Peter Birk til venstre er halvt så gammel som 68-årige Hans Krull til højre, men gadekunsten har de til fælles.

Peter Birk til venstre er halvt så gammel som 68-årige Hans Krull til højre, men gadekunsten har de til fælles. Foto: Jesper Balleby

Aarhus' to kendte gademalere sammen om ny kunst

Hans Krull og Peter Birk er gået sammen om at udstille helt ny kunst

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Man kan næsten ikke gå en tur i Aarhus uden at støde ind i et af Hans Krulls eller Peter Birks mange værker på byens mure.

Hans Krull har malet på byens bygninger i 40 år - lige siden hans kendte værk 'Mågekysset' blev til i 1980.

Det var før 34-årige Peter Birk blev født, men han har til gengæld været så produktiv, at han har nået at indtage endnu flere af byens mure med sine ornamentiske mønstre.

Små værker i stue-størrelse

De er altså begge vant til at arbejde i en meget stor skala, men nu har de forsøgt at begrænse sig og har produceret en række mindre værker til en ny udstilling. Faktisk er de så små, at de kan være på Galerie Parnasse, hvor man kan se dem i en måned.

"Vi har anstrengt os for at lave noget, man kan tage med hjem. Især Hans vil gerne lave de store ting, men vi er helt nede i A4 størrelse med nogle af værkerne," siger Peter Birk, der selv er galleriejer og driver Galleri Grisk. Han er også kendt som bagmand bag et streetart-event, man har kunnet opleve de seneste tre år i Byparken under Aarhus Festuge.

Der har de to streetartkunstnere arbejdet sammen, fordi Peter Birk inviterede the grand old man, Hans Krull, med.

"Hans Krull lavede streetart, længe før det blev opfundet i New York. Jeg har gået og set på hans værker i byen og er selv ud af hiphop-bølgen, der begyndte med rap, streetdance og graffiti i gaderne. Men selv om jeg er 34 år, og han er 68, har vi meget til fælles," siger Peter Birk.

Inspireret på Bali

Kunstnerne har været på inspirationstur på Bali sammen og har fået så meget materiale med hjem, at de sagtens kunne lave to udstillinger.

"Vi har virkelig været grundige og er færdige i god tid, fordi vi også skulle udgive et katalog med alle værkerne. Derfor var de alle klar for en måned siden, så vi er slet ikke stressede," siger en meget tilfreds Peter Birk.

Peter Birk arbejder meget med mønstre og ornamentik.

Peter Birk arbejder meget med mønstre og ornamentik. Foto: Jesper Balleby

De har produceret både tryk, papirværker, malerier og skitser. Desuden har de indrettet et bord med deres skitser, som man kan bladre i og følge arbejdsprocesserne.

Hans Krull har især arbejdet med fugle som motiver, mens Peter Birk er inspireret af palmerne på Bali, mosaikker, friser og ornamenteringer.

Der er fernisering lørdag 29. februar klokken 12-16. Udstillingen varer til 27. marts.

Publiceret 27 February 2020 10:00