig bekymret for, hvor vi ender,” siger direktøren gennem 24 år.

Han oplever, at museets folk får forskellige meldinger dag for dag alt efter, hvem de taler med.

Støtte og afslag

"Kulturministeren har sagt, at vi kunne få 100 procent kompensation for faste udgifter, fordi museet er tvangslukket. Men siden har en revisor med speciale på området sagt, at det kan vi ikke. Hvad skal vi tro?" spørger Thomas Bloch Ravn, der er nervøs for, at museet kommer ud af 2020 med en stor gæld, der vil være som en møllesten om halsen.

Den Gamle By er underlagt Kulturstyrelsens regler, der siger, at museet ikke må oparbejde en særligt stor egenkapital. Derfor er der ikke meget at tære på i dårlige tider.

"Jeg håber, at denne situation vil være med til at ændre på reglerne, så vi i fremtiden ikke vil være så sårbare. En gæld vil gøre det meget svært at holde det niveau, som gør, at så mange holder af Den Gamle By," vrider Thomas Bloch Ravn sig.

De senere år har Den gamle By opgraderet sine restaurationsfaciliteter og i det hele taget arbejdet på at gøre de brostensbelagte gader indbydende at være i, uanset om man vil shoppe, spise, hænge ud eller opleve historien.

Man tager på en rejse

"Jeg kan læse i de mange, mange tilkendegivelser, vi får via Facebook, at folk gennemgående synes, at Den Gamle By er vedkommende og noget, man kan spejle sig i. Her møder man mennesker, der skaber fortællinger. Det er ligesom at besøge et fremmed land, det er blot ens egen historie, man besøger," forklarer direktøren.

Der er ingen tvivl om, at Den Gamle By er hans hjerteblod. Han har tre børn: to døtre og Den Gamle By. Han er klar til at kæmpe for den til det sidste.

Og hvorfor ikke tro på at det vil lykkes at redde det populære museum, der har stor folkelig og politisk opbakning?

"Jeg indrømmer, at jeg er typen, der ser hullerne i osten. Jeg er ikke nogen jubeloptimist af natur. Det er utroligt dejligt med al den opbakning, men jeg er først rolig, når vi rent faktisk får den støtte, vi har brug for. Så er det jo heldigt, at min kone siger, jeg er bedst i modvind," ler direktøren.

Hvorfor ringede Wammen?

"Jeg ville fortælle Thomas Bloch Ravn den gode nyhed om hjælpepakken, før den kom ud i pressen. Så da jeg kom hjem og et øjeblik lagde politikerkasketten, ringede jeg, selv om klokken var over 22. Jeg er kommet i Den Gamle By i stort set alle mine 49 år og har kendt Thomas Boch Ravn i over 20 år - siden jeg var kulturudvalgsformand i Aarhus. Jeg følger museet i medierne og er i øvrigt imponeret over dets store folkelige opbakning. Vi fik en god snak om udfordringerne og muligheden for at søge den nye pulje," siger finansminsiter Nicolai Wammen (S), der stammer fra Aarhus og har været borgmester i byen.

Den Gamle By

Man kan sagtens gå en tur på de toppede brosten i Den Gamle By, selv om værkstederne og butikkerne er lukkede.

Man kan følge indsamlingen på Facebook i gruppen: Alle os der vil redde Den Gamle By

Man kan stadig støtte Den Gamle By ved at sende penge på MobilePay, købe et gavekort/årskort eller overføre til banken.

MobilePay: 39557 eller 832196

Kontonummer: 4387 456557

21. april var status, at 4.427 personer havde doneret i alt 1.150.816,77 kroner. De kommer fra hele landet.

Udpluk af MobilePay-beskeder:

Lidt fra Høng, Vestsjælland. En fynbo, der er meget glad for Den Gamle By. Fra en fan i Nuuk. Fra Sydfyn. Kærlighed fra København. Fra Skagen til Jeres fantastiske sted. Fordi I altid har været der for os – Kh fra Vejle.

I er stedet som rummer mine forfædre. Donation til vores by. Tak for mange barndoms- og voksenminder. Den Gamle By SKAL overleve – Kæmp med alt I har! Tak for jeres gode historiearbejde. Fra en fattig studerende. Tak for de åbne gader. Intet Aarhus uden Den Gamle By

Publiceret 30 April 2020 10:00