Dophas melankolske pop strømmer for tiden ud af radioen, og hun er af Politiken og Soundvenue udpeget til at kunne blive Danmarks næste nye verdensstjerne.

Dophas melankolske pop strømmer for tiden ud af radioen, og hun er af Politiken og Soundvenue udpeget til at kunne blive Danmarks næste nye verdensstjerne. Pressefoto, The Bank

Dophas smukke sange er skabt ud af stilheden i Romalt Bakker

Dophas melankolske pop strømmer for tiden ud af radioen, og hun er af Politiken og Soundvenue udpeget til at kunne blive Danmarks næste nye verdensstjerne

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus En ny stjerne har ramt den musikalske himmel, og stemmen bag tilhører 23-årige Dopha, der er vokset op i Romalt Bakker mellem Aarhus og Randers. Der har hun brugt i timevis af stille stunder på at finde ind i sig selv og få styr på sit indre ved at dele det ud i form af ord og toner.

Det har resulteret i en række roste sange, som især DRs P3, P4 og P6 spiller flittigt. Musikmagasinet Soundvenue peger på Dopha som et af 12 nye talenter, man skal holde øje med for tiden, og Politikens anmelder mener, at Dopha kan blive en ny dansk verdensstjerne.

Konstruktiv kedsomhed

Det kan godt være, at hendes musik er skabt ud af stilheden i Romalt Bakker, men den har en international lyd, der minder om verdensstjernen Lana Del Rays.

"Det var magisk for mig, da min onkel introducerede mig for Lana Del Ray. Hendes musik gav så god mening for mig og passede perfekt ind i den stemning, jeg befandt mig i på mit børneværelse. Hun er et af mine forbilleder," siger Dopha om sammenligningen.

Pigen fra den østjyske provins har dog sin egen skandinaviske klang, der rammer rent ind i tiden. Hun beskriver selv sin nye sang ’September till june’ som en skrøbelig melodi med et beskidt beat. Hendes stemme svæver ubesværet og fører lytterne gennem drømme om at gøre sig fri af melankoli, kedsomhed og rastløshed.

Et sted i Romalt Bakker ligger dette forladte og hemmelighedsfulde lille hus der er indrettet med en brændeovn og ramponerede møbler. Dopha og hendes venner døbte det Bamsehuset - et godt sted at drømme.

Et sted i Romalt Bakker ligger dette forladte og hemmelighedsfulde lille hus der er indrettet med en brændeovn og ramponerede møbler. Dopha og hendes venner døbte det Bamsehuset - et godt sted at drømme. Foto: Tahmasbi

Udgangspunktet for det hele, hendes barndomshjem, ligger godt en kilometer efter det sidste bindingsværkshus i Nedre Romalt. Avisen møder hende der på en solskinsdag.

Dopha kommer ud af et træhus iklædt en lilla dynejakke og rød hue. Hun foreslår storsmilende, at vi går en tur i hendes barndoms verden: bakkerne. De bugter sig grønne mellem skov, løbestier og hestefolde.

At hade og elske Romalt

"Bakkernes dybe stilhed har givet mig ro til at finde ind i mig selv og uro over, at her er så stille. Jeg elsker stilheden og bruger den, men jeg kan godt føle mig som Palle alene i verden. Det kan både være godt og skidt, for man kan blive helt klar i hovedet, men det skaber også kedsomheden og melankolien," siger hun og spadserer hjemmevant gennem skoven.

"Når jeg gik her, oplevede jeg ikke bare en skov. Jeg var fuld af drama og så for eksempel et hul i jorden som et aftryk efter en dinosaurfod. Jeg digtede historier om en dreng, der døde af grin, og var i det hele taget altid i gang med at opleve verden på min egen måde," fortæller hun.

Dopha har brugt rå mængder af tid på sit børneværelse med sin fantasi og sine sange, som hun selv skrev og indsang på et karaokeanlæg, hun havde plaget sine forældre for at få, da hun var otte år. Før det sang hun også, for det har hun gjort hele sit liv, men anlægget gjorde det muligt at optage musikken og se sig selv optræde.

Hun begyndte som 10-årig at gå til klassisk klaver og hadede at spille efter noder. Hun ville hellere komponere selv. Siden har hun dog været glad for den kedelige klaver-undervisning og det kendskab til noder, hun nu har.

