Biblioteksformidler hos Dokk1, Randi Heide, er stolt af det nye område med lette bøger for voksne. Området er en stor succes.

Biblioteksformidler hos Dokk1, Randi Heide, er stolt af det nye område med lette bøger for voksne. Området er en stor succes. Foto: Sophie Drejer

Letlæste bøger lokker nye læsere til Dokk1

Biblioteket har fået flere letlæsnings-bøger, der står frit fremme. Det lokker mange nye læsere til

Af
Pia Maltesen

partnerskab & kommunikation

Dokk1

Aarhus Dokk1's område med lette bøger for voksne ordblinde, tosprogede eller andre, der ikke er stærke læsere, er blevet en stor succes.

"Vi sender dagligt folk hen i letlæsnings-området. Sådan var det bestemt ikke før, så vi kan mærke en stor forskel," siger Randi Heide, der er biblioteksformidler på Dokk1.

Bøger til alle

For tre år siden bestod læs-let-området af tre hylder, der var placeret i et hjørne af biblioteket. Men så startede det et projekt med fokus på Design Thinking, der skulle afdække målgruppens behov, og resultatet er overvældende.

"Vi har fået bøger til alle voksne og unge, der gerne vil i gang med at læse. Både for dem, som måske har mistet interessen eller ikke kan overskue det store biblioteket, men også dem, som er læseudfordrede. Det kan være ordblinde eller de tosprogede, der gerne vil blive bedre til at læse og forstå dansk. Det spænder bredt," siger Randi Heide og uddyber:

"Udbuddet til voksne med læsevanskeligheder er generelt ikke ret stort, så det her er langt bedre end før, hvor materialet var nærmest tarveligt og pinligt at vise frem. Det gav ikke ret meget læselyst."

I dag fylder området med lette bøger for voksne cirka otte gange så meget, som før projektets start. Nogle af bøgerne er delt op i emne-kategorier i stedet for alfabetisk, fordi det er mere vedkommende for målgruppen. Og med sin centrale placering til venstre for Informationen i Dokk1, er afdelingen blevet meget lettere at få øje på.

Desuden er der kommet en storskærm op, som fortæller, at dette er 'Lette bøger for voksne'.

"Det er en stor fordel, for ikke alle har lyst til at spørge om hjælp. Der er stadig en del tabu omkring det at være ordblind eller læseudfordret, men det nye område er ikke stigmatiseret i samme grad, fordi de lette bøger for voksne nu falder ind med resten af vores samling," siger Randi Heide.

Holder øje med læsevenlige bøger

Der er også tilført flere ressourcer til området. Der er bl.a. afsat et team, der skal drifte det og blive ved med at udvikle på det.

For mange kan faktisk godt læse en lidt sværere bog, end de havde regnet med, hvis indholdet rammer deres interesse.

Og det er netop det, det hele handler om for biblioteket - at give en positiv oplevelse og læselyst til folk.

Fakta

Bibliotekerne i Aarhus har siden august 2013 arbejdet tæt sammen med Chicago Public Libraries om at lave en model for, hvordan biblioteker kan arbejde med Design Thinking.

Design Thinking handler primært om at sætte fokus på brugernes behov.

I bibliotekerne i Aarhus anvendes Design Thinking metoden til at sikre et relevant bibliotekstilbud til borgerne.

Man kan læse mere om Design Thinking her: https://www.aakb.dk/designthinking

Publiceret 01 March 2020 07:00