Ud af studiets skygge og ind på scenen

Chief 1 var et hit som ung rapper men trak sig tilbage i studiet, hvor han uden for spotlyset arbejdede med landets største navne. Nu går han solo og synger sig ud

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Chief 1 er kendt som ophavsmanden til Danmarks første hiphop-band, Rockers by Choise, som han stiftede sammen med sin storebror i 1984. Men efter en årrække med masser af koncerter og et hårdt liv på landevejen, skabte han sig i slutningen af 80'erne en producerkarriere, der blandt meget andet har bestået af et tæt samarbejde med især Remee, men også næsten alt, der kan kravle eller gå i den danske musikbranche.

"Jeg skabte et trygt rum, hvor jeg var træneren, som sad i boksen, mens de andre var ude for at kæmpe. I mange år fyldte jeg andre brønde, og nu er jeg klar til at gøre noget nyt," siger Chief 1, da avisen møder ham.

Chief 1 indtager helt naturligt bænken på Åbyhøj Torv på samme måde, som han nu stiller sig frem på scenen og synger om det svære liv.

Chief 1 indtager helt naturligt bænken på Åbyhøj Torv på samme måde, som han nu stiller sig frem på scenen og synger om det svære liv. Foto: Tahmasbi

Han har for alvor fået stor opmærksomhed for sin nye rolle som sanger, da han sidste år var med i tv-programmet 'Toppen af Poppen'. Især hans version af Medinas 'Synd for dig' blev populær og den mest likede på TV2s Facebookside.

"Simon Jul og nogle af mine andre kammerater skrev til mig: "Jeg vidste sgu ikke, at du også kan synge". Det var herligt. For det var virkelig grænseoverskridende for mig at stille op til det. Jeg var ved at stikke af flere gange undervejs i optagelserne. Men jeg kunne ikke sige nej til at være med, da de spurgte, for jeg havde i årevis tigget dem om at tage de artister med, som jeg har lavet musik for," siger Chief 1, mens han ryster på hovedet og tager en slurk af den økologiske appelsinjuice, han beskedent har valgt fra caféens menukort.

Årets sommerhit

Kort efter tv-succesen udsendte Chief 1 duetten 'Alt er godt', som han sang sammen med Thomas Buttenschøn. Sangen blev kåret af P4´s lyttere til årets sommerhit, den har ligget på Itunes top 20 i over otte måneder, og den er blevet streamet over 700.000 gange.

"Det er en glad sang, som handler om, at alt er godt, når jeg synger. Jeg har fundet en vej tilbage til glæden og er kommet ud af den depression, jeg var i. Jeg var blevet ligeglad med mig selv og kunne ikke se, at verden er i farver. For mig var alt gråt," forklarer Lars Pedersen, hvilket er sangerens borgerlige navn. Han skrev for første gang i mange år en sang til sig selv en aften, hvor han havde brug for at finde glæde igen. Og da han hørte sangen, 'Man skal dø en lille smule', næste dag, gav den faktisk en god følelse. Der var pludselig en sprække i den ellers så klippefaste mur, som omgav ham.

"Den handler om, hvordan jeg havde det. Det gik jeg i medierne og fortalte om, selv om jeg stod midt i en depression og ikke havde nogen succes-historie om, at jeg var kommet godt ud på den anden side. Jeg fik de mest sindssyge reaktioner på det. Folk var vilde af begejstring," ler Chief 1.

'Alt er godt' er en glad sang, som handler om, at alt er godt, når jeg synger. Jeg har fundet en vej tilbage til glæden og er kommet ud af den depression, jeg var i.

'Alt er godt' er en glad sang, som handler om, at alt er godt, når jeg synger. Jeg har fundet en vej tilbage til glæden og er kommet ud af den depression, jeg var i. Foto: Chief 1

Solisten fik også reaktioner fra folk, der mente, at hans ide om at gå solo som 48-årig bare kunne udskiftes med en ung blondine eller en sportsvogn. Men det er Chief 1 slet ikke enig i.

"Den første sang var en form for terapi, og nu er jeg bare på rette vej. I dag er jeg ikke længere nervøs på den dårlige måde, hvor man brækker sig, før man går på scenen. Jeg har den gode sommerfugle-i-maven-nervøsitet. Det her er ikke nogen 50 års krise," slår han fast.

Der er da heller ikke på nogen måde krise over musikeren, der har fundet en intens træningsform, som passer ham: Reformer Træning. Han har oven i købet fået en kæreste, der driver et træningscenter. Og samtidig med at det går godt i privatlivet, får han masser af tilbud om at være med i alt fra 'Vild med Dans' til 'Hvem var det nu vi var?'.

"Jeg sorterer i det, for ellers bliver det for meget. Jeg kommer for eksempel aldrig til at danse i Vild med Dans. Det ville virkelig se sløjt ud," mener han, der hellere vil bruge kræfterne på at lave musik - gerne sammen med andre, selv om han nu er solist.

Verdenshit i Aarhus

Faktisk er hans største musikalske oplevelser blevet til i samarbejde med andre. Som for eksempel da han for fire år siden tog mod Cut Fathers tilbud om at være med i en sangskriver-workshop, der hedder Aarhus Calling. Ud af den kom et kæmpehit til verdensstjernen Ricky Martin - ham med sangen 'Livin' La Vida Loca'.

"Jeg var dødtræt og deprimeret, men i frokostpausen spillede en norsk kollega et harmonika-riff for mig og ville vide, hvad jeg syntes. Jeg syntes, det var fedt. Vi gik sammen med en amerikaner, en svensker og endnu en nordmand om at skrive et nummer med det riff. Og så sendte vi det til Ricky Martin, der ledte efter ny musik," fortæller Chief 1.

Ricky Martin var begejstret, og året efter var Chief 1 på den røde løber både i Los Angeles og Las Vegas for at hente guldmedaljer, som sangen vandt.

"Det er mit første verdenshit, og det er skrevet i Aarhus. Jeg er vild med jeres by og føler mig meget hjemme her," siger Chief 1, der snart vender tilbage til Smilets By. Denne gang for at stille sig frem på scenen som solist og synge sin sjæl ud.

Det sker fredag 13. marts på Atlas.

Chief 1

Er født i 1970

Dannede Danmarks første hiphop-band, Rockers by Choise, sammen med sin storebror i 1984

Siden slutningen af 80'erne har han skrevet og produceret for en meget lang række danske navne som Sanne Salomonsen, Michael Learns to Rock, Nik&Jay, Thomas Blackmann, Outlandish og mange, mange flere

Han har skrevet Melodi Grand Prix-sange blandt andre sammen med Isam Bachiri fra Outlandish og Remee, som Chief 1 har et tæt samarbejde med gennem mange år

Han forsøgte sig som 21-årig som solist, men modet svigtede. Nu er han 50 år og modig

Man kan opleve Chief 1, hans band og hans nye sange fredag 13. marts på Atlas i Aarhus

Publiceret 09 March 2020 12:31