Direktøren for Aarhus Festuge, Rikke Øxner, afsøger lige nu mulighederne for om festugen kan begynde allerede 28. august som planlagt og hvilke arrangementer, der kan lade sig gøre.

Direktøren for Aarhus Festuge, Rikke Øxner, afsøger lige nu mulighederne for om festugen kan begynde allerede 28. august som planlagt og hvilke arrangementer, der kan lade sig gøre. Arkivfoto

Aarhus Festuge åbner byen op igen efter corona

Arhus Festuge er det allerførste, der sker i byen, når vi igen skal gribe livet efter coronalukningen

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Regeringen har lukket ned for store forsamlinger og dermed kulturlivet indtil 31. august. Lige præcis da ligger Aarhus Festuge, som håber på at kunne åbne som planlagt allerede 28. august. Dog ikke med en stor koncert som det tidligere har været tilfældet.

"Jeg er relativ fortrøstningsfuld og følger nøje udviklingen," siger direktøren for festugen, Rikke Øxner.

Er ikke en festival

"Festugen falder lige ned i skellet både hvad angår datoerne og også på den måde, at vi ikke er en festival, der samler tusindvis af mennesker på en plads. Vi har et hav af arrangementer mange forskellige steder i byen spredt ud over 10 dage. Og så formentlig gælder festival-forbuddet ikke os," forklarer hun.

Hun er i båd med de mange kulturaktører, der håber på, at kulturlivet kan begynde så småt at åbne for små arrangementer med få deltagere efter 10. maj, hvor regeringen igen gør status. Festugen hænger uløseligt sammen med byens kulturliv.

"Hvis for eksempel bibliotekerne og teatrene må holde åbent med færre besøgende og lav belægning, vil det betyde, at vi som sædvanligt kan samarbejde med dem. Vi må se," siger Rikke Øxner.

Hun fastslår, at Aarhus Festuge ikke kunne drømme om at afholde arrangementer, der kan skabe sundhedsfare.

Byliv på en ny måde

Meningen med byfesten er, at inspirere borgerne til at gå ud og opleve deres by. Ikke at samle store menneskemængder. Festugen går ikke efter at samle 10.000 mennesker for eksempel til en koncert.

"Vi tænker i stedet i andre baner og ser på, hvad der bliver muligt. Vi er altid afsøgende på dette tidspunkt af året, det er slet ikke en uvant situation. Det er ikke tiden til at riste aftaler i runer lige nu, for tingene flytter sig hele tiden," forklarer direktøren.

Hun kan ikke løfte sløret for de konkrete idéer, som festugesekretariatet arbejder med. Men et er helt sikkert, og det er temaet. Det hedder: 'In it together'.

"Det har fået en ny og dybere betydning i denne tid, hvor vi virkelig er i en ny situation sammen. Jeg synes, at vi lige nu oplever en større solidaritet. Den håber jeg, at vi kan kapitaliserer på senere," siger Rikke Øxner.

Publiceret 08 April 2020 16:01