Laura Hogriffe (tv.) og Heidi Duus glæder sig til at skulle på turné med forestillingen 'Sluk lige lyset!'.

Laura Hogriffe (tv.) og Heidi Duus glæder sig til at skulle på turné med forestillingen 'Sluk lige lyset!'. Foto: Ebbe Cortes Frej

'Sluk lige lyset!' - en forestilling om sorg

'Sluk lige lyset!' sætter fokus på børn og unge, der mister, på sorgen og på tabuerne forbundet hermed. Heidi Duus og Laura Hogriffe står bag forestillingen, som gæstespiller på Teater Katapult

Af
Mai-Britt Kirstine Lund Jeppesen

AARHUS Er der en rigtig og en forkert måde at sørge på? Er der en fast tidsperiode, man må sørge I? Eller som man SKAL sørge i? Og elskede man afdøde højt nok, hvis man ikke græder hele tiden?

De spørgsmål søger 23-årige Heidi Duus at besvare i forestillingen ‘Sluk lige lyset!’, som hun har skrevet – i samarbejde med en veninde. En forestilling der handler om børn og unge, som mister en nær relation. ‘Sluk lige lyset!’ tager afsæt i Heidis egen historie. Hun mistede sin mor i en trafikulykke for syv år siden. Dengang skulle hun ikke alene kæmpe med sorgen, men også med følelsen af at være forkert.

“Kort efter at min mor gik bort, kom jeg med i en sorggruppe hos ‘Børn, unge & sorg’. De andre i gruppen havde mistet en mor eller far, som havde været uhelbredelig syg og var i en eller anden forstand forberedt på at skulle miste. Det var jeg ikke. Min mors død kom som et lyn fra en klar himmel. Jeg havde brug for tid til at forstå, hun var væk og var slet ikke klar til at bearbejde sorgen på daværende tidspunkt. I et eller andet omfang hjalp det mig at være med i sorggruppen. Samtidig gav det mig en følelse af at have mistet på en “forkert” måde,” fortæller Heidi.

Heidi Duus instruerer selv ‘Sluk lige lyset!’. Med hjælp fra veninden Laura Hogriffe. De to mødte hinanden på teaterhøjskolen Ryslinge Højskole og har holdt kontakten og samarbejdet om forskellige projekter siden. Sammen med en tredje veninde dannede de to sidste år teaterforeningen PT Teater.

'Sluk lige lyset!' er en forestilling om et søskendepar, som mister deres mor, om sorgen der følger og de tabuer, som er forbundet hermed.

'Sluk lige lyset!' er en forestilling om et søskendepar, som mister deres mor, om sorgen der følger og de tabuer, som er forbundet hermed. Foto: Sebastian Apel

Et velgørende formål

Denne fredag morgen tidligt har Heidi og Laura taget turen fra hjemadressen i København til Godsbanen i Aarhus. For at se Teater Katapult hvor ‘Sluk lige lyset!’ skal gæstespille 9. til 13. marts.

Forestillingen spillede sidste år på Skuespillerakademiet i København og på Viby Efterskole på Sjælland. Nu sætter pigerne den op igen og tager på turné rundt i landet.

“Vi glæder os vanvittigt meget til at komme bredt ud med forestillingen og er spændte på at skulle sætte stykket op i Aarhus for første gang!” siger Laura med begejstringen lysende i øjnene.

Heidi tilføjer:

“Katapult er et vildt sted at spille for os, og de intime rammer med plads til bare 50 publikummer er helt perfekt til et stykke som vores.”

Da ‘Sluk lige lyset!’ spillede sidste år, donerede PT Teater billetindtægterne ubeskåret til Børn, unge & sorg.

“Efter min mors død deltog min far i et løb med velgørenhedscykelholdet Team Giv Håb, som samler penge ind til Børn, unge & sorg. Det inspirerede mig, så vi besluttede, at overskuddet fra forestillingen skulle gå til organisationen,” fortæller Heidi.

Det var således for penge ud af egen lomme, at ‘Sluk lige lyset!’ spillede første gang.

“Vi har et stort netværk, vi kan trække på, og har været heldige, at rigtig mange tilbød at hjælpe til med projektet til vennepris eller helt uden at skulle have noget for det. Det gjaldt både skuespillere, tekniker og fotograf,” husker Laura.

Når ‘Sluk lige lyset!’ drager på turné i marts, er det dog kun, når forestillingen spiller 16. og 17. marts på Teater 95B i Odense, at overskuddet fra billetindtægterne igen går til Børn, unge og sorg. Fordi teateret har stillet lokation og hænder gratis til rådighed.

Victoria Maegaard (tv.) og Sabrina Ferguen er de to skuespillere på scenen, når 'Sluk lige lyset!' spiller på Teater Katapult 9.-12. marts.

