'Den forelæsende hest og hanss elev' hedder denne skulptur, der gemmer sig i universitetsparken ved Victor Albeck Bygningen tæt på Høegh Guldbergs Gade. Den er lavet af svenske Pontus Kjerrman og opstillet i 2000.

'Den forelæsende hest og hanss elev' hedder denne skulptur, der gemmer sig i universitetsparken ved Victor Albeck Bygningen tæt på Høegh Guldbergs Gade. Den er lavet af svenske Pontus Kjerrman og opstillet i 2000. Foto: Tahmasbi

Se dem her: Gaderne og gårdene gemmer på kunstværker

Redaktionen har igen været på jagt efter de spændende kunstværker byens gårde og gader gemmer på. De gør en gåtur i byen til en ny oplevelse

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Foto: Tahmasbi

En HC Andersen figur støbt i Bronze sørger for at holde et litterært niveau i gården ved Gøglerskolen i Klosterport. Byggematadoren Olav de Linde, der ejer chokoladefabrikken og selv har kontorlokaler der, har købt skulpturen af kunstneren Misja Rasmussen, som lavede den til HC Andersens 200 års fødselsdag.

"Det er et skulderklap til eleverne på Gøglerskolen. De arbejder meget fysisk, så jeg synes, det passer fint, at forfatteren står der og læser op for dem og alle andre, der kommer forbi. Den gemte kunst er overraskende og den sjoveste," mener Olav de Linde.

Foto: Tahmasbi

Ingeniørfirmaet J K Lings skænkede i 1982 denne skulptur, som gemmer sig i den gård, der findes mellem Guldsmedgade og Badstuegade ved Mahlers Vinhandel. I gården ligger Café Lima og overfor den står Jens Flemming Sørensens bronzekugle på en rå granitblok. Han har lavet en lignende skulptur, som står i Dronningens have ved Marselisborg, og han er kunstneren bag bassinet med granitsøjler ved Vor Frue Kirke.

Foto: Tahmasbi

To engle holder øje med gården bag Skole for Kunst og Design i den tidligere chokoladefabrik i Klosterport. Kunstneren bag er Saed Fadavi, der underviser på skolen. I festugen 2006 lavede han sammen med alle, der havde lyst, hundredvis af engle, som blev monteret på wirer hen over Strøget hele vejen fra Banegårdspladsen til domkirken. Budskabet var, at engle kan have alle mulige former og køn, og at der findes et hav af engle i form af hjælpsomme og næstekærlige mennesker.

Foto: Tahmasbi

På gavlen af Kirkens Korshær ud mod Klosterport er der et værk, man måske ikke lige får øje på i første omgang. Røde neonbogstaver træder i de mørke timer ud fra den røde murstensmur, som skriften på væggen: Jorden bærer dit aftryk, står der. Værket er udført af den aarhusianske kunstner, Astrid Gjesing, og det blev indviet i sensommeren i forbindelse med festugen. Det findes i tre udgaver, så der er et tilsvarende på medborgerhuset, Omdrejningspunktet, på Rundhøj Torv og på lokalcenter Rosenbakken i Skødstrup.

Foto: Tahmasbi

I Mathilde Fibigers Have bag Kvindemuseet finder man to skulpturer. Den ene, På Kanten, har Århus Onsdag tidligere omtalt, så her er den anden: Lov og Orden. Den er skabt af aarhusianske Jette Vohlert og er fra midten af 1980'erne. Hånden blev imidlertid stjålet i 1991 og støbt igen i 1997. Da fik den sin nuværende plads ved indgangen til Besættelsesmuseet. Det ligger i forbindelse med Kvindemuseet, der tidligere har været byens politigård.

Foto: Tahmasbi

Kunstneren bag dette værk er ingen mindre end naturen selv. På den kæmpestore gavl i Industrigården ved 14 Studsgade findes denne kæmpe plante, der ligner en vin. Den hæfter sig fast på muren og vokser ifølge gårdens vicevært vildt og voldsomt, så han må sørge for, at den ikke vokser rundt om hjørnerne og ind ad vinduerne. Den er smukt grøn om sommeren og endnu smukkere rød om efteråret.

Publiceret 18 April 2020 08:00