"I gymnasiet besluttede jeg mig for, at jeg ville videre med min musik, så jeg skrev så meget, jeg kunne. Og efter gymnasiet var mit mål at skrive hver eneste dag for at blive skarp på, hvad det egentlig er for noget musik, jeg gerne vil lave. Jeg lagde små videoer ud på Instagram," fortæller hun om det arbejde, der ligger forud.

De roste singler er resultatet af en indædt indsats bag de fire vægge, der udgjorde hendes børneværelse i barndomshjemmet.

Alene til København

Hun var så konsekvent i sin satsning på musikken, at hun flyttede alene til København, selv om hun var sluppet gennem nåleøjet og optaget på MGK i Aarhus. Inde i forløbet måtte hun videre til hovedstaden, fordi det er der, musikken virkelig rykker.

Hun blev hurtigt en del af et musikmiljø, hvor hun nu føler sig rigtig godt tilpas. Hun opholder sig fortsat meget på sit værelse, der nu ligger på Amagerrogade. Der lytter hun stadig indad og skriver sin musik, selv om hun ikke behøver at kede sig mere.

"På en måde er forskellen ikke så stor. Jeg troede, at jeg ville blive et storbymenneske, men der er ikke så meget, der har ændret sig i min hverdag. Jeg har i høj grad brug for ro til at udtrykke alt det, jeg har indeni, fordi jeg på den måde får styr på det," siger hun.

Dopha er på ingen måde længere alene i verden – med mindre hun ønsker at være det – for musikselskabet The Bank har fået øje på hende og tegnede en kontrakt med hende bare fem måneder efter, at hun var flyttet til København.

Jysk hjælp i studiet

Det var musikforlæggeren, Laurits Bejder Klausen, som stødte på Dophas musik og kontaktede hende. Han arbejder sammen med Mek Peks søn, Emil Falk, som producerer Dophas musik. De to gutter var tidligere en del af det kendte aarhusianske band Flødeklinikken, der i øvrigt også bestod af Soleima og Thøger Dixgaard.

"For mig er The Bank et rigtig godt match, for de forstår min musik, og de kan de ting, jeg ikke selv ved, hvordan man gør. Lige nu arbejder vi på mit første album, der udkommer, når det er klart. Jeg gætter på, at det bliver i sensommeren," siger Dopha.

Hun har for nylig været på sin første lille koncertturné i København, Aarhus og Randers sammen med et band, der blandt andet består af aarhusianske musikere fra hendes MGK-tid her i byen. Hendes næste koncert på Train er netop flyttet fra april til 11. september. Men indtil da er der heldigvis andre muligheder for at høre Dopha.

Hun spillede live på Facebook i sidste uge og har planer om at gøre det igen. Hvornår vides dog endnu ikke. Men man kan åbne for sin radio eller høre hendes musik på blandt andet Spotify eller You Tube.

"Det bedste ved det hele er, at jeg nu kan dele min musik med andre. Det er en virkelig stor tilfredsstillelse, når folk godt kan lide det," siger en glad og ydmyg Dopha.

Og hvad drømmer hun så om nu, hvor hun ikke længere behøver at kede sig på et værelse i Romalt?

"Jeg drømmer lige som alle de andre om at stå på Orange Scene til Roskilde og om at komme ud i verden for at dele min musik der. Men længslen efter både at komme tilbage til og væk fra Romalt Bakker vil jeg altid have med mig. Og jeg er tit tilbage i dem ganske frivilligt. Jeg nyder, at være hjemme for tiden og er helt i fred med det her sted og glad for alt, det har givet mig," siger pigen med den længselsfulde sjæl og smukke stemme.

endnu ukendt tidspunkt.

Fakta

Dopha er Sofie Daugaards kunstner- og kaldenavn. Det har hun heddet, siden hun var ganske lille.

Dophas koncert på Train 17. april er flyttet til 11. september.

Hendes musik kan også høres på Spotify, You Tube og andre streaming tjenester.

Hun lægger jævnligt videoer og billeder op på Instagram.

I sidste uge spillede hun live på Facebook og planlægger at gøre det igen på et endnu ukendt tidspunkt.

Publiceret 29 March 2020 10:00