Victoria Maegaard (tv.) og Sabrina Ferguen er de to skuespillere på scenen, når 'Sluk lige lyset!' spiller på Teater Katapult 9.-12. marts. Foto: Sebastian Apel

Tung og humoristisk

'Sluk lige lyset!’ handler om to søskende, der for nyligt har mistet deres mor, de problematikker, det medfører, og de tabuer der er forbundet med det at miste og bære sorg. Det er et drama om et tungt emne, krydret med humor, sarkasme og søskendekærlighed.

“Det har været vigtigt for os at give forestillingen et humoristisk islæt, for at den ikke skal blive for tung. Den del står Laura for – hun er den sjove af os to,” griner Heidi og puffer kærligt til Laura.

“Ja, jeg er SÅ sjov!” Laura gør store øjne og slår ud med armene.

“Til gengæld er Heidi helt enormt dygtig til at sætte ord på det svære, det følelsesladede og det intense. Hun ved, hvor hun vil hen og hvad, hun vil have. På den måde er vi et godt makkerpar,” tilføjer hun så.

Med forestillingen har Heidi og Laura ønsket at skabe opmærksomhed om børn og unge, som har mistet en forælder i en tidlig alder og om de problematikker, det medfører.

“Vi ønsker at vise, der ikke er nogen forkert måde hverken at miste eller at sørge på. Det gør vi blandt andet ved, at skuespillerne ikke har hverken karakternavn eller alder og er klædt i sort,” forklarer Heidi.

Det er også en forestilling for pårørende til børn og unge, der har mistet.

"Sorg er omgivet af tabu, og der er stor tvivl om, hvordan vi skal kommunikere, når sorgen er til stede mellem os. Med forestillingen håber vi at kunne give et indblik i de efterladte børns tanker. Og gøre det mindre svært for pårørende at turde sætte ord på,” uddyber hun.

Heidi oplevede selv det, hun betegner som ‘misforstået hensyn’, da hun mistede sin mor.

“I den lille landsby på Fyn, som jeg kommer fra, oplevede jeg dengang folk gå over på den anden side af gaden, fordi de ikke turde tale til mig af ren og skær bekymring for at gøre mig ked af det. Jeg følte det mange gange som om, jeg havde et neonskilt i panden, hvorpå der stod ‘Jeg er pigen uden mor’. Og så kom følelsen igen af at være anderledes, forkert...” husker Heidi.

“Det kan være svært at navigere i for omgivelserne. Men at navigere udenom er ikke løsningen. Det får jeg ikke min mor tilbage af.”

'Sluk lige lyset!' er baseret på manuskriptforfatter og instruktør Heidi Duus' egen historie. Hun mistede sin mor i en trafikulykke for seks år siden.

'Sluk lige lyset!' er baseret på manuskriptforfatter og instruktør Heidi Duus' egen historie. Hun mistede sin mor i en trafikulykke for seks år siden. Foto: Sebastian Apel

Troen i behold

Heidi og Laura drømmer om på sigt at kunne åbne deres eget teater, og deres fælles håb er, at PT Teater kan danne grobund for det.

“Vi står selv for alt i forbindelse med PT Teater - lige fra teknik, over økonomi til PR. Mange ting har vi ikke gjort før, men vi prøver os frem og spørger folk omkring os med mere erfaring. Det værste, vi kan få, er et nej. Indtil videre har rigtig mange heldigvis taget positivt imod os, og at vi har fået lov til at samarbejde med en række mennesker i branchen, som er mere erfarne, og som tror på os og på vores projekt,” lyder det fra Laura.

Når ‘Sluk lige lyset!’ har spillet turnéens sidste forestilling i København 23. marts, har Heidi og Laura en stribe af nye, kreative idéer, der blot venter på at blive realiseret.

“Vi har tusind ting i gang. Blandt andet et nyskrevet stykke og en fortolkning af et stykke af Shakespeare. Vi har også en podcast i tankerne...” Motivationen i Lauras stemmer er ikke til at tage fejl af. Det samme gør sig gældende for Heidis, da hun siger:

“Vi er ikke bange for at kaste os ud på dybt vand. Det vigtigste er, at vi selv har troen på vores projekter - og det har vi. Som vi plejer at sige til os selv: “Det her bliver en fucking succes!”

FAKTA: ‘Sluk lige lyset!’

  • af teaterforeningen PT Teater
  • spiller fra 9. til 12. marts , alle dage klokken 19.30
  • på Teater Katapult, Skovgårdsgade 3, 8000 Aarhus C
  • Instruktør og manusforfatter: Heidi Duus
  • Dramaturg: Laura Hogriffe
  • Medvirkende: Sabrina Ferguen og Victoria Maegaard
  • Mere info samt billetter på www.katapult.dk

Publiceret 07 March 2020 07:00