Alle bibliotekerne er helt lukkede. Man kan hverken kommer der i almindelig åbningstid eller udenfor i selvbetjeningstidsrummet. Men man kan alligevel godt låne bøger og lydbøger og komme i godt selskab med for eksempel to søstre, der vokser op hos to gamle hekse-tanter i USA, eller med en kriminalreporter i Djævelens Dal i Sydafrika, hvor han møder en fire-brystet kvinde og de levende og døde færdes sammen.

Alle bibliotekerne er helt lukkede. Man kan hverken kommer der i almindelig åbningstid eller udenfor i selvbetjeningstidsrummet. Men man kan alligevel godt låne bøger og lydbøger og komme i godt selskab med for eksempel to søstre, der vokser op hos to gamle hekse-tanter i USA, eller med en kriminalreporter i Djævelens Dal i Sydafrika, hvor han møder en fire-brystet kvinde og de levende og døde færdes sammen. Foto: Gregers Tycho, Ritzau/Scanpix

Selvom bibliotekerne er lukkede:

Du kan stadig låne bøger og film

Bibliotekerne er lukkede men har alligevel massevis af film, bøger og lydbøger, man kan låne - det er digitalt og ganske gratis

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Mange aarhusianere bruger i disse dage tiden på en anden måde, fordi det meste af byen er lukket ned, og man skal holde sig hjemme.

Også alle bibliotekerne er helt lukkede. Man kan hverken komme der i almindelig åbningstid eller udenfor i selvbetjeningstidsrummet. Men man kan alligevel godt låne bøger, lydbøger fra eReolen og film fra Filmstriben.

Kom i godt selskab

Man kan komme i godt selskab med to søstre, der vokser op hos to gamle hekse-tanter i USA eller med en kriminalreporter i Djævelens Dal i Sydafrika, hvor han møder en fire-brystet kvinde, og de levende og døde færdes sammen.

Der er også historien om ti-årige Daniel, der tager med sin far til De glemte bøgers kirkegård i Barcelona, og så er der Corinne, som er nattevandrer og frigjort fra sin sovende krop bevæger sig uset rundt i Singapores gader, hvor hun forelsker sig i en kinesisk overlæge.

De fire historier fortælles i henholdsvis 'Praktisk Magi', 'Djævelenes Dal', 'Sleep Stalker' og 'Vindens Skygge'. Det er fire magisk realistiske bøger, der ligger øverst på eReolens hjemmeside, og som er anbefalet af Maria Rousing. Hun er mediekonsulent og koordinerer bibliotekernes indkøb.

"Jeg har valgt de fire, fordi de alle kan lånes frit uden for den sædvanlige månedlige kvote, samtidig med at de er forholdsvis nye i det digitale univers og skrevet af anerkendte forfattere," siger Maria Rousing.

Ubegrænset antal lån

Man kan maks låne tre e-bøger og tre lydbøger om måneden, men derudover er der titler, som ikke tæller med i kvoten. De er mærket med blåt, og det er netop fire af dem, Maria Rousin har valgt at anbefale.

"Jeg læser lige så tit blå bøger, som jeg læser bøger fra den begrænsede kvorte. De blå er ikke dårligere eller gamle. Vi har bare opnået en aftale med forlagene om, at de kan frigives," forklarer hun.

Man kan desuden finde brugeranbefalinger til gode e-bøger i Facebookgruppen 'Lytteklubben'.

Digitalt udlån vokser

Der bliver i dag udlånt langt flere fysiske end digitale bøger på bibliotekerne i Aarhus, men udlånet fra eReolen vokser og vokser.

"Vi låner generelt flere og flere digitale bøger ud og tænker, at endnu flere end ellers vil klikke sig ind og låne digitale bøger i de kommende uger, hvor de fysiske biblioteker er lukkede," siger webredaktør og biblioteksformidler Lene Kuhlmann Frandsen fra Aarhus Biblioteker.

Bibliotekerne i Aarhus udlåner 16.000 lydbøger om året mod 8.800 e-bøger, der kan læses både på computeren, på iPaden, på mobilen og andre tablets.

"Lydbøger er blevet populære, fordi de kan bruges både under transport, og når man dyrker motion. Det er lettere at tage på ferie med digitale bøger end de tommetykke papirbøger. Mobilen har man jo altid lige ved hånden," siger Lene Kuhlmann Frandsen.

Man slipper også for at skulle foretage sig noget, når de digitale lån skal afleveres, for de udløber ganske enkelt bare.

Filmstriben

Det digitale bibliotek tilbyder ikke bare bøger men også film af alle slags: Biograffilm, kortfilm, tv-serier og dokumentarer. De 100 nyeste film og tv-serier er samlet i et overblik øverst på hjemmesiden, men ellers gælder det bare om at kaste sig ud og dykke ned i det store udvalg.

Det sværeste bliver måske at begrænse sig, for hver låner må hente to film eller tv-serier om måneden. Man har dem i 48 timer og kan afspille dem flere gange.

Det ser ud til at være populært blandt børnefamilier. I hvert fald optræder 'Hodja fra Pjort', 'Dyrene fra Hakkebakke Skoven' og 'Månens Vogter' i top ti over de mest udlejede.

Det kræver for alle digitale lån af både bøger, lydbøger og film, at man skal oprette sig som bruger på bibliotekernes hjemmeside.

Publiceret 17 March 2020 10:00