Stemningsbillede af koret Eve med korleder Birgitte Næslund (forrest i midten) efter en korkonkurrence i august sidste år.

Stemningsbillede af koret Eve med korleder Birgitte Næslund (forrest i midten) efter en korkonkurrence i august sidste år. PR Foto

Koret Eve sætter musik til danskernes corona-poesi

Initiativet ‘Alene Sammen’ inviterer danskerne til at skrive og indsende corona-poesi. Komponist Søren Møller komponerer musik til teksterne, som vil blive fremført af det aarhusianske kor Eve, når corona er på retur, og vi igen må samles

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Ugerne i corona-isolation har budt på en lang række virtuelle koncerter og fællessang. Nu er det prisvindende, aarhusianske kvindekor Eve, korleder Birgitte Næslund og jazzpianist og komponist Søren Møller gået sammen om et nyt initiativ under titlen ‘Alene Sammen’. Et projekt, som opfordrer danskerne til at skrive og indsende digte om, hvordan de oplever tiden med corona. Søren Møller vil herefter komponere musik til digtene, og når det igen er muligt at samles, vil sangene blive fremført at Eve.

I den seneste tid har Søren Møller, som underviser på Det Jyske Musikkonservatorium, gennemført onlineundervisning og spillet onlinekoncerter. Men som ugerne er gået, har han mærket et behov for at udvide aktiviteterne til ikke kun at indbefatte at lave det, han plejer – bare virtuelt. Han har haft et ønske om at kunne invitere flere mennesker til at være medskabende.

”Coronavirus har påbudt os at holde afstand til hinanden og isolere os. Mens de første kunstneriske reaktioner var baseret på kunstnernes individuelle stemningsbilleder og optrædener, er der nu brug for at udvikle noget sammen på tværs af, hvilke job og hvilken dagligdag vi ellers har. Vi har brug for at udtrykke os som mennesker og ikke kun se andre udtrykke sig,” mener Søren Møller.

I halvandet år har han samarbejdet med korleder Birgitte Næslund og Eve om et værk, som skulle have været uropført på Aarhus Rådhus her i april og dernæst i New York i maj. Men projektet er nu sat i bero på grund af coronavirus.

“Vi har arbejdet på værket i halvandet år - det er en kæmpestor ting for os. Så vi var noget slået ud af at måtte sætte det hele på pause. Men så fik Søren idéen til ‘Alene Sammen’ og spurgte, om vi ville med. Det ville vi selvfølgelig gerne! I en situation, som den vi er i, er det vigtigt ikke at blive passiv, men i stedet finde på noget nyt, der kan skabe god energi. Det gør projektet her,” siger Birgitte Næslund og fortsætter:

“Som mange andre kor, har vi også lavet forskellige variationer af videoer, som viser, vi er adskilt, men synger sammen. Men nu er der ligesom en ny bølge på vej, hvor vi har brug for at gøre noget andet. Noget, som ikke bare er her og nu, men som kan stå lidt længere tid.”

Billede fra Eves tur til European Choir Games i august 2019, hvor koret vandt to guldmedaljer i kategorierne 'Youth Choir' og 'Folklore Acapella'.

Billede fra Eves tur til European Choir Games i august 2019, hvor koret vandt to guldmedaljer i kategorierne 'Youth Choir' og 'Folklore Acapella'. PR Foto

Afspejling af forskellighed

Fristen for at indsende sit digt er 1. juni, men flere bidrag er allerede landet i Søren og Birgittes fælles mailboks.

“Vi har allerede modtaget flere tekster, som så fint sætter ord på, hvordan det er at sidde inde i husene bag gardinerne og på en gang være bekymret og mærke en følelse af fællesskab. En tid som denne, hvor corona hærger, opleves jo forskelligt alt afhængigt af, om man er 8 eller 88 år. Så vi håber meget at høre fra så mange forskellige mennesker, i forskellige aldre og med forskellig baggrund, så vi får så mange forskellige tekster, som muligt,” lyder opfordringen fra Birgitte Næslund.

‘Alene Sammen’ er et projekt, som byder på flere ukendte faktorer. Hvor mange vil indsende digte, hvordan er de udformet og med hvilken ordlyd?

“Det er et spændende projekt, hvis slutresultat afhænger helt af de indspark, vi i får. Vi ved jo ikke, hvad vi kan forvente, så vores opgave er at forholde os åbent til, hvor end det bærer henad. Søren har skrevet musik til koret før, og han har en helt særlig evne til at lave musik, som på en gang er rørende og urovækkende. Han formår at fange mange forskellige stemninger, så jeg glæder mig til at høre, hvad han får ud af danskernes tekster,” siger Birgitte Næslund.

Eve har opført adskillige koncerter rundt omkring i Aarhus. Blandt andet en julekoncert på Elværket i Åbyhøj.

Eve har opført adskillige koncerter rundt omkring i Aarhus. Blandt andet en julekoncert på Elværket i Åbyhøj. PR Foto

Stor opbakning

Både Søren Møller og Birgitte Næslund læser de indkomne tekster igennem og retter dem til om nødvendigt, så de passer til Sørens kompositioner. Et samarbejde, der, som så meget andet i denne tid, foregår online.

“For os er der ikke noget nyt i et virtuelt samarbejde. Selv om Søren og jeg har samarbejdet i halvandet år og har kommunikeret rigtig meget via telefon og mail, har vi faktisk aldrig mødt hinanden. Vi skulle have mødt hinanden for første gang i forbindelse med koncerten på Aarhus Rådhus, men det må så vente lidt endnu,” forklarer Birgitte Næslund.

Når musikken er klar, koret har lært sangene og det igen er muligt at samles, er ambitionen, at Eve skal opføre de nykomponerede sange ved en koncert.

“Tanken er, at projektet skal munde ud i en koncert. Eller måske flere rundt omkring i landet. Afhængigt af hvor stort projektet bliver, og hvorfra i landet folk skriver,” siger Birgitte Næslund og tilføjer:

“Indtil videre har vi mærket stor opbakning, og det er glædeligt. Det er tydeligt at fornemme, at rigtig mange danskere har lysten til at bidrage og til at være fælles om noget - hver for sig.”

FAKTA: 'Alene Sammen'

Sådan kommer du med:

Skriv et kort digt på dansk, der beskriver, hvordan du oplever livet netop nu. Hvad er dit håb, dine bekymringer og hvad drømmer du om? Hvor er vi på vej hen som mennesker? Som danskere? Kan du i digt-form over to-tre vers beskrive din stemning, eller et aspekt af den, så skriv det ned og send det til alenesammen.evechoir@gmail.com.

Frist for indsendelse er 1. juni 2020.

Publiceret 26 April 2020 07:00